Törs man gissa att det kommer vara bök och stök i Mellersta östern även om 25 år..?

Bästa läsare!

Jag tar mig friheten här att reflektera lite över Vita husets nya deal för att få varaktig fred i Mellersta östern och i synnerhet mellan Palestina och Israel. Eller för att formulera det utifrån vad dealen egentligen handlar om: Fred mellan Israel och det av Israel ockuperade områdena i Palestina samt med resterande områdens fullständiga underkastelse. Och jag gör denna reflektion utan att ha läst hela avtalsförslaget.

Ok, jag har kanske redan här avslöjat mig själv som en tvivlare till den nya dealen. Men, kära läsare, är inte tvivlet berättigat när denna deal dels a) inte utarbetats av Donald Trump personligen, b) är sammanställd av presidentens svärson som c) fått alla instruktioner av den israeliska regeringen vars premiärminister äntligen åtalats för mutbrott samt d) inte tagits fram i samarbete med de berörda motparterna.

Ehuru jag själv inte haft möjlighet att titta på det nya avtalet (som påminner om den förra ”dealen” som Jaffar Kocher… eller vad vad nu Trumps svärson heter) så har jag ändock fått en bra genomgång genom sajten TruNews som haft en schysst presentation av hur balanserat Isra…. eh, Vita husets förslag är. Om nu ordet ”balenseras” kan användas i detta sammanhang. [LÄNK]

TruNews drivs av folk som enligt modern svensk värdegrund skulle kunna beskrivas som ”kristna fundamentalister” (inte mitt ordval, men jag kan alltid anpassa mig för artighetens skull…), vilket i det här sammanhanget betyder att de inte tittar på frågan med ett halvt öga såsom t.ex. Dagens Nyheter eller Aftonbladet.

För det första så innebär den nya ”fredsplanen” att den s.k. tvåstatslösningen avskaffas en gång för alla. Detta därför att Israel tar över de områden som man ockuperat sedan tidigare – vilket i sig faktiskt är ett krigsbrott – och palestinierna (detta semitiska folk som endast sossar kan älska, typ…) tvingas betala till den israeliska staten för att övervakas, kontrolleras och disciplineras på det som man i pressreleasen kallar för ”den framtida palestinska staten”. Men palestinierna medges inte rätten till suveränitet, och därmed kan de inte kallas för en stat.

Likaledes gör fredsplanen anspråk på att Jerusalem ska vara odelat och att alla religioner ska ha tillträde till den berömda Alaskamoskén (d.v.s. al-Aqsa) som bl.a. hardcore-sionister vill ha bort för att ställa sitt andra tempel på (även om de själva kommer att numrera byggnaden som den tredje i ordningen). Som TruNews påpekar så var det just oppositionspolitikern Ariel Sharons provocerande besök på Tempelberget som satte igång osämjan efter en förhållandevis fridfull period. Vissa människor i Israel vet hur man gungar en båt för att ta in vatten, om man säger som så.

Låt oss leka med tanken att den palestinska sidan säger ja tack till Vita husets fredsplan. Bortsett från att Donald Trump eller Jaffar Kosher kommer nomineras till Nobels fredspris så är frågan hur länge denna fred kommer att vara med tanke på det temperament som råder i regionen.

Det är ett intressant tankeexperiment att föreställa sig att den palestinska sidan efterlever de israeliska kraven – för låt oss inte luras att tro att ”fredsplanen” är påhittad av Trump – under de stipulerade fyra åren för att sedan belönas med motorvägar och arbetsplatser. Vem ska betala denna muta? Knappast troligt av Israel själva, utan här kommer man nog be de amerikanska skattebetalarna och kanske också EU om hjälp (att betala allt). Om jag känner de styrande i Israel rätt – och bortser från att Likud inte vill ha fred för det skulle hota de amerikanska bidragen – så kommer de ta emot alla bidrag till satsningarna på den palestinska infrastrukturen och sedan…

…ja, vad behöver de göra för att slippa efterleva sin del av avtalet? Tja, förmodligen inte mer än att dubbelboka ”Alaska”-moskén så att ortodoxa judar stövlar in medan muselmanerna ligger med arslet i vädret. Så snart den förste kallat den andre för ”smutsig hund” så är man tillbaka till ruta ett, vilket faktiskt är en position som är helt fördelaktig för de styrande.

Den ständiga konflikten mellan Palestina och Israel håller branschen igång. Vapenleverantörerna tjänar multum och annars sysslolösa medborgare engageras i patrullering och krigföring och får betalt (oftast genom utländska regimers bidrag, USA inkluderat).

Om jag får vara lite cynisk så tror jag att båda sidorna trivs med hur de har det idag. Vill man förändra det hela på något förnuftigt sätt så finns det bara en sak att göra: Fimpa alla bidragen. Först när palestinierna och israelerna får betala sin osämja med egna pengar kommer det sanna motivet till fred att uppenbara sig. Och först då kommer den freden att vara hållbar.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Krig & fred, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Törs man gissa att det kommer vara bök och stök i Mellersta östern även om 25 år..?

 1. Lasse Wilhelmson skriver:

  Bäste Peter, jag tror det är några saker i din artikel som behöver klaras ut. Du skriver på slutet:

  ”Den ständiga konflikten mellan Palestina och Israel håller branschen igång.”

  Palestina är ett geografiskt område, sedan mycket länge, mellan Jordanfloden och Medelhavet. Israel är en ”entitet” upprättad på detta område efter fördrivning av merparten av dess invånare. Ingetdera uppfyller de krav som enligt internationell praxis gäller för en stat. Nämligen att ha en ledning som kontrollerar merparten av sitt område, en konstitution och internationellt erkända gränser. Judarna utropade ensidigt sin ”stat” efter sin etniska rensning av palestinierna 1948. Det var inte ett FN-beslut. Lite slarvigt skulle man alltså kunna säga att judarna snodde landet av palestinierna, med visst undantag för några mindre bantustanliknande områden under militär kontroll av den judiska rotschildstaten via Balfourdeklarationen och The Transfer Agreement. I samband med att ”Israel” upptogs som medlem av FN 1948, där för övrigt Stalin var mycket positiv, antogs resolution 194 om de fördrivna palestiniernas rätt att återvända. Se vidare min och Snorre Lindquists artikel angående dessa frågor, som också finns i min senaste bok ”Ett porträtt med många historier …”

  https://lassewilhelmson.wordpress.com/2011/02/11/tvastatsteatern-ar-destruktiv-–-flyktingresolutionen-visar-vagen/

  ”Om jag får vara lite cynisk så tror jag att båda sidorna trivs med hur de har det idag.”

  Jag antar att du här avser PLOs ledning och den judiska ”statens” regering. För inte är du väl så cynisk så det är något annat?

  ”Först när palestinierna och israelerna…”

  Det är inte för att vara petig Peter, men israelerna, i bemärkelsen medborgare, består till 80 procent av människor från andra delar av världen som identifierar sig som judar och resterande 20 procent av arabiska palestinier med israeliskt medborgarskap men ofullkomliga medborgerliga rättigheter. Dessutom kan det vara på sin plats att påminna om att cirka 30 procent av alla palestinier är kristna. Det var de som fördrevs först för att skapa en ”ren” konflikt med islam. Därutöver kan tilläggas att det finns en liten grupp människor utanför Nablus på Västbanken, som har judisk religion, men är arabiska palestinier och lever i frid med palestinier som är muslimer.

  Jag skänker dig gärna mina böcker om du per mail ger mig din adress. För du skall veta att jag mycket uppskattar dina resonemang för det mesta 🙂

  • Peter Harold skriver:

   ”Jag antar att du här avser PLOs ledning och den judiska ”statens” regering. För inte är du väl så cynisk så det är något annat?”

   Ett helt berättigat klargörande i allt, Lasse! Dock ska jag erkänna att jag håller mig avsiktligt svävande på punkten om vilka namn som ska adresseras i den segdragna ”Israel-Palestina-konflikten”, framför allt därför att man på den palestinska sidan inte har en homogen rörelse (i nyheterna kallas allting för ”Hammaz” eftersom det blir enklare för TV-tittarna och radiolyssnarna), precis som det i Israel finns krafter som är emot regimens politik och ockupation. Utöver detta så har vi de facto utomstående aktörer. Jag går mer och mer in för att börja peka ut Storbritannien – eller snarare element inom det landets öppna såväl dolda styrelse – som en av de värsta medbrottslingarna.

   Jag hade tänkt att råka stöta på dig när du gör framträdande, men jag har hittills aldrig fått det att fungera i kalendern. 🙂

 2. Benny skriver:

  Man undrar ju vad dessa av allt att döma djupt troende mellisar bråkar om? Sandhögen som de alla anser vara deras? Visst, i ytterkanterna av territoriet Palestina finns olja som kan vara värt ett antal miljarder några årtionden till ( om man kan stjäla det vill säga), men sedan? Och om man nu tror på sagofarbröder bland molnen kanske man skulle satsa på att dö bort fort så att man kan sitta och mysa på en molnkant eller pippa sin 72 jungfrur fortast möjligt. Angående något helt annat så kan man reflektera över de svenska myndigheternas totala haveri när det gäller den här Arla-mjölkbonden som figurerar i Uppdrag Granskning. Hade det hela inte varit så tragiskt så kunde man i alla fall skrattat åt idioterna på länstyrelsen i Gävleborg, polisen, och Arlas huvudkontor i Stockholm. Man känner igen inkompetensen från andra myndigheter i Sverige som Försäkringskassan, Arbetsförmedling, Migrationsverket, ja i stort sett alla s.k ”myndigheter” som bara bebos av arbetsskygga byråkrater och mutkolvar. Att dessa idioter får hålla på visar väl något om hur inkompetent Sverige styrs…Ingen har ansvar för något ändå så ska man ha hög lön för sitt påhittade ansvar som slemhögarna till byråkrater och politiker vet aldrig kommer att utkrävas. Sverige håller verkligen på att haverera och frågan är när folk fått nog av den sossemarinerade staten och deras hejdukar som klamrar sig fast vid makten till vilket pris som helst?

  • Peter Harold skriver:

   Myndighetshaverier är någonting som fascinerar mig, inte minst därför att jag arbetat i den miljön och sett hur varierande kvaliteten är på de människor som arbetar där. Vissa är där för att det ger dem en maktposition. Andra därför att de inte hittade ett annat jobb och har någon familjemedlem som fick ett bra jobb i närheten. Och så finns det ibland en och annan person som har sakkunskap, och som är väl medveten om sin roll i tillsynsverksamheten, men också är angelägen om att sprida sitt kunnande och hjälpa den som har brister. Tyvärr är dessa vita män i övre medelåldern, så de är avskydda av de nya myndighetsledningarna.

   Sedan kan man fråga sig om vi verkligen behöver våra myndigheter.

   Vill vi äta mat från plågade djur? Vissa bryr sig inte, men jag tror väldigt många gör det. Här skulle det inte behövas någon statlig djurvårdsinspektör, utan det borde ha legat i Arlas intresse att kontrollera att inte deras medlem misskötte sina mjölkkossor, enkom av den anledningen att Arla vill slippa dålig publicitet.

   Men innebär detta att man kommer åt all vanskötsel? Nej, men det gör man uppenbarligen inte nu heller. Men vi skulle slippa behöva betala för dököttet inom den statliga byråkratin.

 3. Björn Sveninge skriver:

  Apropå stök o bök sett i ett vidare perspektiv.
  I Sverige ser vi fram emot ett inferno av stök o bök, ja kanske inte direkt ser fram emot, men det är väl vad vi kan vänta oss.
  En indikation är en enorm mängd bostäder som utannonseras på Blocket i ”andra länder”
  Tusentals fastigheter annonseras ut och jag kan inte tro annat än att det beror på ett starkt sug efter att få lämna det sjunkande skeppet.
  Råttorna som lämnar skeppet är nog de någotsånär välbeställda do.
  Resten får stanna kvar vare sig de vill eller ej.
  Frågan är hur dessa möss kommer att reagera när deras onda aningar uppfylles?!

  • Peter Harold skriver:

   Jag fick faktiskt just i dagarna en förfrågan om att flytta med ett gäng svenskar utomlands. Tyvärr tillåter inte min privata situation det just nu, men jag är lite tvehågsen inför detta. Ska man verkligen ge upp? Redan?

 4. Benny skriver:

  I USA så pågår bråket om vem som är under rysk påverkan av politikerna och man är tydligen livrädd för detta icke existerande nonsens! Samtidigt så är det hur uppenbart som helst att USA fjärrstyrs från Jerusalem utan någon som helst intern kritik från politikerhåll förutom kanske Tulsi Gabbard. Att USA själva blandar sig i och fjärrstyr sina vasaller runt om på jorden verkar man anse vara den naturligaste sak i världen…Vad som gäller för andra gäller inte oss tycker man i sin arrogans som får Kalle Bildt att framstå som en ödmjuk buddhistmunk. Att Sverige seglat upp som en av de mer servila vasallerna till USA på senare år är att man lurats att driva en huvudlös politik där man avskaffat försvaret, självhushållning, ekonomiskt oberoende m.m i en naiv tro att USA bara vill oss gott. Den svenska regimen är verkligen idioternas sammansvärjning och man ska aldrig underskatta kraften och målmedvetenheten hos övertygade idioter som fått makt.

  • Peter Harold skriver:

   Undrar när man ska ställa frågan om hur mycket pengar Boris Jeltsin fick av USA för sin återvalskampanj…? 🙂

   Jag tror att vi bara sett toppen på isberget av svensk underdånighet gentemot Vita huset. Mycket skulle behöva dokumenteras och publiceras loud and clearly.

 5. Björn Sveninge skriver:
 6. Benny skriver:

  Angående SVT:s genomskinliga propaganda…I ett inslag för ett par veckor sedan sa man att tusentals människor i Irak protesterade mot USA:s närvaro (SVT kallade det inte för ockupation, märk väl..) i Irak och ville ha bort USA:s militär. I verkligheten så var det mellan 2-4 miljoner på Bagdads gator som krävde ett bortdragande av trupperna. En ganska saftig felräkning!! Ja SVT verkar ha problem med räkningen på andra hållet också som när Navalnyj i Moskva lyckades skrapa ihop några hundra skinheads, då påstod man att tiotusentals Moskvabor protesterade mot Putin vilket ju var rent nonsens. Bilderna med tusentals protesterande var för övrigt från de mer allmänna protesterna mot en högre pensionsålder i Ryssland riktade mot den numera avsatta regeringen. Hade alltså inget med skurken Navalnyj att göra! När ska tusentals svenskar protestera mot försämringar i pensionsålder etc? Antagligen aldrig för Sverige är att kuvat land!

  • Peter Harold skriver:

   Dessutom så sade Iraks parlament att man ville ha bort ALLA utländska stridskrafter, inkl. de från Iran.

   Notera dock att IS satte igång att härja igen. Ett sånt underligt sammanträffande…

 7. Peter Sjöström skriver:

  Veckans bäst läsvärda texter . Helt i min smak . Att Lasse skriver blir grädde på moset . Inte så mycket att tillägga för min del . Mvh Sjöström

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s