”Antik” slav- och sockerskam i modern Stockholmsjournalistik

Bästa läsare!

Jag kunde inte låta bli att ställa mig på skräpet för att få en bättre överblick där man utfört utgrävningar intill Sankt Paulskyrkan på Södermalm i Stockholm. Arkeologi och historia intresserar mig väldigt mycket, nästan mer än mediekritik. Studerar man historia ser man exempel på människor som presterat någonting kunnigt; studerar man mediekritik blir man bara bedrövad över hur medioker vår samtid blivit.

Exemplet med utgrävningen i Södermalm och medioker journalistik förenas i en artikel av Mitt i-medias Lisa Bonnichsen (född Classon) med rubriken ”Slavsocker och rikemanshus – unik utgrävning mitt på Söder”. Törs man gissa på att hon är ännu en av dessa regnbågsideologiskt lattesörplande världsförbättrande hen-förespråkande skribenter som älskar att frotteras med branschkollegor i vänsterfästena SR, SVT, Aftonbladet, KIT (rimmar på skit), DN Kultur och liknande? Jag vet inte, men min magkänsla säger mig att hon knappast är den blåaste moderaten i stan.

Nåväl, intresset är nu väckt. Det som idag är ett antal fyrkantiga grundstenar från sedan tiderna försvunna hus intill Södermalmsskolan har sålunda härbärgerat slavar för rika människor på Södermalm? Låt oss undersöka vad skjutjärnsjournalisten Lisa Bonnichsen skriver när hon intervjuar en av arkeologerna:

På 1700-talet fanns flera mindre industrier på tomten. Som en socker- och sirapsfabrik, där arkeologerna hittat ovanlig keramik med stämplar som visar att krukorna har koppling till slavhandeln i Karibien.

– Det visar att det också finns en mörkare sida. Fyndet är unikt, liknande har inte hittats i Stockholm tidigare.

Ok, det fanns inga slavar i dessa ”rikemanshus” (vars invånare på 1700-talet enligt min vetskap hade betydligt sämre standard än vad någon Södermalms-bo har idag), och det finns ingen förklaring i artikeln om vad socker- och sirapsfabriken på Södermalm har för koppling med slavhandeln i Karibien, mer än en stämpel i godset. En gång i tiden handlade journalistik om att bidraga till folkbildningen. Med dagens notis-journalistik reduceras allt till att framkalla känslor istället för att bidraga med kunskap. Med andra ord är artikeln totalt intetsägande och rubriken ett fett jävla clickbait, för att uttrycka det hela i ett språk som även Mitt i:s infantila journalister borde förstå.

Infantil? Ja, det är vad man kan säga om dessa lättkränkta genusfixerade rättvisekrigare. Se bara på denna härliga postning i ett socialt media där fru Lisa Bonnichsen blir offentligt upprörd över att tyskarna låter kvinnor parkera på bredare parkeringsrutor vid deras shoppingcentrum. Lär gärna också varför tyskarna gör det (fast den informationen bidrar ju naturligtvis inte Lisa med).

I rest my case.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Historia, Medierna, Sociala medier, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Antik” slav- och sockerskam i modern Stockholmsjournalistik

  1. Lindra Nöödh skriver:

    Jag förstår inte hur du kan vara så satirisk mot oss som bara vill förbättra världen?
    Vi kämpar varje dag mot ondskan i alla dess former, ex.vis plastpåsar och sugrör.
    Fy bubblan för dig!

  2. Peter Sjöström skriver:

    Hur överlever dessa människor det dagliga . Det mesta är tvärt emot deras uppfattningar om hur världen skall vara . Visserligen har Röd Maktsfären indoktrinerat samhället och de flesta av dess innevånare . Framförallt media , de är en skugga av sitt forna jag . Dessa nonsensjournalister , kan de efter dagens ” arbete ” se sig i spegeln och sanningsenligt säga : idag har jag gjort det som journalisten skall göra , knappast . Hur orkar folk läsa all denna sörja kan man undra . Mvh Sjöström

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s