Antisemitism vs antiharoldism

Bästa läsare!

Egentligen kunde jag börja det här inlägget med: ” – Ett skepp kommer lastat till Gaza” och läsaren frågar: ” – Med vaddå?”. Kruxet är att jag inte har ett 100%-igt svar på vad skeppet kommer lastat med.

Är det förnödenheter, såsom livsmedel, rengöringsmedel, kläder, sjukvårdsartiklar? Eller är det kemikalier och tekniska komponenter till vapenproduktion?

I vilket fall som helst är jag bara säker på en sak: Israel skulle ha väntat med att borda de turkiska skeppen tills de befann sig i israeliskt territorialvatten. Då hade man inte brutit mot folkrätten sett ur den synvinkeln. Den som vill läsa mer om den juridiska aspekten läser med fördel Mark Klambergs artikel på Second-Opinion.

Jag själv nöjer mig med att reflektera över efterdyningarna av den debatt som uppkommit.

Ja, mången upprörd kommentar har fällts mot Israel och deras bordning av de turkiska skeppen. Vissa kommentarer gör faktiskt kopplingar mellan Israels attityd mot Gaza och nationalsocialisternas attityd mot judarna före och under 2:a Världskriget. En riksdagsledamot benämnde t.o.m. Israel som ”det utvalda folket”, och det uttalandet har väckt många upprörda känslor.

Willy Silberstein skriver i Svenska Dagbladet att antisemitismen nu står i full blom. Jag måste säga att jag är lite avundsjuk här. Jag önskar att det fanns något liknande begrepp för mig att ta till när folk kritiserar mig hårt och träffande var gång jag gjort något fel. Antiharoldism?

” – Hördu, nu får du sluta klaga på att jag testtutar med signalhornet varje gång jag kör förbi din trädgård, för din kritik är bara ett utslag av antiharoldism.”

Nu skall jag erkänna att jag inte brukar testtuta signalhornet när jag åker förbi grannens hus, men jag har laglig rätt att göra det. Och Israel har – möjligtvis – laglig rätt att borda fartyg som bryter mot deras och Egyptens blockad av Gaza. Skillnaden är att jag låter bli att tuta.

Åter till antisemitismen. Silberstein skriver om Veronica Palms (s) uttalande:

Att efter händelseutvecklingen i Mellanöstern i generella termer peka på judars vilja att bränna är faktiskt att kollektivt skuldbelägga en viss grupp.

Veronica Palm hade skrivit: ” – Undrar du också vem Dom Utvalda ska bränna nästa gång?” och då citerade hon en sång av Björn Afzelius. Nu är varken Veronica Palm eller Björn Afzelius någon av mina favoriter, men jag vänder mig mot Silbersteins resonemang.

Israel är en judisk stat (där det faktiskt bor människor av annan religiös åskådning, tro’t eller ej). Den judiska staten beskyddas av den israeliska armén. Det judiska folket – som retoriskt kallar sig för ”Det av Gud utvalda folket” och bemannar sin armé – är i krig mot Hamas som styr i Gaza. Hamas accepterar inte den judiska staten Israel, och där är kärnan i den här konflikten.

Så det ligger faktiskt i judarnas intresse – inte de israeliska medborgarna som grupp – att Hamas elimineras (svälts ut/bränns, whatever). Att då påstå att israelkritiken är antisemitisk är i mina ögon en barnslig reaktion. Det är visserligen orealistiskt att som Veronica Palm kanske förvänta sig att judarna/israelerna alltid skall vända andra kinden till för varje självmordsbombare eller hemmabyggd raket som kommer, men att använda begreppet ”antisemitism” för att skölja av sig kritik är… trams.

Vare sig Willy Silberstein gillar det eller inte är Gaza-problemet en fråga för judarna. Då riktas även kritiken mot judarnas hantering av en tvivelaktig granne mot just dem. I det läget kan man (judarna/israeler/den det berör) antingen ruska av sig kritiken, eller ta lärdom av det inträffade och försöka lösa problemet på ett mer långsiktigt och fördelaktigt sätt.

Antisemitism-spöket är genomskinligt. Att tillgripa det varje gång det börjar lukta bränd turk/arab urvattnar dess innebörd. Så låt oss lösa det riktiga problemet, och inte hänga upp oss på tom retorik och meningslöst filosoferande om vad folk yttrar.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Antisemitism vs antiharoldism

  1. borja skriver:

    Jag har inte läst alla, synpunkter.o båtproblemet,men många.
    Men genomgående,borde man vänta med ,sina komentare,för eller emot.
    var inte så snabba med att fördömma,o veta bäst.
    inte speciellt vist.med påhopp hit o dit.
    när jag var yngre,la jag mig i.o snackade o tänkte sen.det var oklokt.
    nu vet jag bättre,men kommer att lära mig.mer om livet
    ska bli intressant att se vad man säger om ett tag.
    mvh Borja

  2. Peter Harold skriver:

    -> Borja
    Japp, jag har samma känsla som du; det är alldeles för lätt att ha en förutfattad mening (och allra lättast var det när man var ung och världen var antingen svart-vit och uppdelad mellan onda och goda). Å andra sidan är det svårt att låta bli när en kvällstidning slår upp löpsedeln med ord som ”massaker ombord på hjälpsändning”. Som nyhetskonsument blir man ibland vilseledd av sensationsjournalistik. Fast med Gaza-skeppen har något uppseendeväckande trots allt skett. Sedan kan man diskutera orsak respektive verkan.

  3. Patrik T skriver:

    ”I vilket fall som helst är jag bara säker på en sak: Israel skulle ha väntat med att borda de turkiska skeppen tills de befann sig i israeliskt territorialvatten. Då hade man inte brutit mot folkrätten sett ur den synvinkeln.”

    Hade de väntat, hade Israel kunnat se det hela som en krigshandling. Du glömmer att Israel och Palestina inte skrivit under något fredsavtal. Med andra ord – det pågår en väpnad konflikt där.

    Läs den här artikeln, så förstår du mer:
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-kan-havda-krigstillstand_4808411.svd

    Av artikeln framgår tydligt att Israel inte gjort något fel (förutom att skjuta ihjäl flera personer, men vad som egentligen föranlett detta – går åsikterna isär om…) då man bordat skeppen utanför Israels territorialvatten. Här kan man faktiskt lägga till följande:
    USA har flera baser längs medelhavets kust. De utför liknande räder mot skepp ganska regelbundet – på internationellt vatten. Utanför Somalias kust utför man liknande räder mot båtar som man misstänker tillhör pirater – utanför Somalias territorialvatten. Det samma gäller luftrummen. Om du oidentifierat flyger in i ett luftrum, och du blir anropad av försvarsmakten – och du struntar i att lyda deras order – finns en stor risk att du blir nedskjuten.

  4. Deppy Deppson-Rotary skriver:

    Resten var mindre farlig än en rakhyvel!!!!!
    Allt dom kunde komma på har visats upp som farligt.
    Bevisa den som påstår att ….en till rakhyvel funnits …. destå mindre annat nämnvärt.

  5. Deppy Deppson-Rotary skriver:

    En REEPALU (igen) anybody?????
    Man mördade en i Egypten -flera med – falska pass -det var världs nyhet ……..medan hos oss:
    Reepalu upptåg alla våglängder – inget annat hördes – eller har varit lika viktig.

  6. Deppy Deppson-Rotary skriver:

    Vem började? Börja vad – annat? Tjocka huvuden försöker lista ut…my ass.
    ”Den som hoppar på mig från himlen….gör att jag försvarar mig – ej tvärt om. ” Så enkelt är det. Fundera på annat! Den här är besvarat.

  7. anna12 skriver:

    Vansinningt kul på You Tube just nu:
    Flotilla Choir presents:
    We Con the World Turkish Aid Song
    http://www.youtube.com/watch?v=FOGG_osOoVg&feature=player_embedded
    Sprid gärna vidare!!
    150.000 träffar på 48 timmar.

  8. Patrik T skriver:

    Ja, den sången var väldigt fin;)

  9. Utan de fanatiska kristna i Moral Majority i USA så skulle vi ha sett en tvåstatslösning i Israel och Palestina för länge sen. Jag tror att det största hotet mot freden i Mellanöstern måste kopplas till Moral Majority i USA som har ett stort inflytande över utrikespolitiken.

    Men nog om detta. Jag vill säga följande om Ship to Gaza:

    Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

    På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

    Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

    http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html

  10. lillasyrran skriver:

    Hej Herr Harold. Hoppas allt är fint i värmen. Nu har jag även skrotat supermuppen bloggen så den behöver inte ta plats i din länklista.

  11. Peter Harold skriver:

    -> Lillasyrran
    Jag beklagar innerligt sorgen!

  12. Peter Harold skriver:

    -> Patrik T
    Det ligger nog nära till hands att hantera det som en krigshandling om man ser det i ett brett perspektiv.

    -> Johannes Forsblom
    Ja, MM ligger nog bakom en hel del elände i vår värld, och jag är benägen att instämma med dig att IHH varit ute efter att provocera fram våldshandlingar.

  13. lillasyrran skriver:

    Tack Peter Harold!

  14. Patrik T skriver:

    Jag håller däremot inte med Johannes Forsblom angående:

    ”Utan de fanatiska kristna i Moral Majority i USA så skulle vi ha sett en tvåstatslösning i Israel och Palestina för länge sen…”

    Det blir ingen tvåstatslösning så länge Hamas vill utplåna Israel. Det blir ingen tvåstatslösning så länge PLO/Fatah vill utplåna Israel. Det blir ingen tvåstatslösning så länge HizbÁllah vill utplåna Israel.

    ”Jag tror att det största hotet mot freden i Mellanöstern måste kopplas till Moral Majority i USA som har ett stort inflytande över utrikespolitiken.”

    Freden i mellanöstern sluts i mellanöstern. De arabiska grupperna har saken i sina egna händer – och de har visat, sedan 1948, hur mycket fred de vill ha.

  15. Peter Harold skriver:

    -> Patrik T
    Din slutledning är inte heller fel. Sällan har det varit så rätt när man säger att ”det är aldig ens fel att två träter”.

  16. Patrik T skriver:

    Eller hur? Det är ju en konflikt mellan TVÅ parter. Fred mellan dessa parter måste således innebära att BÅDA måste göra någonting åt det. Jag tror att det börjar med erkännandet av Israel+att Hamas tar bort Israels utplånande från sina stadgar (vilket är en av anledningarna till blockaden). Det sistnämnda borde väl vara A och O om man över huvudtaget skall leva sida vid sida. Skulle vi kunna leva sida vid sida med norrmännen – om de hade som avsikt att utplåna Sverige? Absurt.

  17. Peter Harold skriver:

    -> Patrik T
    Vi har ju alltid chansen att kunna bråka med finländarna om Åland…! 😉

    Man tycker ju att israeler och palestinier borde vara ordentligt krigströtta vid det här laget.

  18. Patrik T skriver:

    Ålänningarna vill nog vara självständiga – om man nu vill dra in dem i denna diskussion…
    Krigströtta? Ja – men samtidigt förstår man – från arabiskt håll – varför det fortfarande finns så mycket motivation till att kriga.
    Då man anser att hela territoriet en gång varit under islam, är det en skymf att det nu finns en JUDISK nation på detta område. (Judiskt – alltså det folkslaget som Muhammed beskriver som grisar och apor.)

    Samtidigt är det lustigt hur araberna, historiskt, egentligen struntat i området, Jerusalem, landsgränserna etc. Om man tar Jerusalem som exempel, så har araberna behandlat staden som en soptipp – innan judarna gjorde anspråk på att göra den till sin huvudstad igen. Området Palestina var ockuperat redan innan 1967 – av Jordanien. INGEN ”palestinsk” medborgare klagade då. Detta trots att samtliga arabiska grannländer ALDRIG accepterade att det skulle bildas ännu en arabisk stat i territoriet. Man ville ju ha marken för sig själva.
    Men efter israels ockupation av samma mark – vaknade plötsligt någon form av palestinsk identitet – som ALDRIG I HISTORIEN funnits tidigare.
    Jag är så fascinerad.

  19. Peter Harold skriver:

    -> Patrik T
    Jag är också fascinerad över just denna omständighet. Det känns som att de historiska referenserna enbart är ursäkter till att hålla konflikten levande.

    En till faktor är att historien inte är 100% trovärdig. Vi har t.ex. professor israel Finkelstein som ifrågasätter kung Salomos existens.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.