CNN-gate är faktiskt också SVT-gate

Bästa läsare!

Project Veritas har lanserat ytterligare en visselblåsare. Det är CNN-medarbetaren Cary Poarch (vars Twitter-konto plötsligt försvunnit… hm) som fann att den högsta ledningen – VD:n Jeff Zucker – hela tiden styrde TV-kanalens nyhetsbevakning mot att ständigt granska president Donald Trump kritiskt. Och enbart kritiskt. Och framför allt enbart om Trump. Trump, Trump och Trump.

Att CNN är s.k. ”vänster-liberalt” har varit känt sedan länge. De enda som möjligtvis har svårt att se detta faktum är förmodligen vänster-liberala människor, samt den dessvärre växande kategorin av högljudda vänsterfanatiker som tränger sig fram genom mediebruset, framför allt i USA, som anser att allt till höger om kommunisterna Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez är nazism…

Men CNN:s fixering vid att rapportera negativt om Donald Trump är inte bara ett amerikanskt problem. Det är lika mycket – eller kanske till och med mera – ett svenskt problem.

Vi vet att kvaliteten på svenska journalister har sjunkit dramatiskt under en längre tid. Vi kan definitivt se en utveckling i denna riktning om vi jämför med de journalister som fanns för 20-30 år sedan, som med hög integritet kunde ställa politiker till svars för verkliga klandervärda händelser.

År 2012 sade Mats Svegfors (som f.ö. var en av dem som förstörde Svenska Dagbladet och planterade dess vridning från höger till liberal) att ” – Landets journalister har blivit avsevärt mycket skickligare på att avslöja förhållandevis oviktiga förhållanden.” Detta kan man ge honom rätt i, även om konstaterandet gjordes redan för sju år sedan. Han hävdade att ”de inre strukturerna i medieföretagen gjort att den granskande och kritiska journalistiken har kommit i kläm.” Detta rapporterade SVT som om de ville ge sken av att dessa förhållanden bara skulle gälla de privata medierna, och ställde dessutom Svegfors tes mot att ”Råd och Rön” skulle vara ett exempel på motsats utveckling. [LÄNK]

Gammelmedierna vill intill vår egen tid hävda att den svenska journalistiken fungerar bra. Som exempel anför Anders Nilsson på f.d. högerinriktade Nerikes Allehanda – som just nu toppar sina nyheter med att krogen Makeriet ska få nya ägare och att ett träd ramlade omkull igår över en väg vid Hällefors… – att Dagens Nyheters ”avslöjande” om ”kulturprofilen” som satte svenska akademin i gungning är ett exempel på att ”det grävs som aldrig förr”.

I beg to differ.

Det grävs, men metoderna är simpla. Och det grävs ytligt. För att referera till en bransch jag jobbat i som ung kan man jämföra grävande journalistik med en lastarskopa med trubbspets som man lyfter upp skut med.  Och den som praktiseras i verkligheten kan jämföras med den platta planskopan som man stryker marken försiktigt med så att den ska bli slät och fin.

Det mesta, eller kanske rent av allting som bär tecken av en ”skandal”, dyker upp via twitter, och förmedlas genom det närmast incestuösa förhållandet mellan makthavare och mediefolk.

Men nätet är inte bara förmedlare, utan också en källa. Mycket energi läggs ner på vad folk kan ha skrivit på nätet för flera år sedan, eller sagt i något forum. Det krävs inte långvarigt minne för att komma ihåg hur etablerade tidningar som Expressen ägnade energi åt att ”exponera näthatare”, och trots att man plockade lågt hängande frukt så lyckades man ställa till det med felaktiga citat, osv. Expressen lyckades på detta sätt visa dubbla sätt visa att man inte är professionella längre, och lägger ner mer energi och kraft på att jaga folket istället för makthavarna.

Eller ska vi tolka Expressens beteende som att folket börjat få makt…?

Det finns de som vill hävda att ”avslöjandet” om den dåvarande miljöpartistiska partiledaren och vice statsministern Åsa Romson hade en båt målad med förbjuden bottenfärg samt en make/sambo som körde sten med en pickup var frukten av ett ”journalistiskt gräv”. Haha!

Icke sa nicke. Att dessa förhållandevis triviala brott – eller ska vi säga ”brott” – dök upp i medierna berodde naturligtvis inte på att journalister smugit sig fram till makarnas(?) båt och skrapat loss färgfragment som skickats på analys. Nej, dessa ”åtalspunkter” som anfördes mot henne exponerades genom en koordinerad insats av den svenska politiska djupstatens egen organisation efter att miljöpartisterna själva kommit fram till att Åsa Romsons personliga egenskaper var långt ifrån vad som var lämpligt i ett möblerat rum – åtminstone om rummet ligger i regeringskansliet.

Hade inte denna politiska djupstat velat ha bort henne så hade hon fortsatt ha kvar sina uppdrag. Detta är enkelt. Åsa Romsons avgång var mer eller mindre orkestrerad av irriterade partikamrater i TV-huset!

I skenet av att den svenska journalistkåren – med några undantag som måhända använder sitt hantverk till annat än politisk indoktrinering (vi har ju lokal- och fackjournalister som har möjlighet att flyga under maktetablissemangets radar om de vill) – blivit allt mer fördummade (i likhet med sina tittare, dessvärre), så har vi följaktligen fått mer av ”CNN-journalistik” i våra etermedier. Med detta begrepp avses att svenska journalister sitter och tittar på CNN i sitt hotellrum och rapporterar tillbaka till TV-studion i Sverige vad CNN sagt.

Ingen nämnd, ingen glömd. Jo, vänta…

Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, vCarina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt,  Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldt.

Jag tittar normalt sett inte på TV, men vid ett besök hos en bekant råkade TV:n stå på. Jag: ” – Så detta är den omtalade Carina Bergfeldt…?” Bekante: ” – Japp, här kommer vår dagliga påminnelse om varför Donald Trump är så hemsk.” Alla fördomsfulla och hatiska angrepp – ni vet vad kritik kallas för numera! – blev motiverade.

Tydligen anser SVT själva att Carina Bergfeldt har problem med sitt jobb:

Den stora utmaningen för SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt är att få med båda sidor i olika frågor, då USA är ett väldigt polariserat land i dag.
– Det är nästan skrattretande hur olika bild av världen folk har, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Well, jag är inte bombis på att hon ens försöker. Jag minns inte det exakta exemplet, men i inslaget jag såg hos bekantingen tycktes det handla om att Carina Bergfeldt fick med att både demokrater och republikaner tyckte illa om det Donald Trump gjorde. Det är ungefär samma mönster som när SVT bjuder in en trio att diskutera sverigedemokraternas politik, och dessa representerar sossarna, vänsterpartiet och folkpartiet…

Well, nu slutar det att regna. Dags för en långmarsch. Första morgonen på länge som jag kan stå upp utan att känna yrsel. Det går framåt.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till CNN-gate är faktiskt också SVT-gate

 1. Risto Matinen skriver:

  Den antisvenska djupstaten ska utplånas! De är skitskraja! Därför skramlar de som galningar de är med sina tunnaste tunnor, såsom tokklimatgreta….

  Mats Svegfors och hans gelikar kan och bör väl alla svenskar spy om de/vi kan!?

  Var inte ludret landshövding i Västmanland, där både du och jag bott?

  Taskig personal hade de på BB också. Ett minne från BB på 70-talet…

  • Peter Harold skriver:

   Jo, han blev visst landshövding där, men jag vet inte varför. Jag hade dock redan lämnat landskapet bakom mig, så att säga. Om jag får gissa så var det för att han skulle få en plattform att arbeta utifrån när han skulle föreslå på regeringens uppdrag att centralisera de lokala institutionerna så mycket som möjligt. Förmodligen är han en av dem som medverkat till att luckra upp det lokala självstyret till den meningslöshet som råder idag.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s