Hur kan man tala om ”andliga odlingens intressen” i ett land som präglas av kulturmarxism?

Bästa läsare!

Jag blev varse – måhända långt efter flera av denna bloggs besökare – att Svenska Akademin ska försöka få Nordfront åtalade för brott mot ”andliga odlingens intressen” efter att ha citerat utdrag av dikter där det inte längre föreligger någon gällande upphovsrätt.

Svenska Akademin åberopar att Sveriges regering gett dem i uppdrag att granska efterlevnaden av ”Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk” och dess paragraf 51 som lyder enligt följande:

Om litterärt eller konstnärligt verk återgives offentligt på ett sätt som kränker den andliga odlingens intressen, äger domstol på talan av myndighet som regeringen bestämmer vid vite meddela förbud mot återgivandet. Vad nu är sagt skall ej gälla återgivande som sker under upphovsmannens livstid.

Av en ren händelse väljer man alltså att pröva Nordfront för att de citerat Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg.

Bland de strofer som citerats är följande:

Till ariskt blod, det renaste och äldsta,
till svensk jag vigdes av en vänlig norna.

Att ordet ”arisk” eller ”arier” tillhör ett av de mest tabubelagda i vårt språk torde det inte råda någon tvekan om. Det finns alltså bärighet i anklagelsen att någon slumpmässigt utvald person kan bli arg över att ordet används i en dikt, och i synnerhet av ett sällskap som tror på arisk överhöghet (eller åtminstone anklagas för det).

Men so what?

Det här är ett brott utan offer. Det råder inget tvivel om att Viktor Rydberg skrev dessa rader och använde det förbjudna A-ordet. Måhända kanske Viktor Rydberg skulle ångra sig över ordvalet idag om han levde, men då skulle han vara 191 år gammal. Inte för att det saknades kontroverser kring honom under hans levnad, men att å en kvasi-myndighets räkning å regimens anmodan med hot om vite på 1 miljon kronor börjar selektera vilka som inte får citera de döda skalderna, det måste i sig betraktas som någonting unket och föråldrat från den för-demokratiska eran då de enväldiga kungarna tillämpade lagarna godtyckligt för att halshugga sina ovänner!

Att Svenska Akademin och regeringen agerar på detta vis har naturligtvis ingenting med att skydda en ”klassiker” från manipulation att göra. Regeringens kulturpolitik äro de facto uttryckligen historiefientlig och manipulationsbenägen, så förutom att Nordfront begått ett brott(?) utan offer(!) så kan jag bara konstatera att om det finns det några som har anledning att skydda alster som Viktor Rydbergs hyllning till arierna så är det väl just de rasfixerade individerna hos Nordfront, vilka tycks ha andligt mer med denna diktare att göra än någon av de halvbildade politrukerna i regeringen och tillhörande metastaser i den statliga organisationen.

Med andra ord, Svenska akademin avslöjar sig själva som en del av den intoleranta och bigotta Aschbergska djupstaten i vårt land som vill begränsa yttrandefriheten för de andra. Däremot tar man sig själv rätten att provocera och häda – allt i den fria kulturens och yttrandefrihetens namn.

Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att det s.k. ”klassikerskyddet” kommer från en lag som skrevs på 1960-talet. Alltså på en tid då det var ofarligt för Astrid Lindgren att skriva om Pippis pappa ”negerkungen”, och därtill nästan en halv mansålder innan det började anses som olämpligt att säga ” – Tänk på barnen i Afrika” för att det är kränkande för svältande barn i Afrika att pekas ut som svältande och inte lika välgödda som oss arie… jag menar, oss i västvärlden.

Med andra ord är det inte av hänsyn till det svenska kulturarvets bevarande som Svenska Akademin agerar här. Tvärtom! Vi vet att flaggskändare som tänder det numera elektriska ljuset i vårt CO2-fobiska statliga TV-bolag och dess likar aldrig skulle sätta sig och läsa rader som dessa av Esaias Tegnér:

Jord, som mig fostrat har och fädrens aska gömmer,
Folk, som ärft hjeltars land och deras dygder glömmer!
Ur skuggan af min dal jag egnar dig en sång.
Dig söfver smickrets röst; hör sanningens en gång!

Istället skulle man sända musikvideos med en kvoterad etnisk svensk (tjej, sannolikt) som rappar tillsammans med representanter från valfritt Adidas-kalifat (utanförskapsområde/no go-zon) om att ”vårt land är allas land”. Och visst, när ett land erövrats så tillfaller det erövrarna. Det finns en logik i det, och logiken är smärtsam för de som föll offer, men kan kanske dämpas med lite kollektiva handhjärtan på bästa sändningstid.

Svenska Akademin är alltså ute efter att tysta de som håller kulturarvet vid liv. Detta borde väcka avsky och ilska hos alla som säger sig försvara yttrandefriheten utifrån den s.k. demokratiska värdegrunden!

Det som benämns som ”andliga odlingens intressen” kommer med åtalet inte tillgodose de intresse som finns hos de som älskar och dyrkar vad de stora nationalromantiska skalderna skrev. Istället definieras begreppet om ”andlig odling” av ett politisk etablissemang som avskyr allt som åberopar Sverige som ett land med lång och intressant historia och stark nationell identitet – det vill säga vårt kulturarv innan vi påbjöds att bli ett multikulturellt samhälle – och det som påminner dagens medborgare om ideal som idag kan föra en vanlig svensk till domstol för icke mindre än att denna uttryckt fel sorters åsikter enligt lagen om hets mot folkgrupp.

Man kan inte tro att Sveriges regering fortfarande kan anse sig representera ett demokratiskt samhällssystem när man agerar på detta viset år 2019!

51 § i lag 1960:729 måste därför upphävas med omedelbar verkan. Den strider mot regeringsformen – vår grundlag – som säger att ”den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning”, att det ska råda ”frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor”. Dessa rättigheter måste även få gälla svenska s.k. ”nationalister”, hur illa kulturmarxisterna än tycker om dem.

För dem som undrar vad en ”norna” är så kan jag berätta att detta var en s.k. ödesgudinna i den nordiska mytologin. Om du inte visste detta men vet desto mer om varför man ska betrakta islam som ”en fredens religion” (enligt hjärntvätten i statliga mediekanaler) så kan du reflektera över hur långt kulturmarxisterna kommit med att omdana Sverige. Och om du visste vad en norna är – känn dig som privilegierad bland okunniga i ett andefattigt land.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Litteratur. Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Hur kan man tala om ”andliga odlingens intressen” i ett land som präglas av kulturmarxism?

 1. hllviken skriver:

  Ring P1 ≈ 9 minuter in i sändning: 🙂

  http://sverigesradio.se/avsnitt/1416518

  • hllviken skriver:

   Fel!

   • Björn Sveninge skriver:

    Jo för att besvara frågan igen.
    Rättsväsendet är ägt men inte av svenska folket.
    Det sk. demokratiska systemet är ockuperat och styrt med mutor och press.
    Militären där bögen går först i bögtåget, sådana befäl hade vi förvisso inte när jag gjorde lumpen 1971.

 2. Björn Sveninge skriver:

  /hur-kan-man-tala-om-andliga-odlingens-intressen-i-ett-land-som-praglas-av-kulturmarxism/
  Enkelt, det handlar om New-speech, känt sedan länge.
  Och de blir allt fräckare, själva hade de nog inte pallat i rum 101.
  Det går dock inte att undgå att känna beundran för Nordiska Motståndsrörelsen.
  Det verkar dock finnas en del i svenskt rättsväsende som inte dansar efter utvald pipa eftersom de inte blev dömda för att ha demonstrerat i Göteborg.
  Där var ett parkeringsgarage ombyggt till celler där deltagarna i demonstrationen skulle låsas in men en polis läckte om saken och marschens anförare kommenderade höger och planen sket sig…

  • Peter Harold skriver:

   Det där låter intressant! Det skulle som sagt inte förvåna mig att polismyndigheten kommer gripa folk som de gett tillstånd att hålla evenemang, med fällor som tvingar fram avvikelser enligt gällande tillstånd. Eller med provokatörer som smyger in i leden.

 3. Peter Sjöström skriver:

  Norna känner väl de flesta till , i vart fall de som kan läsa svenska om än hjälpligt . De är ju motsvarigheten till den kristna mytologins änglar, lite grovt tillyxat . Tack för en fin text igen Harold . Mycket uppskattade samt läsvärda . God fortsättning önskar Sjöström

  • Peter Harold skriver:

   Jag har talat med en del studenter som läst kulturhistoria på gymnasiet, men de kan noll om den nordiska mytologin, förutom det de lärde sig i mellanstadiet (som handlade om att förklara varför veckodagarna har sina namn). 😦

 4. Björn Sveninge skriver:

  Svenska akademin och deras ogräsodlingar är inget nytt.
  Tvärtom gammal skåpmat i det judiska Sovjetunionen.
  Vinterfest har vi hört det uttrycket?
  https://russia-insider.com/en/how-soviets-replaced-christmas-socialist-winter-holiday/ri28103

  • Peter Harold skriver:

   Ja, vi fick ”vinterfest” för några år sedan hos Systembolaget, där man också slog ett slag för ”alkoholfria alternativ”. Jaaaaa, vilken målgrupp kan detta handlat om…? 🙂

 5. test skriver:

  Röda arméns ohyggliga förutsättningar – mycket läsvärd länk

  https://staffan
  skott.wordpress.com/2015/12/08/roda-armens-ohyggliga-forutsattningart/

  Även denna länk har jag försökt klistra in i en kommentar. Har provat flera gånger, även på annan blogg. Så nu testar jag att dela den i två delar.

 6. test skriver:

  Staffan Skott är ju ingen kontroversiell person, författare och journalist. Hans böcker finns i biblioteken. Men det han skriver om kan lätt bli kontroversiellt när han skriver för ärligt och inte undviker det som är känsligt för vissa.

  Före och under WWII så fanns ett stort missnöje med Stalin och hans regim, så det är knappast förvånande att majoriteten av de som slogs mot tyskarna gjorde detta under tvång och vapenhot.

  För Stalins gäng var det win-win. De stora förlusterna gjorde att de slapp avrätta sina politiska motståndare själva.
  Frågan är varför det är så nedtystat, ..? och varför har jag problem att sprida länken ?

 7. test skriver:

  Varför skrattar publiken åt självmord, var det roligt ?

 8. test skriver:

  det blev uppmärksammat av usas president på twitter. Jag förstår inte gap-skratten i videon.

 9. Peter Sjöström skriver:

  Rekommenderar Östen Kjellmans bok : Vilka startade andra världskriget . Med tanke på några texter här åvan . Mycket läsvärd . God fortsättning önskar Sjöström

 10. hllviken skriver:

  Hej hej alla bilälskare!

  • Peter Harold skriver:

   Hon pratar ”politikianska”. Hon sade i inslaget att hon inte ser behov av att höja skatten som styrmedel för användandet av bränsle. Efter valet ser hon ett annat behov, nämligen att dra in stålar till statens kassa. Så tekniskt sett har hon inte ljugit, den fulingen!

   • Benny skriver:

    Jodå, invällarna kostar pengar! Bilister är tacksamma som skattebas eftersom de flesta är beroende av bil även i städerna i Sverige pga dysfunktionell stadsplanering och alltför utspridda städer. Svensken gillar att som turist strosa omkring i tättbebyggda gamla städer runt om i Europa men sådana städer är givetvis otänkbart i NIMBY:ismens förlovade hemland Sverige.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: