…däremot missade jag inte valnatten (fast det var på ett hår när).

Bästa läsare!

Jag ska erkänna att jag lät mig duperas. Under ett av mina få besök på SR.se scrollade jag mig genom nyhetsflödet (inga remarkabla nyheter har registrerats i mitt minne från tillfället) och jag uppfattade även beskedet att det är fullt möjligt att den brittiske premiärministern Boris Johnson snart kan vara på väg ut ur 10 Downing Street och vara ersatt med ”liberalare krafter” som vill ”se ett bättre samarbetsklimat med EU”, eller hur den statliga nyhetsbyrån nu kunde tänkas formulera saken…

Så låt mig få det sagt med en gång att det brittiska valet inte intresserade mig, även om jag tror att psykologin borde ha fungerat som så att ju mer oförutsägbart en valutgång är, desto mer spännande borde det bli. Och ju mer spännande, desto mer attraktivt borde det vara att följa valet. Inte sant?

Inte i mitt fall.

Politik och valrörelser skrämmer mig. Sverige borde fungera som ett avskräckande exempel, där den socialistiska regimen förlorar ett val men sitter starkare vid makten än någonsin tidigare tack vare att (ungefär) en tredjedel av oppositionen väljer att rädda regimen framför en politik som oppositionen kunnat genomföra – som majoritetsblock, om man nu vågat göra det (M) gör med (SD) numera, nämligen tala med ett annat demokratiskt invalt riksdagsparti.

Vän av ordning skulle här kunna påpeka att jag borde beakta den omständigheten att det brittiska parlamentet tillika det brittiska valsystemet inte fungerar som här hemma i Sverige. Jo tack, det vet jag.

På sätt och vis är jag glad över det eftersom vi annars skulle ha haft ett obrutet socialdemokratiskt maktinnehav sedan fredsåret 1945, utan att ha skrivit in Thorbjörn Fälldin, Ola Ullsten, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt som statsministrar i landets historia. Med det brittiska valsystemet hade vi kunnat ha haft Mona Sahlin som statsminister istället! Det största partiet gynnas systematiskt av konceptet med enmans-valkretsar. Att vilja ha socialdemokratiska majoritetsregeringar är faktiskt verkligen ingenting att eftersträva såvida inte man är en socialdemokratisk karriärist.

Men icke förty vaknade mitt intresse när vallokalsundersökningarna kom in. Framför allt var det frågan om varför SVT och SR kunnat påstå att ”det brittiska valet är mycket osäkert och att det är svårt att säga vad utgången blir”.

Verkligen…?

Från juli månad började det regerande Torries att dra ifrån det största oppositionspartiet Labour och hade månaden efter ett försprång på drygt 10 % som man behållit hela vägen till valdagen. Under hela resans gång har sympatisörerna av Brexit Party re-lokaliserat sig tillbaka till Torries, medan ungefär samma sak skett med Liberaldemokraternas väljare som gått till Labour.

Visst, jag håller med om att i juli månad såg läget helt annorlunda ut, med Torries under Labour och Brexit Party över 20%-nivån, följt av Liberaldemokraterna strax under. Kan SVT och SR verkligen ha undgått att se vad som skett sedan dess i opinionsmätningarna? Läser de inga utländska nyhetstidningar? Är de totalt inkompetenta..?

…eller handlar det bara om önsketänkande? Är folket på Gärdet så funtade att ”om vi tror på en potentiell seger för våra favoriter i Labour och Green Party så kommer dröm-koalitionen vinna och alla får var sin rosa enhörning…”? Tände de rökelser inne i TV-redaktionen och lade gåvor på offeraltaret också i hopp om att blidka valgudarna? Dansade de nakna i trance på TV-husets tak för att besvärjelserna skulle gå fram till de högre makterna?

Ah, jag glömde. Folket på TV-huset ÄR makten!

När jag går in på SR.se ser jag ingenting om det brittiska valet just nu (lördag eftermiddag). Det är kliniskt rent från allt som har med Torries utskåpning av Labour. Inga ”Så lycklig är Boris Johnson”-reportage. Ingen krönika från Göran Greider om ”Demokratin har talat!”. Däremot har man en artikel om Algeriets nyvalde president som SR säger tänker ena landet. Och givetvis nya rapporter från klimatmötet (som tydligen inte går så bra, hehe!). Samma variation (haha!) av nyheter återfinner vi på SVT.se.

By the way, varför har SR och SVT var sin nyhetssajt? Att ha två nyhetsproducenter under samma tak som publicerar samma nyheter som förmodligen kopierats från TT känns lite overkill. Måste varje krona av TV-skatten slösas bort till varje pris? Är det för att SR och SVT är så sakliga i sin nyhetsförmedling att vi måste ha back-up ifall den ena försvinner?

Hm, saklighet och saklighet…

En av dagens click-baits går under vinjetten ”Okänd könssjukdom”. Den som går in på artikeln läser att ”Det råder delade meningar om huruvida den relativt okända, men stort spridda könssjukdomen mycoplasma genitalium, MG, bör behandlas med antibiotika eller inte.” Relativt okänd? Könssjukdom?

Låt oss börja med ordet ”okänd”. Enligt Svenska akademins ordbok har ordet följande definition:

1) som man saknar kunskap om, obekant, som man l. ngn icke är förtrogen med; som ingen känner; som man icke vet vem han (resp. vad det) är.

Till detta ord jämför man med termer som ”obemärkt”, ”främmande”, ”det som icke förekommer (någonstädes)”, ”icke tillkännagiven”, och så vidare.

Nu är det så att mycoplasma genitalium inte är en sjukdom. Den är en bakterie som orsakar sjukdom. Bakterien är inte heller okänd – bevisligen eftersom den har ett namn! – och den har varit känd av forskarna ända sedan 1980 då den påträffades vid St Mary’s Hospital, Paddington hos två män som led av uretrit. År 2005 var man helt hemma på dess DNA, och två år senare var bakterien återskapad på syntetiskt sätt eftersom den är svår att kultivera (vilket i sig är dåligt för att det minskar möjligheten att skapa vaccin).

Mycoplasma genitalium är dessutom tydligen lika spridd som klamydia och har stora chanser att även kunna passera denna sjukdom i statistiken. Att i detta läge kalla detta för en ”okänd” könssjukdom är… clickbait.

Så SVT och SR klarar inte av vare sig politik eller medicin. Kanske de ska hålla sig till att skriva om kändisar och sina egna vänner bara, så att det blir rätt?

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Dumburk. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till …däremot missade jag inte valnatten (fast det var på ett hår när).

 1. Fake news trollfabriken SVT/SR skall läggas ned och därmed basta! Dom nuvarande anställda ska givas avsked på grått papper. Somliga ska åka tåh till Finspång. Där deras öde kommer att avgöras. Somliga till fängelse, andra till galgen och väldigt många andra flyttas till slutna avdelningar inom vår psykvård.

  • Peter Harold skriver:

   När vi talar om att skicka dem med tåg så vill jag slå ett slag för att man kan hyra in långtradare från slakterierna som har lämplig inredning för den här typen av transporter.

 2. SasjaL skriver:

  Beträffande det brittiska valet, så befinner sig svensk MSM i chocktillstånd. Det blir nog tyst ett kort tag, för att sedan fortsätta med det de ägnat sig åt, beträffande både Johnson och Trump. Någon nykter analys är nog inte att vänta, för det skulle kunna gynna SD … Vi får hoppas att det ger svallvågor ut i resten av EU och att Brexit [äntligen] blir ett faktum i slutet av januari. Ett Frexit verkar vara på gång och händer det, så lär det bli en domino-effekt. Med tanke på våra ‘folkvalda’, så sitter svenska befolkningen redan med Svarte Petter och den verkar de inte vilja avyttra …

  • Peter Harold skriver:

   Jag vill faktiskt inte underskatta statsmediernas strategi att göra det brittiska valet till en icke-nyhet. Våra etermedier har stark inverkan på folk. Jag måste erkänna att vi i bloggosfären har en oroväckande stark tendens att reagera mycket på vad som sägs i radio och TV. Men det hör ju också till sakens natur eftersom de har ett tekniskt försprång med sin plattform, d.v.s. en dumburk eller pratlåda som folk slår på så fort de tycker att det är för tyst i rummet.

 3. hllviken skriver:

  Brexit + Soros + Bank of England + SWIFT

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s