Hotet kan komma från Ryssland – från Putins motståndare närmare bestämt

Bästa läsare!

Följande handlar om ett ämne som jag inte haft tid eller ork att undersöka på nätet. I värsta fall är det bara ett villospår, men jag publicerar detta som en bloggpost bara för att ha anteckningen tillgänglig för den som vill kommentera och resonera.

Det jag ämnar anföra är förvisso hörsägen, men jag fann det ändå väldigt intressant utifrån att källan är en ryskfödd kvinna som studerat statsvetenskap (alternativt är statsvetare till sin profession) och som lever någonstans inom EU. Enligt henne finns det en ambition inom den kommunistiska rörelsen i Ryssland att sprida nationalistisk socialism.

Nej, vi får inte använda logiken att översätta detta till begreppet nationalsocialism. På ytan kommer man behålla alla typiska attribut som hammaren och skäran, profilbilder av Lenin och idoldyrkan av Che Guevara så länge som detta attraherar ungdomar till rörelsen.

Man kommer sålunda att fortsätta ”bekämpa nazism och fascism”, även om det kommer ske med metoder som är identiska med de som man anklagar meningsmotståndarna inom den sektorn för att använda.

Men var kommer nationalismen in i detta?

Enligt den ryskfödda kvinnan har nationalismen alltid funnits hos de ryska kommunisterna, och detta gäller likväl för de dito kinesiska kommunisterna. Även under Sovjetunionens dagar kunde vissa etniska grupper inom unionen vara benägna att vilja slita ögonen ur varandra, och detta även högt uppe i partiledningen. Citat: ” – Nationalismen är en naturlig läggning som förvisso inte behöver leda till våld eller ens yttra sig i någon fientlighet. Men kommunismen behöver utmana det naturliga. Det är en metod för att hålla sina anhängare (och sina offer) under kontroll.”

Det sistnämnda vet vi ju stämmer som arbetsmetod för vänstern, och är en ganska grundläggande egenskap hos kulturmarxister. Visserligen börjar det uppstå en motreaktion mot den ständiga vurmen för normkritik, men kommunisternas värvningsstrategi påminner mycket om ett Nigeria-brev. De är ofta formulerade på dålig engelska och ibland till och med på en svenska som inte ens Google Translate skulle kunna förstöra lika mycket. Man vill verkligen ha de dummaste av dumma på kroken, d.v.s. människor som är lättledda. Dessvärre är folk mer lättlurade än normalt när det handlar om politik.

Enligt den här damen ifråga så har den kommunistiska nationalismen börjat spridas från Ryssland till andra länder. Hennes gissning är att det handlar om en nödvändig överlevnadsstrategi (för organisationen) utifrån ett ideologiskt perspektiv för att kunna fortskrida det tillfälligt avbrutna arbetet mot ett marxistiskt samhälle som avskaffar den privata egendomen. Ett exempel är samarbetet med Arbetarpartiet i Nordkorea (d.v.s. den nordkoreanska regimen) som kommunistpartiet i ryska federationen (Kommunisticheskaya Partiya Rossiyskoy Federatsii) inlett.

Själv vill jag ställa frågan om det inte kan vara så enkelt att kommunisterna bara följer med vinden som onekligen blåser i en nationalistisk riktning, om vi med nationalism inte sätter likhetstecken med fascism, utan nöjer oss med det rent identitära fenomenet? Fast tydligen går frågan betydligt djupare än så.

Så, vad kan allt detta leda till?

Låt oss säga att utfallet kan bli riktigt spännande/tragiskt beroende hur man ser på saken. Det finns två exempel på tänkbara scenarios:

Det första scenariot är att socialisterna som styr t.ex. de europeiska kommunistpartierna – såsom Vänsterpartiet här hemma i Sverige – använder skapandet och expansionen av det multikulturella samhället för att a) öka sin väljarbas, och b) kunna försvaga det borgerliga samhället (vilket man lyckas med ovan nämnda kulturmarxistiska indoktrinering som senast tog sig i uttryck av en kontroversiell reklamfilm från det statligt kontrollerade flygbolaget SAS. En del i skapandet av det multikulturella samhället har dock skett medelst införandet av ett muslimskt parallellsamhälle i Sverige (och stora delar av Västeuropa).

Men som vi sett från historiska exempel har islam och kommunismen (socialismen) samarbetat i fasen av erövring, men haft svårt att samexistera. Det är här den nationalistiska åskådningen kommer in, då kommunisterna behöver renodla sitt samhälle och ”befria” det från religiöst inflytande. The big battle between Muhammed and Karl Marx, så att säga.

Blir detta ett krig med blodspillan? Blir detta ett krig som kommunisterna kommer utkämpa på egen hand, eller kommer man absorbera de militanta rörelser som idag kategoriseras som högerextrema? Kommer det ske via paramilitära grupper eller kommer man genomföra utrensningarna i namn av staten och dess kamp mot ”terrorism och organiserad brottslighet”? I vilket fall som helst kan det inte uteslutas att det är kommunister som kommer bygga upp arbets- och riktiga dödsläger vars invånare väljs ut av kommunisterna utifrån etnisk härkomst (medan det byggs upp omskolningsläger för de som förespråkar frihet).

Enligt den ryska kvinnan som framförde denna teori så finns det en risk i sammanhanget som hon är rädd för att många kommer underskatta, och det är att kommunisterna inte kommer dra sig för att använda våld:

” – En nationalistisk kommunist kommer vara mer benägen att mörda för sin sak än en s.k. högerextremist. När högerextremister använder dödligt våld är det ofta under influens av alkohol, medan en vänsterextremist hatar sin motståndare av hela sitt hjärta. Detta hat framkallar de på kommando av sin ledare.”

Det andra scenariot – som kan äga rum även om det förstnämnda förverkligas – är att man från den kommunistiska sidan väljer att behålla en eller flera islamistiska grupper för att terrorisera medborgarna på samma sätt som när bolsjevikerna släppte ut kriminella som hade fredad existens (se ”Gulagarkipelagen”).

Som sagt, jag har inte kapacitet att göra en fullvärdig avhandling av detta ämne och ännu mindre vågar jag spekulera om tänkbar tidsplan för verkställandet, men jag finner frågan så pass intressant att man bör följa upp det.

Jag har tyvärr fortfarande inte hunnit lyssna på (hela) debatten mellan Alternativ för Sverige och den socialistiska organisationen vars namn jag glömt, men det slår mig att ett samarbete mellan dessa skulle kunna vara ett tecken på att tesen här ovan stämmer. Vänstern ljuger när den säger sig vara främmande för nationalism. Ska man lita på lögnare? Njet! Man ska aldrig ge dem chansen!

Hälsar eder Peter Harold (som går tillbaka till sängen för vila)

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hotet kan komma från Ryssland – från Putins motståndare närmare bestämt

 1. Natalia Anika skriver:

  Den kommunistiska rörelse idag i Ryssland är väldigt liten och har inget stöd varken från staten eller folk. Svårt att tro ”att den kan sprida sig ”. Rent spekulation av den ”ryska förskaren” Men hennes teori hänger väl bra ihop med dagens teori om ”den elaka Ryssland” , ”elaka ryssar” och ”elak Putin”.

  • Peter Harold skriver:

   Njae, jag tror inte det var med målet att utmåla Putin som elak. Snarare tvärtom, eftersom hans popularitet står i vägen för de ryska kommunisterna. Enligt henne är det just attackerna mot de liberalkonservativa i Ryssland som gagnar kommunisterna i det landet. Och vi kan ju se vad som händer här i Sverige där liberalkonservativa partier som Moderata samlingspartiet görs allt mindre relevant inom svensk politik.

   • Anonym skriver:

    Ha-ha! Ryska kommunister stödjer Putin. Det räcker att lyssna på kommunisternas ledare Gennadij Ziujganov. Han ger mycket kritik Putin. Det stämmer. Men han är inte emot Putin alls. I de viktigaste frågor såsom stark arme, stabil ekonomi, bekämpa fattigdom är kommunister är eniga med Putin. Jag tycker kommunisternas bidrag i parlament också uppskattad av många. Men majoritet av ryssar förknippar fortfarande kommunister med den gamla Sovjet och kommer inte rösta för dem. Som sagt jag tror max 5-10% idag kan rösta för dem.

 2. Natalia Anika skriver:

  Det är min kommentar ovan under namn ”anomin”

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s