Hur förhindrar man politisering av myndighetsväsendet och skapar billigare avvisningshantering?

Bästa läsare!

En bekant inom partiet Alternativ för Sverige frågade mig lite självkritiskt om följande budskap från partiet:

Återvandringspolitiken bör organiseras genom en ny myndighet, Återvandringsverket, som byggs upp från grunden. Migrationsverket, som under de senaste årens stora invandringsvåg kraftigt politiserats, läggs ned och dess funktioner övertas av Återvandringsverket. De delar av Migrationsverket som hanterar ansökningar om arbetstillstånd tas över av Skatteverket. [LÄNK]

 

Personen ifråga bad mig att ge min syn på detta (väl medveten om min libertarianska läggning). Är detta en önskedröm eller en potentiell verklighet signerad AfS?

Mitt svar är att allt är möjligt med finansiering och lite våld. Men är det verkligen fler eller nya myndigheter vi behöver? Vore det inte bättre att avskaffa dem en efter en, samtidigt som de dokumenteras som varnande exempel för eftervärlden (Som exempel på hur man kan göra ger jag alla dessa böcker som skrivits av ex-kommunistiska avhoppare från Sovjetunionen, en genre som studeras dessvärre alltför sällan av dagens människor), utan att skapa nya byråkratiska monsterorganisationer som sannolikt också politiseras direkt eller med tiden, men möjligtvis på ett annat sätt.

Nå, är AfS:s ”återvandringspolitik” realistisk? Deras syfte är att utvisa alla illegala migranter som befinner sig i landet, och som inte beviljats asyl. Jag skulle vilja å partiets vägnar göra tillägget: ” – …och detta så snart som möjligt innan någon regering ger de hundratusentals illegala individerna amnesti, personnummer och hela katalogen av skattefinansierade sociala förmåner”.

Mitt svar blir också svaret på varför vi inte behöver en Återvandringsmyndighet. Som AfS noterat i sin text så bedömer regeringen att man bara har kapacitet för c:a 5 000 utvisningar per år (och minns att i många fall handlar det om att flyga ut enskilda utvisade personer med eskort om 2-5 personer, och ibland charter av hela flygplan, och hotell och… fan å hans mormor.

Det är sant att regeringen är oförmögen att verkställa fler än 5 000 utvisningar per år. Detta är EN AV MÅNGA orsaker till att Sverige borde BYTA REGERING, men den polletten ramlade aldrig ner hos oppositionen som vann senaste riksdagsvalet.

Vi har redan idag en organisation som ska hantera problematiken med individer som nekats asyl och uppehållstillstånd, och den organisationen utgörs av Polismyndigheten. Det behövs ingen Återvandringsmyndighet, för polisen ska se till att gripa de som saknar giltigt skäl att bo i landet (om vi nu väljer att förlita oss på staten som regulator över vem som hör hemma här eller inte; jag personligen är inte helt bekväm med det). Om polisen saknar kapacitet lär denna inte öka om vi ska hålla på och skapa en ny myndighet på ruinerna av den gamla.

Så vad göra?

Ja, mitt konkreta förslag är att vi avkriminaliserar bruket av narkotika…

Häpp, har det slagit slint i skallen på mig nu? Nej, inte alls. Men bruket av narkotika är någonting som individen själv ansvarar för, och eftersom livet som knarkare är nog så besvärligt ändå så behöver vi inte hitta på ursäkter att fängsla dem och överbelasta rättsapparaten. De pengar som inte används till att arrestera folk som äter roliga piller, äter konstiga svampar eller röker stinkande blad och hålla dem i buren kan med fördel lokaliseras till polismyndighetens jakt på individer som i enlighet med gällande lag anmodats ta sitt pick och pack och resa hem.

På så vis frigörs utrymme i fängelserna och i de lediga cellerna kan vi husera ”återvändare” i väntan på nästa färjetransport söderut.

En utvisning till Afghanistan kostar samhället omkring 65 000 kronor. ”Samhällskostnaderna” för att lagföra och hantera narkomaner i statlig regi går på mångmiljardbelopp (40 miljarder kronor har nämnts). För en miljard kronor får vi ungefär 15 000 utvisningar till Afghanistan utförda. Liberaler och socialister menar att denna kostnad är oacceptabel och menar därför att man lika gärna kan låta de utvisade stanna i landet, företrädesvis genom att flytta till Sandviken och låta kommunen få vinster i halvmiljardklassen…

Skämt åsido. Det är helt uppenbart att polismyndigheten måste effektivisera sitt arbete, och här är det förvånande att man inte lyckas bättre än vad man gör. Trots allt, polisen säger sig ha ont om pengar, och den som har ont om pengar brukar bli proffs i sparsamhet. Varför fungerar inte sparsamhetens dygd hos polisen då?

Min gissning är att även polisen också blivit politiserad. Kanske inte så mycket bland de patrullerande konstaplarna (ännu), men desto värre i ledningsfunktionerna. Vill AfS att vi ska lägga ner polisen och bygga en ny polismyndighet? Det vill inte jag. Vi ska inte låta ideologiskt drivna krafter sköta rättsväsendet alls över huvud taget. Det blir inte bra.

Man kan därmed fråga sig om polisen är rätt organisation att hantera dessa utvisningsärenden? Kan det inte vara så att detta istället borde skötas av t.ex. en union bestående av kriminalvården (kompetens avseende individer i förvar), väktarbolag (kompetens att hålla människor borta från att göra skada) och resebyråer (kompetens om hur man arrangerar billiga resor)? By the way, vad kör vi i alla oljetankers som levererat olja till Sverige och återvänder till hemlandet? Går de tomma söderut? I så fall kanske man kan frakta några tusen utvisade billigt på det sättet? 10 % av vår olja kommer från Nigeria. Nån tanker måste gå dit tom emellanåt…

Vän av ordning säger då kanske att min idé är orealistisk därför att lagen säkert säger ifrån genom någon eller några paragrafer. Visst, jag blir inte förvånad om så är fallet. Då ändrar man på lagen.

Som sagt, jag tror inte att rekonstruktion av våra myndigheter är lösningen på våra omedelbara problem. De har faktiskt varit en del av landets problem sedan länge. Man utbildar inte våldtäktsmän till gynekologer.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Migrationskatastrofen. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Hur förhindrar man politisering av myndighetsväsendet och skapar billigare avvisningshantering?

 1. Anders Svensson skriver:

  Du har säkert rätt … släpp droghandeln fri och starta ett statligt bolag för säker handel med säkra droger för dom som vill vara på den säkra sidan … självkostnadspris …

 2. Peter Sjöström skriver:

  Det blir som vanligt , ett gäng karriärsugna individer från andra myndigheter som söker dessa tjänster som då ska tillsättas . Varför inte Någon med namnet Eliasson . Finns ju några exemplar med det namnet som skulle kunna vara gångbara . Nej inga mer instanser som kallas myndigheter . Vi har alldeles för många redan nu . Någon form av Avfinspångisering tycker jag vore att föredra . Tack för ett trevligt inslag i detta landets största problem , inte droghandeln . Blev droger legala så blir ju många illegala arbetslösa och vi slippa ammunition slösa . Mvh Sjöström

  • Peter Harold skriver:

   Finspångsfestivalen vore verkligen rolig att få se. Tyvärr måste man ju fång… eh, bjuda in ”artisterna” som ska medverka. Som jag sagt förut så kommer de få campera från baksidan av avfallsanläggningen och ner till vattnet och Fridenslund.

 3. hllviken skriver:

  ll

 4. Björn Sveninge skriver:

  Varför inte slå två flugor på smällen.
  Knarkare hyrs in på Iranskt arbetsläger på avgiftning?
  Detta med frihet utan ansvar är nog en döfödd ide’.

  • Peter Harold skriver:

   En idé vore ju förstås att skicka kriminella narkomaner till de länder kommer ifrån. Visst, Sverige får ta hand om sina narkomaner, men det är faktiskt ett besvär vi kan stå ut med om vi slipper resten.

 5. hllviken skriver:

  USA, Saudi, Trump och många fler…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s