När kommer vi se en partiledarkandidat som är 60 plus?

Bästa läsare!

Jag satt och tittade på när en pigg 85-åring satt och drack kaffe medan han ondgjorde sig över dagens politiker. Situationen fick mig att tänka lite på samtalen med Onkel H och dennes hädelser över sin samtid för den dåvarande SvD-skribenten Gunnar Unger. 85-åringen ansåg att det mesta som hade med riksdagen att göra var åt helvete, men att värst förhöll det sig med partiledarna.

” – De är för unga. Och de har aldrig varit ute i arbetslivet”, dundrade 85-åringen. ” – Tag till exempel den där Annie Lööf. Har hon haft ett riktigt jobb innan hon blev partiledare?

Jag blev tvungen att ta reda på den saken. Jodå, legenden säger att Annie Lööf jobbat som barista i London sommaren 2003, och efter detta sommarjobbat på sin mammas arbetsplats vid Sparbanken i Värnamo somrarna 2005 och 2006. Men samma höst blev hon inkryssad till riksdagen. Kan det tänkas att hon bedrev en personvalskampanj, och på vilket sätt fick hon stöd med den? Det var inte första gången hon försökte komma in i riksdagen; redan det föregående valet hade hon stått som riksdagskandidat för Centerpartiet samtidigt som hon var valombudsman.

Intressant nog utsågs hon – enligt Wikipedia – samma år (2002) till mottagare av ”Dag Hammarskjöldsstipendiet” för ”sitt engagemang för internationella miljö- och fredsfrågor”.

Detta gjorde mig nyfiken, varför jag googlade efter nämnda stipendium och hamnade på Dag Hammarskjöld Foundations hemsida, vilka beskriver sig som ”an autonomous non-governmental organisation in Uppsala founded by the Swedish Parliament and governed by an international Board of Trustees”. Förutom att denna stiftelse finansieras av regeringen (”The Foundation receives its main funding through a contri-bution from the UN Policy Department at the Swedish Ministry for Foreign Affairs”) stoltserar de på sin pliktskyldigt uppsatta hemsida med att man fokuserar sig på ”Peacebuilding”, ”Agenda 2030”, ”Global Governance” och ”UN Renwal”. Om stipendier upplyser man på ren svenska om att ”I enlighet med våra stadgar så ger Fonden inte ut några stipiender [sic!], vi ger inte heller något finansiellt stöd på annat sätt”. Det sistnämnda är nog logiskt, för de inkommande skattepengarna tycks mest gå till ryggdunkarträffar bland diplomater och FN-folk för att motivera dem att arbeta intensivt med One World Government – vilket är ett dåligt sätt att hedra Hammarskjölds minne på enligt mig.

Efter långt sökande fann jag dock till slut en organisation som kallar sig för Dag Hammarskjöld-stiftelsen i Jönköping. Så med andra ord var det tydligen ett lokalt pris denna småländska kvinnliga politikerbroiler fick i sin ungdom. Organisationens huvudman Per Hansson ska visst ha fått skriva offentligt om släkten Hammarskjöld, och fick in en artikelserie i Östersunds-Posten där redaktionen gjorde ett klassiskt stavfel i rubriken…

Kanske inte så underligt, för ämnet är som gjort för stavfel. Välj valfri medmänniska och fråga denne om hur den forne generalsekreteraren i FN stavade sitt efternamn.

” – Det är väl enkelt! H-a-m-m-a-r-s-… sen är det väl ett ‘k’, inte sant?” sade 85-åringens bisittare, en man i min egen ålder. ” – Fel!” sade jag medan jag läste den rätta stavningen innantill på datorn och försökte utstöta ett ”fail sound”, eller ”losing horn” som det visst också heter. Det gick inte så bra, för 85-åringen sa ” – Prosit!” till mig innan han fortsatte fylla i med det korrekta ” – … k-j-ö-l-d”. Gammal är tydligen äldst.

Till vårt försvar må vi ”ungdomar” anföra att 85-åringen faktiskt var med på den tiden då Dag Hammarskjöld var i skriket, i synnerhet när generalsekreterarens plan blev nedskjutet i Afrika. Gubben kunde faktiskt rent av minnas löpsedlarna på sina näthinnor, så att säga.

Men vi återgick strax till ämnet som handlade om de unga partiledarna; i vart fall är de unga när de inleder sina karriärer. Förutom Annie Lööf så var även Jimmie Åkesson i 20-årsåldern när han började, och Miljöpartiets Gustaf Frigolit har också spelat på sin ungdomlighet. Varför? 85-åringens bisittare uttryckte samma teori som jag själv förmodar är svaret; partierna vill värva unga väljare, i synnerhet de lättpåverkade förstagångsväljarna.

Fungerar konceptet? Ja, måhända kan man värva unga väljare lättare, men frågan är om det ”fungerar” sett ur ett samhällsperspektiv.

Om vi tittar på exemplet med Gustav Frigolit (som år 2002 blev då Sveriges yngsta riksdagsledamot någonsin) så ”fungerade” det för partiet såtillvida att man sedermera erövrade ministerposter i en socialdemokratisk regering. Men Frigolit tilldelades uppdraget att bli utbildningsminister, vilket… ja, man måste tydligen manipulera de s.k. PISA-undersökningarna för att dölja de värsta skavankerna efter hans och regeringskollegornas insatser. Att vara ung är en inte en garanti för att resultatet av arbetet blir bra.

Efter ett visst analyserande kom sällskapet vid fikabordet fram till att alla partiledarna inte är särskilt purunga. De flesta partiledarna är runt 50 och strax över, vilket vi påpekade för 85-åringen.

” – Ja, men minns ni Gösta Bohman..?!!” dundrade 85-åringen. Här vann jag stilpoäng eftersom jag faktiskt minns den gubben ehuru jag var politiskt intresserad redan som barn, vilket var ett svar som 85-åringen gillade. Jag nämnde att Bohman faktiskt var i 65-årsåldern när han och Moderata samlingspartiet fick bilda regering med Centerpartiet och Folkpartiet.

” – Idag väljer man medvetet bort de med ålder och erfarenhet, och röstar in kossor som lärt sig rapa floskler men som inte kan tänka själva!” fortsatte 85-åringen med sin etablerade esprit. På frågan om han syftade på Annie Lööf nickade han instämmande men sade att det inte bara gällde henne. ” – De kan inte resonera när de talar. Lyssna i fem minuter på deras anförande. Det är ett tomt malande utan substans. När jag var ung, då hade politikerna någonting att säga. De ville förklara sin politik. Det gör man inte idag. Idag säger de bara att man ‘måste’ lyda deras politik för annars brinner jorden upp, och vad politiken består i behöver de inte ens förklara. Men när jag var ung var de politiska talen ofta som föreläsningar. Publiken bildades. Idag handlar det bara om att lura i dem känslor.”

” – Kan jag få citera dig?” sade jag för att bekräfta att jag delade denna bild.

” – Det är ingen idé. Ingen är längre intresserad av vad politikerna har att säga. Man skulle lika gärna kunna använda datorer som gör rörliga bilder och låtsas att de är levande politiker, och lura folk att tro att de är riktiga. Och folk har ändå ingenting att säga till om”, sade 85-åringen utan att dundra men i en betydligt mer uppgiven ton.

Av en ren händelse kom jag nyss hem och fann att Svensk Tidskrift och Stiftelsen för Gösta Bohmans minne avser att sammanställa en skrift som ska låta det bohmanska tankegodset återspegla vår egen samtid, eller snarare tvärtom.

Stiftelsens talesman Odd Eiken (som var statssekreterare i Bildt-regeringen om jag minns rätt) skrev i tidskriften bl.a. att:

”…[Gösta Bohmans] stilistik, långa analyser och omfattande utvikningar om natur och kultur, hade knappast fungerat i Twitter och Facebooks tidevarv. Hans ofta 100-sidiga och timslånga tal bjöd inte på många sound bites, och var ofta mer som essäer än publikfriande appeller.

[…]

[Många] av de frågor och tankar som Gösta engagerade sig i [är] påtagligt aktuella: Hur staden kan växa utan att göra våld på skönhet och kulturarv, hur människor kan bli trygga genom att äga frukten av sitt arbete och därmed sitt öde, hur ägandet kan spridas till fler, det är aktuella frågor även idag. Hur vi kan ödmjukt lära oss av tidigare generationer, för att leva på ett hållbart sätt i samklang med naturen, är idag en ödesfråga, men betraktades då snarast som en gammal mans nostalgiska funderingar.”

En gammal mans nostalgiska funderingar? Jag tror inte att man skulle nöja sig med så mild kritik om någon konservativ politiker tar utrymme på den offentliga scenen idag. Definitivt inte om denne är plus 60.

Hur hanterar vi detta? Vi har invaggats i tron att ålder bara är en siffra, ett påstående vi tar till då vi söker försvara äktenskapet med en 15 år yngre hustru/make, köpet av en opraktisk sportbil med påföljande anklagelser om medelålderskris, etc etc. Är det bara åldern på våra unga partiledare det är fel på? Eller är det inte rent av partiledarna som yrkesgrupp det är ett stort problem med?

Nå. Den framlidne amerikanske ståupp-komikern George Carlin har redan besvarat denna frågeställning:

Now there’s one thing you might have noticed I don’t complain about: politicians. […] They come from American parents, and American families, American homes, American schools, American churches, American businesses, and American universities. And they’re elected by American citizens. This is the best we can do folks. This is what we have to offer. It’s what our system produces: Garbage in. Garbage out. If you have selfish ignorant citizens, you’re going to get selfish ignorant leaders. And term-limits ain’t going to do you any good.

I USA står kampen om de kommande fyra åren i Vita huset mellan den sittande 74-åriga sturiga presidenten och hans 77-åriga halvdementa utmanare. Är det detta exempel man kommer betrakta som tillräckligt avskräckande för att vi inte ska se en ny svensk Gösta Bohman i framtida partiledardebatter?

Sak samma. Just nu skulle jag vilja se politiker som diskuterar idéer, som kan sitta och resonera om de principiella grunderna för deras föreslagna politik, istället för att spotta ut rätt slagord i rätt ordning under intervjuerna. Och helst vill jag se denna typ av debattörer kunna argumentera framgångsrikt för frihetens ideal, och inte bara släppas fram för att de är socialister (vilket systemmedierna tycks föredra, vare sig de är under statlig kontroll eller styrs av stora mediekoncerner).

Nej, nu måste jag gå genom nyhetsflödet och uppdatera mig. Att jag sitter och tittar på när folk dricker kaffe hör till ovanligheterna, men vid detta tillfälle unnade jag mig lyxen att vara social för ett tag under min tjänsteresa till Roslagen.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Historia, Politik. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till När kommer vi se en partiledarkandidat som är 60 plus?

 1. Stig Olsson skriver:

  Det finns en och annan vettig och kunnig politiker i landet.
  Den jag tycker sticker ut mest och bäst är Markus Allard i Örebropartiet.
  Kolla in hans videos på youtube. Jag sitter och applåderar hela tiden!

 2. Rune skriver:

  Hammarsköld fick stadsministerposten.
  Två stavfel på tre ord i rubriken. Eller fanns det en stadsministerpost på den tiden?

 3. Risto Matinen skriver:

  Globalisterna vill förstöra vårt land, liksom alla andra vita länder. De vill ha global diktatur som de flesta socialister…

  Gamlingar har funnits längre och är inte lika lättlurade och lockade av stora (MSEK) mutor som de yngre,

 4. hllviken skriver:

  llll

 5. Benny skriver:

  Sverige befinner sig i ett snabbt ökande förfall! Även fulmedia har börjat rapportera mer om kriminaliteten och klanernas brottslighet för sanningen går inte att dölja längre! Problemet är att ingen vill debattera grundproblemet som är invandring från Afrika, Mellanöstern och islam vilket gör debatten till ett meningslöst pladder! Regimen förklarar stolt att utlandsskulden är liten i förhållande till andra bankrutta västländer, den kan ökas på med några hundra miljarder, det finns bara en hake man har inte räknat med landstingens och kommunernas skulder som man separerat från statsskulden fast det i grunden är samma sak! Sammanlagt gör dessa skulder att den verkliga statsskulden är närmast dubbelt jämfört med den som regimen torgför och låtsas som den man ska relatera till! Samma fulräkning gör man i USA där regimen helt bortser från delstaternas skulder och låtsas man kan separera dessa skulder från varandra…Det kan man bara göra under förutsättning att ingen i slutändan tar ansvar för skulderna utan hänvisar till någon okänd entitet som slutat existera..Varning för springnota alltså! Det intressanta i sammanhanget kommer nu..Vad hände med Sovjets statsskuld när unionen brakade samman? Jo, Ryssland fick ”ärva” skulden och tvingades betala av det hela medan de andra tog en springnota så vad kommer att hända med USA:s enorma skulder när skiten brakar ihop? Det finns ju ingen ”naturlig” centralstat som kan betala skulderna, så mycket pengar finns inte, så alla delstater kommer att ta en springnota och skita i att träsket i Washington ruinerade unionen! Finns väl en orsak till varför finansjudarna pumpar in pengar till fortsatta kravaller och splittring i USA.

 6. Risto Matinen skriver:

  Helt klart befinner sig Sverige i ett snabbt ökande förfall! Helt enligt plan! ”Våra” korrupta landsförrädare till politikerskurkar är helt med på globalistplanen att förstöra vårt samhälle och fylla det med parasiter och kriminella.

  Man kan verkligen fråga sig hur politrukerna så lätt kan nedlåta sig till att förstöra vårt land. Har de inget samvete? Tar de jättemutor? Har de inga barn eller barnbarn? Är de psykopater/sociopater?

  Tyvärr, är det de sämsta svaren på frågorna ovan som är korrekta!

  Asocialakrobaterna (S) har sedan starten jobbat hårt för att förstöra det mesta som varit bra. Skolan är det mest tydliga, men även centraliseringen av politisk makt. Små kommuner var bra, stora är dåliga i alla avseenden…

  Var beredd att försvara dig med dödligt våld när du blir angipen av babbar eller andra antisvenskar! De har inget problem med att döda dig, så tveka inte att svara hårt direkt!

  Så kallade ”antifascister” är de nya fascisterna och de bör utplånas, med muhammedanpacket! Islam är en utpräglad hat och våldsideologi vars lära och anhängare ska upphöra!

 7. Ron skriver:

  Deras akilleshäl är valutan.

  Ta betalt i guld/silver igen.
  Vägra deras falska elektroniska monopolpengar.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s