”Säkra källor” och ”demokrati” i agendan för ny politiskt tillsatt riksbibliotekarie

I all hast!

Bästa läsare!

Behöver jag dra hela bakgrunden till kulturmarxisternas långa marsch från Frankfurtskolan och fram till makten? Tack, det var skönt att ni redan känner till den. Då nöjer jag mig med att bara ge ett exempel på hur det ser ut när de positionerar sig…

Ok, låt vara att jag är överkänslig. Nej, vänta! Det är jag inte. Jag råkar bara helt sonika bara se det som är uppenbart, och det är att den socialistiska regimen utsett ännu en ”generaldirektör”, i detta fallet en riksbibliotekarie, att fortsätta politisera verksamheten inom bildningsfronten, i detta fall Kungliga Biblioteket. Allt för att det ska finnas en permanent socialdemokratisk regim oavsett valresultat. Tvi vale!

Den som inte vet vad Södertörns högskola är kan knappast ha frekventerat Skrivarens Blogg särskilt länge. Sveriges Lantbruksuniversitet har under åren varit motorn i svensk klimatalarmism. Det är inte en slump att regeringen väljer en kandidat som Karin Grönvall till riksbibliotekarie.

Detta med ”säkra källor” som hon utlovar kan vi nog utläsa som att man nogsamt ser till att inte berika KB:s samlingar med alster som sticker i åsiktsetablissemangets ögon. Visst, KB kan inte neka att ta emot s.k. ”pliktexemplar” från svenska utgivare, men man har däremot makt att påverka inköp av utländsk litteratur. Och vem vet, i dessa tider där krisberedskapen i landet gjorts till ett politiskt verktyg i Dan Eliassons händer så är det fullt möjligt att KB kommer ta på sig rollen att ”kvalitetssäkra” litteratur och andra dokument som forskarvärlden och allmänheten vill ta del av som inkommit som pliktexemplar till universitetsbiblioteken och KB. ”Kvalitetssäkring” i enlighet med rätt värdegrund, ungefär som Google, fast nu öppet i statens i regi.

Det är synd att Sverige inte fick en riksbibliotekarie med påvisbar integritet. Istället ser vi henne frottera med de vanliga gärningsmännen med makt över informationsflödet, såsom svenska denna re-tweet Karin Grönvall gjort från Wikimedia som lyfter fram SLU:s webb-redaktör med Twittermeddelandet: ”Ett tal vi ser fram mycket mot är Karin Holmgren från @_SLU, som kommer att prata om hur öppen vetenskap kan bidra till hållbart liv. Fri kunskap behövs för ekologiskt hållbar utveckling!” Wikimedia har ett bekymmersamt track record av att sudda och exkludera oönskade fakta på Wikipedia, och lyfta fram aspekter som ligger i linje med enda tillåtna värdegrunden.

Att Karin frotteras med värdegrundsmänniskor är uppenbart. Själv har hon citerat följande på sitt Twitterkonto: ”Jag vet att när jag går in på biblioteket är det sanning som finns där” Källa: Seminarium X via mobilen från Almedalen.” Vi vet också att vissa bibliotek vägrar att ta in böcker som medborgarna efterfrågar, men som innehåller ”kontroversiella” saker som har med invandring att göra.

Att den nya riksbibliotekarien inte är nöjd med att medborgarna har en egen vilja och egna åsikter i olika frågor som nyttjas till att införa socialism i hela vår vardag märktes i hennes Twitterpost om att folk inte vill ändra sig trots all klimatalarmism som bl.a. hennes tidigare arbetsplats pumpar ut: ”Många postrar på #thesisday på SLU i dag handlar om behovet av lösningsfokus i bettenden med bäring på klimatkrisen; ‘A large part of the target population view climate change as a wicked problem rather than as a challenge to be overcome.’”

Vad som mer oroar mig över att denna utnämning baseras mest på personens värdegrund än en kompetens och vilja att värna om Kungliga bibliotekets institutionella anda ser jag när jag jämför Karin Grönvall mot hennes företrädare. Karin har en magisterexamen från Göteborgs universitet. That’s it. Kanske mer än vad hennes företrädare Gunilla Herdenberg som bara blev fil.kand., men detta i tre ämnen: i litteraturvetenskap, konstvetenskap och etnologi.

Men före Herdenberg var Gunnar Sahlin riksbibliotekarie mellan 2002-2012. Han har doktorerat i litteraturvetenskap 1989. Men gissa vad! Han har även varit kommunalråd för Socialdemokraterna i Sollentuna! Big surprise!

Han efterträdde Tomas Lidman. Om Gunilla Herdenberg hade varit stadsbibliotekarie i Bromölla (var ligger det?) så hade Tomas i alla fall varit överbibliotekarie vid Stockholms universitetsbibliotek. Både under denna tid och därefter har han gett ut böcker om historiska ämnen.

1988-1995 var fil.dr. Birgit Antonsson riksbibliotekarie, med ett antal akademiska verk på sin merit.

Lars Tynell började vid KB 1946, och var riksbibliotekarie 1979-1988. Visserligen bara filosofie licentiat, men han hade flera förtroendeuppdrag i såväl akademiska institutioner däribland Emigrantinstitutet. På den tiden var förlusten av svenskar till utlandet något som berörde svenska staten och folkmedvetandet. Numera… ja, skulle nog staten vilja ha bort oss fortast möjligt. Vanvård av äldre är en ”god” början på den kampen.

Själv heter min favoritriksbibliotekarie Gustaf Edvard Klemming (1823-1893). Han byggde upp KB:s samling med en manisk iver. Man kan läsa bl.a. att ”efter varje besök hos konsthandlaren Henryk Bukowski brukade denne omfamna Klemming till avsked för att känna efter att så att vännen inte hade stulit någon bok av honom under besöket.”  Han var excentrisk. Och han älskade böcker. Dessutom ville han att allmänheten skulle få tillgång till landets historia, vilket han verkställde genom att självständigt lära sig tyda handskrift och sedan publicera alstren i läsligt format. Han donerade sin samling om 10 000 volymer svensk och utländsk litteratur som handlade om Sverige. Men det tydligaste arvet efter honom är Kungliga Bibliotekets lokaler mitt framför änden på Biblioteksgatan i Stockholm.

Det vore skoj ifall vi kunde se fler ämbetsmän av Klemmings kaliber. Nej, det är inte nödvändigt att personen är en kleptoman. Men jag skulle hellre se en passionerad karaktär som är institutionens fanbärare istället för en politisk agent.

Sedan ska det bli intressant att se hur Karin Grönvall ska leverera ”fri information” i en tid då upphovsrättslobbyn gör sitt yttersta att kväsa och kväva alternativa informationsförmedlare. Kan det vara så att KB ska överföra skattebetalarnas pengar till medieföretag för att vi ska få rätt att med krångliga applikationer registrera vår access till datafilerna, och bli registrerade så att man ser vad varje enskild person frågar efter och tar del av…?

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i kultur, Litteratur, Politik. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till ”Säkra källor” och ”demokrati” i agendan för ny politiskt tillsatt riksbibliotekarie

 1. Pingback: ”Säkra källor” och ”demokrati” i agendan för ny politiskt tillsatt riksbibliotekarie – Suzie Weathers

 2. Peter Sjöström skriver:

  ”Jag ser fram emot att driva avveklingsarbetet vidare ” skall det väl heta . Med en sådan Grönwall blir det nog resultatet . Hur får etablissemanget tag i alla dessa figurer ? Man undrar för varje utnämning . Men å andra sidan så är ju utbudet enormt i detta land . Mvh Sjöström

  • Peter Harold skriver:

   Jag hörde nyligen att NSA rekryterar studenter att ”lära sig jobbet” hos dem med full ingenjörslön. Detta kommer motivera dem att ta till sig ”firmans” värdegrund, och flera av dem kommer nog dyka upp som kandidater till kongressen och ministerposter. Här i Sverige är det mest ungdomsförbundens toppskikt som är rekryteringsgrund.

 3. Min första tanke var, vad ska nu hamna i minneshålet? Rubbet? Vi kan nog inte räkna med att böcker som Thomas Goodrichs Hellstorm eller Mike Kings The Bad War kommer vara tillgängliga. Väldigt stor risk att Orwell hamnar i sitt eget minneshål dom kommande två åren eller så.

 4. Pingback: ”Säkra källor” och ”demokrati” i agendan för ny politiskt tillsatt riksbibliotekarie – Suzie Weathers

 5. Benny skriver:

  Calle Bildt är uppenbarligen fortfarande mycket mäktig i Moderaterna och Sverige! Och han har fortfarande mycket makt att tysta kritiker som Hanif Bali både verbalt, via media, och säkert andra metoder, mer handgripliga att tysta kritiker. Men globalistmaffian har sina tentakler och torpeder överallt i världen! Mycket märkligt med den här egentligen obildade figuren, Calle Bildt, som inte ens klarade av sina högre studier utan blev senare en politikerbroiler. Han gjorde ”karriär” inom M med påhittade ubåtar, samtidigt hade han skumma kontakter med CIA, troligtvis på deras lönelista. Som statsminister ruinerade han Sverige tillsammans med kumpanen i brott, globalistmaffians torped Soros, och ingen svensk journalist med minsta självbevarelsedrift vågar rota i det svindleriet. Bildt tillsammans med Palme och några andra till har gjort enorm skada för landet Sverige och man undrar ju hur lilla Sverige kunde ”begåvas” med stolpskott som dessa skojare?

 6. Risto Matinen skriver:

  Minst sagt tråkigt med alla politruker i myndigheter. Ingen borde finnas. Förr hade t.ex. SGU en geolog som chef och det är givetvis länge sedan.

  Man kan undra hur den antisvenska staten fungerar på djupnivå. Kompetens eller korruption!? Givetvis det senare.

  Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) har legat lågt när det gäller det löjeväckande klimathotet. De flesta geologer vet att det är trams. Så det bidrog förmodligen till att SGU:s bibliotek lades ner. Ovärderliga bevis emot klimattramset kunde förmodligen därmed försvinna.

  Mer okunniga och aktivistiska myndigheter såsom SMHI och SLU ylar med i klimatfjanteriet. Båda dessa myndigheter kunde ta reda på fakta genom att kontakta t.ex. geologiska institutioner gällande Kvartärgeologi eller Lantmäteri angående havsnivåförändringar om det vore vetenskapligt intresse. och inte propaganda…

  • Peter Harold skriver:

   Jisses!!!!

   Kul att SVT skrev om detta, men när jag kollade upp så verkar det som att SVT-artikeln är ”nyanserad”… och utelämnar konkreta exempel på denna skandal. Ur Jenny Jewerts blogg:

   En geolog på SGU berättar hur han i denna veva räddade en handkolorerad kartatlas från 1600-talet ur en container med räkskal och andra sopor. Den finns nu bevarad på Carolina Redivivas handskriftsenhet.”

   http://www.jennyjewert.se/sluta-misshandla-biblioteken/

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s