4 juli – Ett kalas i landet som förlorade vad dess founding fathers stod för

Bästa läsare!

Dessvärre har jag fått besvär med händerna och har inte kunnat sitta och skriva vid datorn som brukligt. Inte reumatism, men gott och väl en överbelastning efter ett ganska omfattande trädgårdsarbete. När detta yttrar sig som värst kan jag inte ens knyta näven. Vilket man slipper behöva göra ifall man undviker att lyssna på radio och titta på TV…

Inte heller idag som denna den 4 juli har jag utsatt mig för några medier, förutom att jag tagit del av det utvalda nyhetsflödet som handlar om diverse brott och annat elände som händer i vårt kära fosterland. Men jag ska inte orera om Sverige nu. Idag är det nämligen USA:s födelsedag. Detta förpliktigar några rader…

USA är ett viktigt land. Det pekas ut som föregångslandet i hela världen. Det som uppstår i det landet kommer sprida sig över resten av den civiliserade mänskligheten. Hamburgarna. Jazzen. Rocken. Frimodigheten. Drogerna. Raskravallerna. Fördumningen. Och så vidare…

Nej! Misstolka mig inte – detta är inte en sedvanlig proggig kria av det slag som t.ex. DN-medarbetarna brukar signera med hela registret av avsky för USA, ofta med en illa dold insinuation om att amerikaner i gemen är korkade. Och intressant nog får man påstå att amerikaner är korkade, i alla fall om de är vita och benägna att rösta på republikanerna. Då är det fritt fram att hetsa mot dem.

Idag den 4 juli firar amerikanerna sin självständighet. Den 2 juli 1776 förklarade sig tretton stycken samverkande brittiska kolonier sig för självständiga. Man bildade sedermera Amerikas Förenta stater. Anledningen var bl.a. att man ville slippa betala skatt till den brittiska kungen och den kostsamma och tyranniska brittiska myndigheten i kolonierna – någonting som yttrade sig på det viset att varor måste ha en stämpel som visade att den blivit beskattad hos producenten. Den brittiske kungen beskattade möbler, socker, bomull, sjöfart, alkohol… ja, de brittiska myndigheterna var nästan lika påhittiga som socialisterna här hemma i Sverige när det kom till skatteuttag. Men till slut fick amerikanarna nog och gjorde revolution. (I Sverige knyter man inte ens näven längre. Vi har gett upp.)

I denna miljö fanns både de som såg en möjlighet att profitera på den förestående friheten så snart britterna slängts i Atlanten, och det fanns även de som hade ett mer renodlat intresse för friheten som sådan. Och så fanns Thomas Jefferson som sannolikt gillade både ock.

Denne Thomas Jefferson citeras än idag ganska frekvent i egenskap av en s.k. ”Founding Father” av USA. Vissa citat kommer från anföranden han hållit, och en icke ringa andel kommer via den livliga korrespondens han hade med många själsfränder och för all del oliktänkande.

We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal; that they are endowed by their Creator with certain unalienable rights; that among these are life, liberty, and the pursuit of happiness” är en klassiker som ofta citeras av oss libertarianer. Visserligen är kanske referensen till ”skaparen” inte helt politiskt korrekt i dagens sekulära miljö, men i övrigt skulle kanske en sosse till och med bli tårögd av att en gammal amerikan talar om jämlikhet.

Många kännare påpekar att Thomas Jefferson var frimurare och att man därför inte kan helt lita på honom. Nå, det må vara med den saken som det är, men man kan konstatera att han trots detta sade vissa insiktsfulla sanningar. Sedan kan man diskutera ifall han ärligen yttrade dem som varningar eller som instruktioner till sina ondskefulla bröder i logerna. Här är en sådan sanning:

Experience hath shown, that even under the best forms of government those entrusted with power have, in time, and by slow operations, perverted it into tyranny.” Detta citat får mig att fundera på vad Thomas Jefferson skulle säga om dagens USA såsom det omformats med terrordåden den 11 september 2001 som ursäkt.

Man kan också fråga sig vad Thomas Jeffersom skulle säga om sitt fosterlands finansiella hälsotillstånd om han levt idag. När han själv var president lyckades han minska Förenta staternas statsskuld med 30 %. Frågan är om någon president under modern tid lyckats låta bli att öka statsskulden med mindre än 30 %…?

På sin tid sade Thomas Jefferson att ”Never spend your money before you have it”. En god regel. Dessvärre inte tillämpad längre av amerikanerna, vare sig av medborgarna eller deras regim.

Thomas Jefferson skulle kunna vinna många libertarianers röster ifall han ställde upp i årets presidentval. Redan för hundratals år sedan konstaterade han vad som riskerar ”fucka upp” hans land: ”I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies”. Och USA har inte bara stående arméer utan även arméer på marsch över samtliga kontinenter på jordklotet. Hans insiktsfulla mål kom helt på skam av hans efterföljare: ”Peace and friendship with all mankind is our wisest policy, and I wish we may be permitted to pursue it.

Thomas Jefferson var även duktig på att formulera hur frihet skulle mätas: ”When the government fears the people, there is liberty. When the people fear the government, there is tyranny.” Helt klart är detta en tillämpbar definition, och mer aktuell än någonsin. Tänk bara på det aktuella exemplet med att Alexander Bard tagits in på polisförhör för sin tweet om hur det svarta kollektivet kan vinna större respekt genom att leva ett moget och ansvarstagande liv.

Visserligen var Thomas Jefferson delaktig i den amerikanska revolutionen, och man ska påminna sig om att det han och de andra revoltörerna gjorde för att slippa det brittiska tyranniet rent juridiskt bör betraktas som terrorism. Icke förty ser vi Jefferson och de andra frihetskämparna som hjältar. Döm som ni önskar, kära läsare. Men som ”terrorist” hade Jeffersom vissa insikter som dessvärre inte är säkert att jag som bloggskribent skulle kunna formulera i en svensk och aktuell kontext utan att kunna bli åtalad för uppvigling.

Jag tänker bland annat på:

When injustice becomes law, resistance becomes duty”. Är vi inte där idag med tanke på hur lagen om hets mot folkgrupp tillämpas godtyckligt och systematiskt för att tysta vissa röster i samhällsdebatten? Eller att den ena idiotskatten införs utöver andra skattehöjningar för att tyrannerna i riksdag och regering ska kunna ha råd att r*vkn*lla svenska folket..?!!

Thomas Jefferson var ingen trygghetsnarkoman. Enligt honom så föredrog han ”dangerous freedom over peaceful slavery”, vilket kanske inte gällde alla de 600 slavar som han hade på den egna gården. Men han var definitivt emot internationell slavhandel och förespråkade att man på sikt skulle avskaffa det inhemska slaveriet och ge negrerna egna områden att leva i. Sen var han kanske inte den första som lät bli att leva som han lärde.

Han ansåg också att det skulle behövas en regelbunden tuktning av maktens ordning, dels i att ”every generation needs a new revolution” och att ”the tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants.”

Frågan om revolution har kommit upp på dagordningen igen. Rasfrågan är på tapeten, och det faktum att de överfyllda amerikanska fängelserna och att USA har fler fångar än Kina per capita och att dessa oftast är svarta har man fått till att ”slaveriets bojor är kvar”.

Förvisso är det inga större problem att hitta en färgad kriminell man för polisen; det kryllar av dessa på gator, gränder och i kvartar. Men i mycket är denna kriminalitet kopplad till narkotikahandel eller blott narkotikainnehav. Ett tillämpande av den libertarianska principen om att inte straffa folk för självskadebeteende eller låta bli att lagföra för brott utan offer skulle snabbt reducera antalet fängslade svarta. Vad de skulle göra ute i friheten är en sak som givetvis kan diskuteras. Alexander Bard hade några välmenande förslag, men de var tydligen alltför kontroversiella…

Problemet med den ”revolution” som pockar på just nu är att den är densamma som i Ryssland under förra sekelskiftet. Det är inte frågan om kamp för frihet, utan en kamp om makt och herravälde, om hämnd mot raserna, ett krig om resurserna och tillgångarna. Det är en strid som fått de slumrande bolsjevikerna att vädra morgonluft. Och de amerikanska medierna har gjort socialisterna rumsrena, allt för att ta hämnd på Donald Trump och för att förhindra att han vinner presidentvalet ännu en gång.

Hm. Det finns faktiskt lite fog för att påstå att amerikanerna är korkade. I alla fall kan man inte komma till annan slutsats ifall de nu låter sitt land gå i samma fälla som Ryssland för hundratalet år sedan.

Nej, nu måste jag vila händerna igen. På återhörande, kära läsare!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till 4 juli – Ett kalas i landet som förlorade vad dess founding fathers stod för

 1. Benny skriver:

  Man kan lugnt konstatera att svenska politiker och ”journalister” anser att alla andra länder befolkas av lite efterblivna som inte alls är i paritet med det ”upplysta” folket i Sverige som röstar fram 7-klövern val efter val. I sin hybris så utnämner man sig själv till ”humanitär stormakt” och moraliskt föredöme för alla andra oavsett vad det rör sig om..Corona, invandring, miljö,energi, ekonomi…Ja på alla områden anser man sig i Sverige vara bättre än de korkade utlänningarna. Jag tror att denna ”rasism” är väldigt djup rotad inom den svenska politikeradeln och media-nomenklaturen vilket skapat ett Sverige med svåra problem att se sverigebilden falna i utlandet. I andra länder har man inga problem med att se att Sverige byggt upp en kuliss, ett luftslott precis som det USA som nu håller på att rämna mitt framför våra ögon. Enligt mina kontakter i USA så är läget mycket värre än det som förmedlas av fulmedia och att det är en väldigt obehaglig stämning på många håll vilket kan resultera i ett val som kan leda till vad som helst…Befolkningen i USA köper vapen som aldrig förr och många förbereder sig på att något ohyggligt kommer att hända!

  • Peter Harold skriver:

   Jag kan förstå att folk köper vapen. Jag skulle göra det själv ifall jag kunde.

   • Benny skriver:

    Jodå, politikerna i Sverige är mycket medvetna om det ökade trycket att köpa jaktvapen och därför så har man också gjort det svårare att få vapenlicens men också lättare att bli av med licensen! Man kan ju misstänka, med all rätt, att folk som bor på landsbygden knappast köper mer vapen för att jaktintresset ökat utan det ligger nog helt andra orsaker bakom! Polisen häckar ju inte bakom varje buske precis i vårt avlånga land och dessutom är polisen mer eller mindre helt ointresserade av att lösa brott som de anser vara ”banala” vardagsbrott! I USA har man på vissa håll även infört restriktioner men på s a s ett annat plan än Sverige…Man får tydligen ”bara” köpa max TRE vapen per månad per person enligt de nya bestämmelserna och inga renodlade automatvapen typ AK-47.

    • Peter Harold skriver:

     Ja, jag skulle då nöja mig med en långpipig bussa och en AK-47 i min arsenal om jag fick välja. Sen är jag lite intresserad av de där chockgranaterna som tydligen slår offret ur sans utan att döda.

     • Benny skriver:

      Känner sansade personer i USA som aldrig tidigare ens tänkt tanken på att beväpna sig men många har på senaste tid skaffat vapen eller tänker skaffa vapen för eget skydd! Vad är det på väg när den samhällsbärande medelklassen i USA (och snart Sverige) tappar hoppet? Jag funderar på olika lösningar..Flytta till Finland (Åland) är en sådan!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s