Om Peter Harold

 
Peter Harold. Författare, skribent,  medborgarjournalist, samlare, amatörhistoriker, Jules Verne-kännare, amatörarkeolog,vardagsnära romantiker, f.d. statsbyråkrat med bl.a. inriktning på rikets säkerhet, hobbykompositör, libertarian och anarko-kapitalist, f.d. nakenmodell. Gillar bilturer och långa promenader. Bygger gärna sandslott. Hypokondriker och kunglig blottare. Vill bli utrikesminister. Sitter ofta sent på natten och skriver på egna romaner.

Troligtvis känner Du igen mig från den ”gamla” Läsarnas Blogg – grundad år 2005 – som fanns på PassagenBlogg. Efter flytten från Passagen har jag lämnat ambitionen av trivselblogg till förmån för politiskt kommenterande, om än i sedvanlig personlig stil.

Annonser

47 kommentarer till Om Peter Harold

 1. heaven skriver:

  Hej:)

 2. Ahrvid Engholm skriver:

  Fantastiknovelltävlingen 2008

  Årets fantastiknovelltävling, stödd av E-författargruppen SKRIVA och föreningen Novellmästarna, på temat science fiction, fantasy eller skräck, har deadline 1 september. Skicka bidrag som ren text (inga bifogade filer; språk svenska) till ahrvid@hotmail.com. Priser:
  1:a pris 500 kr.
  2:a 300 kr.
  3:e 200 kr.
  Därutöver bokpriser och diplom!
  Det är nionde året i rad denna tävling utlyses, sedan tre år tillbaka med prispengar, tack vare stöd från föreningen Novellmästarna. Det är Sveriges äldsta novelltävling för fantastik, bredast i sitt upplägg, och den med längst erfarenhet av fantastiknoveller.
  Arrangören SKRIVA är den elektroniska författargruppen som ägnar sig åt just sf, fantasy och skräck och har funnits sedan 1997 – Sveriges äldsta nätbaserade skrivarsällskap. (http://www.skriva.bravewriting.com )

  Ps. Du kallar det ”Skrivarens blog” (och då tänkte jag att info om en tävling för skrivare kan vara av intresse).

 3. Peter Harold skriver:

  Tack Ahrvid! I år skall jag banne mig ta mig tid och skriva mitt novellbidrag! En sann utmaning för mig eftersom jag sällan skriver under 150 A4. Fast den här gången blir det ingen hissresa till framtiden…! 😉

 4. Michael Gajditza skriver:

  Hej!

  Jag passerade en surrande humla och fick syn på Ditt och mitt namn i en kommentar Du lämnat där. Mycket mer än så krävs inte för att nyfikenheten ska vakna till liv så nu är jag, som Du märker, här för att ställa frågan som bloggvärlden väntat på…..*S*; Känner vi varandra sedan tidigare kanske? Med tidigare avses inte i första hand ett tidigare liv utan låt oss gå tillbaka till det glada 80-talet någonstans.

  Roligt om Du hör av Dig och berättar. Mail- och bloggadress är vederbörligen avlämnad för nyttjande.

  Vänliga hälsningar

  Micke

 5. Peter Harold skriver:

  -> Michael Gajditza

  Hej!
  Nej, vi var nog inte personligt bekanta, men jag vill minnas att vi träffades vid några tillfällen när du var distriktsordförande för MUF i Västmanland. Jag var nog mera bekant med Per Alkstål. Och det var som du säger, under det glada 80-talet! 😉

 6. michael gajditza skriver:

  Tack för det. Det var något åt det hållet jag förstod. Märkligast av allt är annars att det gått mer än tjugo år sedan igår….!?
  Ha en bra dag, hälsn. Micke

 7. fen skriver:

  Jag skrev till dig på passagen, men vet inte om det kontot är aktivt.

 8. Annika skriver:

  Jag har aldrig riktigt koll på hur jag hamnar på olika bloggar.
  Kan vara vägen över Ninacian.. ty min nyfikenhet leder mig så långt bort att jag ofta har svårt att hitta hem igen.
  *letar stigen hem*
  Ha en bra dag!!

 9. Peter Harold skriver:

  -> Fen
  Ursäkta sent svar. Fast vid det här laget har du ju redan hittat min adress…! 🙂

  -> Annika
  Tack för ditt besök! 🙂 Ja, det är lätt att hamna vilse i cyber-rymden!

 10. Josef Boberg skriver:

  ”…Här är JAG skrivaren, och jag ger blanka sjutton i vad läsarna vill läsa… nästan!”

  Samma som jag tillämpar på min blogg – men jag har inget ”nästan!” med i mina utgångspunkter. 😉

 11. Peter Harold skriver:

  -> Josef Boberg
  🙂 Ja, jag tänkte häromdagen skriva ett litet inlägg baserat på din postning om brevet till Anders Borg ang. bloggskribenternas integritet. Håll utkik!

 12. Lars Yngve skriver:

  mejla mig omdelebart

 13. Stig Olsson skriver:

  Jag funderar på det där du skrev om att jobba till 65 och sen typ dö…

  Skulle du vilja få info om nåt annat som troligen ger mer i plånboken?
  Maila mig i så fall på stig@cyberliv.se.

  Är själv 58 och skitless på det svenska slaveriet, för jag vill ju kunna LEVA också!

 14. Tommy skriver:

  I augusti 2008 skrev du om en trafikolycka i Tyresö. Det var jag som satt i den påkörda bilen. Jag minns dock ingenting från det förutom en stillbild av en ambulanshelikopter i huvudet.
  Fyllot fick 8 månaders fängelse. Han var ångerfull men hade inte sökt hjälp eftersom han inte tyckte han hade problem med alkohol. Han hade vid blodprovet 3.17 promille i kroppen. Jag känner ingenting för honom. Jag önskar mest att det är en bergvägg och inte en annan bil nästa gång. För allas skull.

  Jag då? Jag hade änglavakt. Jag har sett bilder på min bil och jag borde inte ha överlevt. Blev 11% invalid enligt FK. Nacken är stel och ryggen bråkar mellan varven. Känner inte varmt eller kallt under fötterna (is eller het sand känns inte).

  Två månader tidigare var jag med om en motocross-olycka och hade brutit foten. I cirka två veckor fick jag gå utan kryckor. Sen kom fyllot.

  Passade på att Googla lite om olyckan och hittade din sida.
  MVH
  Tommy

  • Peter Harold skriver:

   Hej Tommy, och tack för din kommentar och information. Jag beklagar att jag inte sett att du skrivit förrän nu eftersom jag så sällan läser just denna sida. 😉 Jag är mycket tacksam för att du klarade dig med livet i behåll, för såna här olyckor är nog mer tragiska än andra eftersom de drabbar oftast helt oskyldiga medtrafikanter.

   Olycksplatsen såg väldigt dramatisk ut, så du skall nog vara glad för att du inte har för många synminnen från det hela.

   Lycka till i fortsättningen!

 15. Juristen skriver:

  Hej, läste att du hade svarat på mitt upprop. Mejla mig på juristensfunderingar@yahoo.com för vidare diskussion.

 16. Casten Idström skriver:

  ”Jessus” så svårt att skicka ett meddelande (lyckas detta?) och inte ens anonymt. Hade någon kommentar kring ”äventyrslitteratur”, låtom oss glömma detta, min kommentar slutligen endast ett experiment.

 17. Marcin skriver:

  Var min kommentar olämplig?

  • Peter Harold skriver:

   Hej Marcin!

   Det ända som är olämpligt är sådant man äter och som gör att man mår illa…. 😉

   Jag har ingen censur på Skrivarens blogg, och jag skall kolla i kommentarsloggen om din kommentar fastnat. Jag återkommer.

 18. Bengt Hesdorf skriver:

  Efter att ha följt din blogg ett stycke tid så har jag kommit fram till att vi troligtvis har i stort sett samma politiska ideal.
  Jag har haft den förmånen att leva i ett samhälle som är direktdemokratiskt nämligen Christiania.
  Jag bodde där mellen åren 1971-1984 då jag fick ett arbete i Sverige (tyvärr) som jag bara inte kunde tacka nej till.

  Nå vad är så en direktdemokrati?
  Eftersom jag enbart känner till ett ställe på vår jord som har direktdemokrati nämligen C.A. så får jag väl ge exempel på hur det fungerar, för fungerar gör det, inne på C.A.

  Bakom Christianias självstyre ligger tanken att varje individ ansvarar över sitt eget liv och hem. Därför finns det lika många filosofier som det finns invånare. Men det finns några grundprinciper. En av dem är att ingen ska äga eller kunna göra affärer på sin bostad.

  När det nedlagda militärområdet ockuperades 1971 skapades ett manifest om kollektivets ansvar, individuell utveckling och självstyre. Än idag gäller dessa grundprinciper.

  Christiania har en ekonomisk, teknisk och social självförvaltning. Det finns cirka 300 arbetsplatser som har uppstått efter behov. Här finns till exempel post, cykelverkstad, badhus, restauranger, butiker, ridskola, naturapotek och bageri.

  Christianiter betalar skatt till kommun och stat som alla andra danskar. De betalar även för sina egna offentliga utgifter. Verksamheter som till exempel restauranger och dagis har samma regler och står under samma kontroll som verksamheter i övriga Danmark.

  Den äldsta av de 900 invånarna är cirka 90 år och den yngsta cirka två månader. Det finns få förbud och varje människa får leva som den vill så länge den inte skadar andra. Vapen, våld, gängrelaterade ryggmärken och tunga droger – som till exempel heroin, speed och kokain – är dock förbjudet. En person som går på tunga droger får välja mellan att flytta eller gå i behandling. Cannabis är tillåtet trots att det inte är lagligt i resten av Danmark.

  Alla ska vara överens

  På Christiania råder konsensus. Det betyder att alla ska vara överens när ett beslut fattas. Det finns två mötesformer där alla viktiga frågor tas upp.

  Den högsta beslutsinstansen är stormötet. Här beslutas om den årliga budgeten. Frågor som rör bråk och förhandlingar med till exempel stat och polis diskuteras även på stormötet.

  Den andra beslutsinstansen är områdesmötena. Christiania är indelat i 15 områden. I det största bor det cirka 80 personer och i det minsta cirka 10.

  På områdesmötet behandlas frågor som rör det lokala bostadsområdet. Det kan handlar om allt från renoveringar, bostadsansökningar till inbetalning av hyror.

  Konsensusmodellen går ut på att samtalen förs mellan invånarna tills alla kommit överens om en ståndpunkt. Enligt Christianias presskontakt Thomas Ertmann är det en stor utmaning som kräver mycket av de boende.

  − Du kan inte bo här utan att engagera dig. Christiania bygger på att du som individ är aktiv och att du bidrar med dina tankar och idéer.

  − Det handlar om att ta ansvar både för sig själv och för andra. Ibland blir det långa och uppslitande diskussioner men i slutändan kan vi se varandra i ögonen.

  Finns det en risk med att den som ropar högst bestämmer mest?

  − Risken finns men det är inte så enkelt. Här räcker det inte med att du är duktig på att argumentera. Det folk lyssnar på är ditt engagemang. De lyssnar på tonen i din röst.

  Samma avgift

  Oavsett hur stort eller litet du bor så betalar alla samma brukaravgift på 1950 danska kronor. Halva summan går till Christiania och halva går till skatt till Danska staten.

  Från början var det en jämlikhetsprincip att alla skulle betala lika mycket. Idag pågår en diskussion om huruvida det är rättvist att den som bor på 20 kvadrat betalar lika mycket som den som bor på 130 kvadrat.

  Det finns ingen bostadskö och alla som vill är välkomna att söka. Om det blir en ledig bostad sätts en annons ut i Christianias lokaltidning. Ett antal personer väljs ut för intervjuer. Därefter tar området ställning till vem som får flytta in.

  − Vi har blivit kritiserade för att vi inte har ett offentligt kösystem. Men det är inte ok att ge en mamma som har åtta barn en lägenhet på 10 kvadratmeter bara för att hon står först i kön, säger Thomas Ertmann.

  En av grundprinciperna på Christiania är att ingen ska äga eller kunna göra affärer på sin bostad. Thomas Ertmann tycker att det finns bättre sätt att organisera ett samhälle på än idén att alla ska äga sin bostad.

  − Kollektivt ägande bryter ned hierarkier och fördelar makt och välstånd på ett jämlikt sätt. Vi hade aldrig haft råd att bo här om det var marknadshyror.

  − Jag tycker om tanken att vi har ett område tillsammans. Här behöver du inte hosta upp pengar under bordet för att få en bostad. Vi lever för varandra och inte för vår egen plånbok.

  Är det fritt fram att ockupera hus på Christiania?

  − Om det inte skulle hända något med en byggnad är det ok att ockupera det huset. Här tycker vi om när människor tar tag i saker och agerar. Ibland är det bättre att handla först och sedan be om ursäkt.

  Detta går trolitvis enbart i mindre samhällen så en förutsättning för direktdemokrati torde vara en decentralisering och flytta ut besluten på lokalnivå.
  Det är trots allt de som bor på orten som torde vara bäst insatta i vilka problem orten har att tackla.

  Om vi låter regering/riksdaga ta hand om ekonomin och tilldela komunerna en budget samt låta alla övriga beslut ske på lokalnivåså skulle detta kunna vara ett första steg mot en direktdemokrati.

  • Peter Harold skriver:

   Fascinerande redogörelse. Jag har anat att Christiania haft en annorlunda invånarstruktur, men faktum är att jag aldrig via skolan fått veta annat än att området befolkas av knarkande hippies. Återigen en fråga om makten över informationen. I mitt fall har det dröjt åratal innan jag behövt ifrågasätta bilden av samhället såsom det redovisas i medierna. Numera går det inte en dag utan ”aha”-upplevelser. Och jag ber att få tacka för ditt bidrag om verkligheten i Christiania. Jag måste säga att det verkar vara ett intressant socialt experiment (jag känner igen begreppet ”socialt experiment” i tidigare redogörelser om platsen, men då med antydan om att ”samla alla knarkare på ett och samma ställe och låta dem ta hand om sig själva”).

   Jag blir inte förvånad över att jag blir förvånad varje dag över att världen inte är som jag lärt mig…

 19. Linda skriver:

  Hej Peter,
  jag skulle vilja komma i kontakt med dig angående ditt perspektiv på näthats-debatten. Om du är intresserad, vänligen kontakta oss så snart du kan. Studioett@sr.se

 20. Solweig skriver:

  Hej!

  Jag är oerhört glad att jag råkade ”snubbla” in på din sida. Äntligen lite intellektuell stimulans och analytiskt tänkande …

  Tack för det. Nöje att läsa!

 21. Bengt Hesdorf skriver:

  I varje liberal finns det en anarkist som väntar på att släppas lös

  Artikeln är en svensk översättning och bearbetning av Joseph S. Diedrichs artikeln ” De fem stegen i blive en anarkist . ” [1]

  Du får frihetliga eller klassisk liberal . Men anarkister ? Nope !

  Men en dag kommer du kanske .

  Det finns fem stadier på vägen till anarki . Och till skillnad från den gemensamma användningen av Kuber – Ross -modellen [2] , är det slutliga resultatet inte dödsfall eller förluster – men liv och frihet .

  5 : Förnekelse . Du tror anarkism är dumt . Tanken är orealistiskt , omöjligt och bör sponged som infantila funderingar . Dina ideal för en minimal stat bör däremot arbetar oavbrutet för genom den demokratiska processen . Dessutom , tror du kanske att fria marknader har ” marknadsmisslyckande ” som staten kan lyckas korrigera .

  En av dina anarkistiska vänner försöka övertyga dig om icke – aggression princip och selvejerskabets bliss . Men du tar din Ronald Reagan T – shirt och lyft din Thatcher kaffekopp och förklara att du har lärt dig allt som finns att veta om Ayn Rand och Milton Friedman . Så nej tack , din galna tillstånd hat !

  4 : Ilska . Varför gör de jävla anarkisterna att undergräva den klassiska liberala fallet ? Precis som respektabla liberala politiker och kommentatorer är att ha ett hål genom till massorna , kommer det att finnas en del anarkistiska och frustrerar det hela . Slutligen fick de liberala tankarna lite medvind i Mr och Mrs Smith – och sedan finns det en anarkist och påminner dem om hur galet sann frihet är .

  Om du stöter på en särskilt kraftfull anarkist citera dig alla de liberala tänkare du kan tänka dig och hoppas att han flikar i.

  Även om enskilda vägar kan vara tekniskt ladsiggørligt skulle staten verkligen finnas behov av att mata de fattiga . Det är ju i konstitutionen – alternativet är att du var tvungen att kliva över döda och döende på gatorna .

  3 : Förhandling . Okej okej . Kanske anarkister några bra punkter . Du är villig att erkänna . Men då vi lever i den verkliga världen .

  Det är många av dina liberala hjältar håller i. Men de pekar ut att anarki skulle endast vara möjligt i en värld där alla män var änglar .

  Dessutom , din statliga vänliga vänner bara kommit över att du är positiv till lagliga droger och liberaliserad vapenlagar – så varför squeeze ?

  Så länge anarkisterna lämna dig ensam , lämna dem ifred .

  2 : Nedstämdhet . En av dina enträgna vänner får du läsa Rothbards ” För en New Liberty ” och gör att du ser youtube videos med Larken Rose – och det blir dina antaganden om frihet och staten att vackla .

  ” Kan jag verkligen vara en av dem ? ” Du frågar . ” Det finns inget hopp för mig . ”

  1 : Acceptans . Plötsligt en dag det gör avkänning . Alla ” klickar ” . Varje kognitiv dissonans försvinner som snö i solen. Läsa om anarkism och titta på videoklipp på ämnet hade något att göra med det , men det var din vilja att avvisa indoktrinerade idéer om demokrati , auktoritet , demokrati och ” nödvändigt ont ” som i slutändan ledde dig att förkasta idén om en stat .

  Du har uppnått ett slags intellektuell och moralisk topp . Du har nu möjlighet att se samhället omkring dig i ett nytt ljus och är inte längre vinna för begrepp som ” demokratisk legitimitet ” , ” Att skydda människor mot sig själva ” och ” nödvändigt ont ” . Du ser , kan människor anpassa sig väl till civiliserade utan 179 härskare i Köpenhamn diktera hur de ska bete sig .

  Du inser att staten själv är ett virus som inte kan vaccinera mot , så länge som den används i tillräckligt små och begränsade doser . Staten är en cancer att ingenting skapar förutom olycka för många och rikedom för de få . Du drar slutsatsen att termen ” minimalistiska ” är en omoralisk hägring , oavsett hur bra avsikterna är .

  Plötsligt är du en anarkist . Du upplever den pinsamma ögonblicket när du inser att statsmakten som en lösning på ett problem är alltid värre än själva problemet .

  Och även om din nyfunna opolitisk insikt kanske inte lämplig som småprat ner till den lokala bäver ding , du ändå inte kan låta bli att komma ren , när folk frågar dig vad du röstar på . ” Jag röstar nej – jag är en anarkist ” är alltid skämt betraktaren att se förbryllad ut – och du njuta av det lite .

  Efter tre och en halv timmes samtal , minst en av dina politiska bekanta så nyfiken att han eller hon läst Rothbard och ser Larken Rose och Stefan Molyneux videos – börjar och så de fem etapperna kanske för en annan person . Och det var alla tre och en halv timme är värt .

  Inuti varje liberal är en anarkist , bara väntar på att släppas lös . Antingen du anger statsmakten och tvång – eller inte. Det finns ingen medelväg .

  [1] http://communities.washingtontimes.com/neighborhood/business-living/2013/aug/25/5-stages-becoming-anarchist/

  [2] http://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCbler-Ross_model

  (Översatt med Google Translate)

 22. Johan Hultman skriver:

  Ingen kommentar, undrar om du har e-post? Dina mångordiga inlägg kan möjligen vara intressanta för andra människor, men då måste man materialisera alla abstraktioner./Johan.

 23. ozsge skriver:

  Hello,

  I’ve just come across your blogs and am forever grateful for you writing them and for google translate letting me read/understand them 🙂 The internet is amazing!

  I’d like to ask a few things and was hoping you could message me or provide an email address for me to contact you?

  Thanks so much in advance, look forward to hearing from you,

  Kind Regards,

  Oz

 24. Jern skriver:

  Du kan titta på detta och sedan radera: http://www.nyhetsbanken.info/news/view.asp?ID=2117

 25. halvgrek skriver:

  Hittade denna blogg nyss, gillar det du skriver 😉

 26. Peter Larsson skriver:

  Tack för en bra blogg, vet inte hur jag kom hit men nu ligger du iaf bland mina bokmärken. 🙂

  Tänkte tipsa dig som libertarian om vår podcast där vi i senaste avsnittet har en gäst från The Free State Project i New Hampshire, skicka gärna ett mail så får du länken.

  //Peter

  • Peter Harold skriver:

   Jag minns inte heller hur jag kom hit, men här är jag i alla fall, he he! Vore kul att få höra er intervju om Free State Project. Jag tror att jag hörde en av deras företrädare på en av Scott Hortons podcaster, men ämnet handlade om någonting annat. Jag har varit frestad att sätta mig in djupare i det där projektet för att kunna bättre beskriva hur libertarianska lösningar skulle kunna fungera i Sverige.

 27. hellertz skriver:

  Det var en alldeles ofantligt liten text i din presentation ovan! Beror det på att du är en synnerligen ödmjuk person som helt inte vill synas, eller råkade du använda fel typsnitt? Jag ”råkade” hitta en del intressanta inlägg på din blogg – och där är texten betydligt läsligare. Kul att du varit nakenmodell… det fick mig att minnas att jag också varit det… Undrar var dessa tavlor finns i världen idag?
  Din text om tyskan Ursula Haverbeck var den enda jag hittade på svenska??? Fast jag kanske hittar mer om jag fortsätter leta… Undrar om hon sitter i fängelse nu?
  Undrar Pia, 75 år…

 28. hellertz skriver:

  Hej igen, nu blev det lättare att läsa, även för äldre ögon som mina…
  Jag undrar en sak – är det möjligt att få en kort personlig/privat kontakt med dig. Jag har ett ärende jag skulle vilja ta upp utan att det blir ”offentligt”. Har Googlat för att försöka hitta kontaktuppgifter, men detta är den enda vägen jag hittar.
  Förhoppningsfulla hälsningar
  Pia Hellertz, pia.hellertz@telia.com, http://www.piahellertz.com
  (anger adresser så du kan kolla vem jag är :-))

 29. Lars Yngve skriver:

  mejla mig

 30. Mohamed Omar skriver:

  Hej, Peter! Hur kommer man i kontakt med dig? Min e-postadress är nashte@hotmail.com

 31. Hej,
  Såg att du skrev en blogg om ”jakthärvan” i Västmanland. Är du intresserad att veta mer? Som vanligt är det toppen på isberget vi ser.
  Hör av dig i så fall

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s