Den här killen lever min dröm (med snoken mot stjärnorna)

Bästa läsare!

Han heter Ralf Vandebergh, bor i Nederländerna, och lever min dröm. Visst, jag skulle faktiskt kunna tänka mig bo i Holland också, gärna i ett mörkbrunt tegelhus som är täckt med prunkande murgröna och ligger intill en kanal med rosenhäck mot stranden… men i det här fallet handlar det om att herr Vandebergh är rymdspanare.

Hans twitter-konto innehåller massor av information kring rymdfart, och jag kan föreställa mig att skolpojken Peter Harold skulle ha fått orgasm inför alla de rön och fakta som Vandebergh sprider idag – om det skett på den tiden. Mitt intresse kulminerade vid uppskjutandet av rymdfärjorna, men hade legat på en konstant topp i samband med att rymdlaboratoriet Skylab störtade mot jorden. Det skedde… ja, minns ni det? Sommaren 1979! Det minns jag, men jag minns inte vad jag handlade på ICA igår… 😦

Vi är faktiskt på väg att få en ”ny” Skylab-liknande händelse. Vandebergh har fotograferat en f.d. sovjetisk rymdsond som skulle skickas till Venus år 1970, men som fastnade i omloppsbana kring jorden istället. Ja, jag blir lite osäker på hur jag ska formulera mig här; den är fortfarande en rymdsond, men Sovjetunionen existerar inte längre. I vilket fall som helst har den nu snurrat där så länge att den börjar fångas upp av de översta atmosfärslagren, vilket kommer leda till att farkostens hastighets bromsas ner, för att sedan fara ner mot jorden. Detta uppskattar man kan hända någon gång mellan slutet av detta år eller mitten av nästa.

Det som är speciellt med denna rymdsond är att den är byggd för att fklara ett återinträde i atmosfären eftersom den skulle sändas till Venus. Om batterierna ombord vore i funktion (vilket de sannolikt inte är) skulle sonden kunna landa intakt på jorden med hjälp av sina fallskärmar.

En annan farkost som Ralf Vandebergh siktat ute i rymden är rymdplanet Boieng X-37B som intressant nog startades som ett projekt av NASA, men som övertagits av det amerikanska flygvapnet. Den ”mission” som han siktat med hjälp av sitt teleskop är OTV-5 som inleddes 7 september 2017. En konsekvens av att det är flygvapnet som äger projektet är att det råder sekretess om vad syftet är med farkosten. Farkosten behöver en mycket lång landningsbana för att landa säkert, och tidigare prototyper har landat på Vandenberg-flygbasen som enligt min uppskattning verkar vara 6 km lång, ungefär som den i Cape Canaveral på Florida. Det betyder att man inte kommer ner precis var som helst med den.

Problemet med ökad militarisering av rymden ligger tyvärr långt ner på agendan. Donald Trumps stora röv i hans kortbyxor medan han spelar golf tycks vara ett viktigare ämne…

Hälsar eder sommarledige Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Utbildning & forskning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Den här killen lever min dröm (med snoken mot stjärnorna)

 1. Kan han inte börja spana på Oumuamua och The Dark Knight Satellite?

  • Peter Harold skriver:

   Oumuamua är nog bara en bit skrot av det riktiga rymdskeppet. 130 m är ingen imponerande…

   • Enligt dom uppgifter jag har sett skall den vara 800 meter. Beträffande TDKS så skyller skeptikerna på att det är skrot från decennier av andra satelliter. Men märkligt är att det påstås att man fick in radiosignaler från den redan på 20-talet och om mitt minne inte sviker mig så var Tesla inblandad i det. Dessutom ser den inte ut som skrot. Mycket märkligt föremål. Påstås vara tiostusentals år gammal.

 2. hllviken skriver:

  Intressant om den globala eliten: [≈ 20 min]

 3. Peter Harold skriver:

  Tackar! Ska kolla när jag är åter i civilisationen, haha!

  • Peter Harold skriver:

   Phil Giraldi känne rjag igen från Antiwar.com samt Unz. Finns många förträffligt bra artiklar av honom. Han jagas av de neo-konservativa som försöker måla ut honom som en antisemit. Då vet man att han har kläm på en hel del saker.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s