Från Nine Eleven till en idrottshall – är det terrorns strategi eller statens vi ska oroas över?

Bästa läsare!

I min inslagna anda om att försöka sprida optimism kring mig har jag legat sömnlös ytterligare några nätter och funderat på vad man kan säga för att ”hålla drömmen vid liv”, så att säga.

Jag får hålla med er, det är fan inte lätt att vara positiv i dagens värld. Jag skulle kunna säga ”i dagens Sverige”, för redan på nationell nivå har vi bekymmer så att det räcker till. Fast tittar vi nationellt så är det ju ganska positivt att stödet för Stefan Löfvén och sossarna fortsätter att krympa. Man kan inte säga att den saken beror på att de ”inte får ut sitt budskap”, utan snarare därför att fler inser att de i inte har något budskap.

Är Stefan Löfvén ett ”troll” i staten?

Det talas om ryska botar och ryska trollfabriker. Även om mycket av detta är överdrifter så kan jag på sätt och vis förstå etablissemangets oro när random figur på Internet kan uttrycka sig så mycket mer kärnfullt och intelligent att statsministern framstår som en svamlande dummerjöns. Till och med en prototyp av program för artificiell intelligens framstår som överlägsen vår egen statsminister. Hade Stefan Löfvén varit en svetsare som ”skrivit av sig” eller gjort en vlog på Internet hade det inte dröjt många timmar förrän han betraktats som ett ”troll” för sossarnas räkning.

Den andra glada nyheten är att skolresultaten i PISA ökar. Nå, jag har bara sett rubriken, och jag anar något lurt med detta. Men det tar vi en annan gång. Nog med glada nyheter, och över till de tyngre bekymren. Och lite filosofiskt grubblande.

Vi skulle kunna anföra på pluskonton att det är ont om terrordåd nu för tiden. Ja, i alla fall om vi bildar den uppfattningen utifrån en daglig dos gammelmedia. Visst, vi får under stundom höra att högerextremismen breder ut sig och rankas som ett av tre stora hot mot landets säkerhet (tyvärr glömmer man i sammanhanget bort att ingen terrorist i vårt land har lyckats ställa till med lika mycket skada som sossarna och miljöpartiet…!). Plus att någon imam säger radikala saker, men inte värre än att han kan försättas på fri fot. Häpp!

För min egen del vill jag se saken på ett annat vis.

Har du koll på alla terrordåden?

De stora terrordåden i skala med 11 september, Madrid-bombningen och kollektivtrafik-attackerna i London har inte många efterföljare. Istället handlar det om enskilda gärningsmän som kapar lastbilar och mejar ner oskyldiga, om personer som plötsligt befinner sig på stan och hugger ner folk, och i några fall även använder skjutvapen samt kan ha arbetat i grupp. Dessa attacker passerar nyhetsflödet och glöms bort inom något eller några dygn, och vårt kollektiva minne kan inte ens förmås att komma håg vilken dag dessa dåd inträffade, kanske inte ens vilket år.

När man konsulterar Wikipedia ser man någonting intressant. I deras ”List of terror incidents” ser man att 1600-talet är representerat med en ensam händelse (Gun Powder Plot), medan 1800-talet har 15 händelser (vilka inkluderar lynchningar utförda av Ku Klux Klan samt diverse mordförsök på politiker). Härpå följer en uppdelning med period om 30 år (1900-1929), följt av perioder om 20 år (1930-1949, 1950-1969). Från 1970 har Wikipedia vald att lägga upp underlänkar för varje enskilt år, ända fram till och med 2010. Därefter börjar man redovisa halvårsvis fram till 2015 då man övergår till varje enskild månad. För september månad fanns 7 enskilda fall, för oktober 9 fall och november 13 stycken terrordåd (varav 6 av dessa i Syrien). Det senaste fallet som redovisas av Wikipedia är 2019 London Bridge Stabbing.

Om bilattacken vid Vikingahallen i Märsta den 30 november kommer tas med torde vara osäkert; i Sverige börjar en internationellt riktad tystnadskultur breda ut sig, och regeringen använder sina myndigheter för att ”korrigera Sverigebilden”. Icke förty har det som först kategoriserats som en rattfylleriolycka (visst, alla rattfyllon lägger tyngder på gaspedalen så att man ska köra med full gas genom betongmurar och in i hus…) och som renderade i att gärningsmannen – som är känd våldsverkare – släpptes på fri fot efter förhör. Polisen tänkte om i saken sedan de läst gärningsmannens medhavda brev som refererade till den forne USA-stödde terroristen Usama bin Ladin samt formuleringar om att ”folk ska dö”.

Med andra ord, vi har ett stort mörkertal vad gäller terrorism, såväl utförd som potentiell. Så vad gör vi åt detta?

War on Terror blev War on Individual Freedom

När det gäller den terror som har islamiska förtecken finns det en universal medicin som dessvärre yttrar sig i form av kollektiv bestraffning. Jag talar här om repatriering av den muslimska befolkningen i landet. den är inte heltäckande eftersom vi har exempel på etniska svenskar som konverterat, varför det skulle tarvas att folk utvisas enbart på grunden av vilken religion de tillhör. Jag tror att ingen egentligen vill ha en sådan princip, inte minst med tanke på att socialisterna i så fall tänker gå vidare och även utvisa alla kristna (eftersom det inom kristendomen finns filosofiska hot mot socialismen). Så vi vill inte försätta landet på ett sluttande plan, även om vi trots allt befinner oss på ett dito (vi vill ju trots allt inte ens stoppa den pågående migrationen av muslimer till Sverige).

Med andra ord tycks det som att på listan över åtgärder finns det två saker som sker. 1) Ingen åtgärd riktad mot den grupp som när vid sin barm dessa terrorister. 2) Ökade resurser till massövervakning för att kunna underlätta utredning av utförda terrorbrott.

Men det finns också en tredje punkt, och den handlar om vad som komma skall, och som hänger samman med punkt 2. Jag talar om det som kallas för pre-crime, ett begrepp som fått stort genomslag i debatten sedan Donald Trumps regim vill kringgå stödet för 2nd Amendment genom att dra in vapentillstånd på s.k. ”pre-crime”-grund, t.ex. att man har ett för privatpersoner eller myndigheter ”oroväckande beteendemönster”. Ett exempel kan vara att man på sociala medier skriver någonting i stil med att ”om skattemyndigheten besvärar mig kommer jag skjuta dem vid tomtgränsen”, vare sig detta är skrivet i fyllan eller menat som ett politiskt statement. Det kan också ske på sådan grund att en person bara påstår att hans eller hennes granne beter sig märkligt. I USA skjuter polisen folk som vägrar lämna i från sig sina vapen i sina egna hem.

Tillämpningen av detta koncept med pre-crime har sina uppenbara nackdelar, inte minst sett ur det perspektiv som jag beskriver det här ovan. Detta är myndigheterna i USA medvetna om, och vill därför förfina metodiken. Här handlar det inte så mycket om att undvika att oskyldiga människor far illa, för det intresset har varit och är alltid lågt prioriterat. Istället handlar det om att göra nätet mer finmaskigt så att man ska kunna fånga fler fiskar.

Staten kan faktiskt ”veta bäst”… när den vet mer om dig än du själv

Metodiken handlar om ökad övervakning. Eftersom USA sedan 11 september-dåden valt att bli en polisstat har man frångått 4th Amendment som uttryckligen förbjuder godtycklig övervakning och kontroll. Med andra ord samlas stor mängd av digital data (metadata för telefonsamtal, e-postkonversation, m.m.) och dessa används både i försöksmiljö och i skarp drift för att med datorstöd skapa s.k. sociogram som kopplar samman enskilda människors interaktion med andra individer. Det som tillkommer nu är inte bara vem som känner vem, utan även vad de konverserar om. Tekniken finns, och du märker det t.ex. när du skickar ett meddelande via Messenger till din svåger om att du ska byta däck, och sen när du går in på Facebook eller Yahoo får reklam från däcksfirmor.

Läget är redan skarpt – dags att vakna!

Berör detta oss i Sverige? Naturligtvis. Alla stater och alla regimer är intresserade av att ha kontroll över sina medborgare, och förhindra att deras maktinnehav går förlorad. Det är inte ens en höger/vänster-fråga, och du har samma stöd för Storebrorssamhället från storföretagen som hos de s.k. antifascisterna som vill ”störta det kapitalistiska samhället”. De alla är för massövervakning, så länge som de själva har frisedel. Och som vi sett hur det svenska rättsväsendet fungerar är det en och annan som får ”frisedel”, från bilbrännare till gruppvåldtäktsmän och förmodligen en och annan våldsverkare som ”bara” försökt misshandla eller utfört skadegörelse, fastän vederbörande haft terroristens uppsåt. Det ligger ju inte i domstolens intresse att folk ska börja fundera på vad fan det är som händer i landet – däremot vill domstolen se till att deras försörjning är tryggad, och det sker genom att hålla ett lagom stort antal kriminella ute bland vanligt folk.

Finns det någon positiv aspekt med denna insikt? Tja, lite positivt kan väl sägas att det är kul att allt fler ser genom de lögner staten sprider. Och det är också positivt att fler ser vad som är fel, även om vi kanske är totalt oförmögna att göra någonting åt saken. Men om medvetandet växer kanske det uppstår  en stark rörelse som tvingar utvecklingen bakåt eller åt rätt håll.

Jag tror att vad som behövs är en förenande filosofi, och den måste vara frihetlig.

Hälsar eder Peter Harold (förbaskat trött och vissen, men jag kämpar på)

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Från Nine Eleven till en idrottshall – är det terrorns strategi eller statens vi ska oroas över?

 1. hllviken skriver:

  Jag är också förbaskat trött och vissen – och jag kämpar på.

  • Peter Harold skriver:

   Det är hösten, åldern och Stefan Löfvéns fel, som jag brukar säga till mina bekanta.

   Jag har just kommit hem från tunnelbanan och ”överhörde” en konversation mellan två äldre damer som satt och skrattade åt vår käre statsminister. ” – Han är en sprätt!” sa den ena och den andra damen brast ut i ett hjärtligt garv. Det kändes befriande att höra dem. Till och med kvällspressen börjar tala om hans avgång, föranlett av att han är inkompetent.

   Men hur länge har de inte hållit honom under armarna, väl medvetna om vilken halvmesyr till människa och politiker han är? Inser de inte att de är en del av konspirationen mot det svenska folket?!!

   Denna insikt ger mig ändå lite energi – när jag vilat mig en stund – att fortsätta häckla våra makthavare, och ta del av andras häcklande.

 2. Janos Levai skriver:

  Oh, Ja äntligen Anna är glad och nöjd då kan hon fortsätta!
  Anna Ekström (S): ”Det här är en glädjens dag”
  Utbildningsminister Anna Ekström (S) gläds över Pisa-resultaten som visar att svenska elever presterar bättre än OECD-genomsnittet.
  – Det här är en glädjens dag, säger hon.
  – Det här är ett styrkebesked, svensk skola står stark, säger hon.

  Debattören Henrik Jonson skriver i Twitter: ”Tillämpar vi det här Pisa-redovisnings-genidraget på hela samhället löser vi både kriminalitetsproblematiken, kommunernas dåliga finanser och arbetslöshetsstatistiken i ett trollslag!”

  Man kan lita på statistik bara när man själv har förfalskat den.
  Citat av Winston Churchill! ..
  Äntligen, vi har löst alla svåra problemet och därför kollapsar Europa!

  ”What is Killing Western Civilization?”

  Douglas Murray om titeln på hans bok ”The Strange Death of Europe”, Europas märkliga undergång ungefär, och vad tyder det på och han säger att han skrev boken med utgångspunkt i den stora migrationskrisen från 2015 och effekterna av det var en slags katalyserad version av det som hänt i Europa de senaste decennierna. Och det är också något som politikerna ofta inte har någon kontroll på vilka effekterna blir av den politik som drivs.”
  Vad vi ser överallt i Europa, en frånvaro av integration, och att migranterna lever sitt liv i alltmer nedgångna förorter i ringar kring storstadskärnorna och där arbetslöshet, hopplöshet och kriminalitet frodas. Man har inte fattat eller velat förstå att multikulti och integration är helt oförenliga begrepp. Först under allra senaste tid har det blivit uppenbart i Tyskland att multikulti är helt galet. Sannolikt gäller den insikten ännu inte i Sverige. För att vara europé räcker det inte med att bo i Europa, det krävs också att man anammar den europeiska kulturen.

  Vid en presskonferens i helgen talade den ungerske statssekreteraren vid försvarsministeriet Szilárd Németh om att en ny migrantkris liknande den 2015 kan vara i antågande. På Balkanhalvön ska 100 000 migranter ha samlats med målet att ta sig vidare norrut.

  Med vänlig hälsning

  János Levai

 3. hllviken skriver:

  Michael Oddane och Conny Andersson samtalar om orsaken bakom kaos i Sverige:

  ”…utarbetad agenda … skapa kaos och långsamt ta rättigheterna från folket” + Trump + Qanon.

  • Peter Harold skriver:

   Jag har ett par invändningar mot detta larm om false flag-attacken mot Arlanda som aldrig blev av. För det första är det fel ställe. För det andra så kan man bara genomföra en false flag-operation om man är säker på att uppnå ett syfte. Som jag ser det idag skulle en grupp islamister som kör in i flygplatsterminalen och brassar på med skjutvapen inte lyckas med mer än påskynda utvecklingen av lågkonjunkturen.

   Vad Djupstaten istället behöver är ett bondeoffer. Här ser jag att Stefan Löfvén ligger väldigt illa till. Han är inte omtyckt av sitt eget parti längre, och han är en politisk katastrof (utom för de som kan manipulera honom). Han är faktiskt idag mer värd död än levande.

 4. hllviken skriver:

  Snubben som körde in i en idrottshall nyligen kan kanske ha en koppling till NATO-övningen i Kungsängen [28–30 nov], sa Ole Dammegård.

 5. Risto Matinen skriver:

  Återkommer kanske imorgon med en seriös kommentar, men har varit orkeslös hela dan idag…

 6. Björn Sveninge skriver:

  Vad menad egentligen med det som måste vara, nämligen frihetlig.
  Som jag uppfattat begreppet så innebär det frihet att exploatera en marknad samt även att skapa den.
  Resultatet av detta är så förödande att även svensk sjuk vård framstår som skaplig och human.
  https://russia-insider.com/en/node/27981

  • Peter Harold skriver:

   Frihetlig är ett brett perspektiv. Visst ligger det hos vissa att försvara den ekonomiska friheten för att kunna profitera, men i dagens samhälle ser vi en ohälsosam symbios mellan storföretag och statsmakten. Reducerar man statsmakten blir storföretagens maktverktyg begränsat.

   • Björn Sveninge skriver:

    Men är inte detta att spola ut barnet med badvattnet?
    Visserligen är dagens politiker köpta och då styr ”makten” enväldigt och till vår nackdel.
    Men en stark statsmakt bestående av ärliga människor är väl att föredra framför ingen statsmakt alls.
    Ett vaacum fylls ju snabbt ut…

 7. Peter Sjöström skriver:

  Vem menas med ” kräket På Spåret ” ? Jag tittar inte på tv , så en förklaring vore på sin plats .Göran Hägglund är (Ö) – känd men vem är den som avses som kollega / bisittare ? Mvh Sjöström

 8. Risto Matinen skriver:

  Visst bör man fundera över var terrorgränsen går.

  Själv anser jag att de massiva bebbevåldtäkterna ska räknas som terror. 18-19 av de 20 våldtäkter som begås i genomsnitt per dag i Absurdistan utförs av invällare. Gruppvåldtäkterna är än värre i alla avseenden och borde räknas som krigshandlingar och förövarna behandlas därefter…

  Flera av bilbränderna bör betraktas som terror och förövarna borde dödas in situ. Babbarna bränner inte enbart för att terrorisera utan en hel del är försäkringsbedrägerier, enär de flesta saknar heder…

  Säkert mörkas många babbedåd inom terrorområdet.

  Ett jättestort problem vi har är att babbarna är här för att skapa kaos, begå brott och parasitera för att göra oss fattiga och rädda, för att acceptera diktatur.

 9. Risto Matinen skriver:

  Är det någon här som vet vad det är för dag imorgon?

  Frugan och jag ska fira, borde räcka som ledtråd…

 10. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Tagit från artikeln:

  ” Hade Stefan Löfvén varit en svetsare som ”skrivit av sig” eller gjort en vlog på Internet hade det inte dröjt många timmar förrän han betraktats som ett ”troll” för sossarnas räkning.”

 11. Ping: Från Nine Eleven till en idrottshall – är det terrorns strategi eller statens vi ska oroas över? – Suzie Weathers

 12. hllviken skriver:

  Psy Ops i USA

  • Peter Harold skriver:

   Tackar! Ska ladda ner. Har tyvärr inte hunnit med någon Polly på sista månaden eftersom jag håller på att lyssna genom en serie poddar av ett annat intressant forum som jag behöver mentalt bearbeta (i vaket tillstånd, vilket försvåras av att jag mest bara hinner lyssna på natten numera).

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s