Och så klagar de på anonymiteten på nätet…

Bästa läsare!

Många av er har nog redan hört talas om den bisarra historien där en viss Daniel Ray Carter Jr sparkats från sitt jobb sedan han tryckt på ”gilla” under ett Facebookinlägg som stödde motkandidaten till hans chef för jobbet som sheriff i Hampton i delstaten Virginia, USA.

Vanligtvis deltar människor i Facebook under sina egna namn. Vissa svenska dagstidningar tillåter t.ex. endast kommentarer som är postade via Facebook-konton. Jag själv är emot detta. Att kräva namn på alla som deltar i debatten leder antingen till ökad självcensur (vilket ju är dagstidningarna önskemål), eller att någon är oförsiktig och säger sin uppriktiga åsikt och bestraffas i någon form för detta antingen av omgivningen, arbetsgivaren eller meningsmotståndare.

Hade Daniel Ray Carter Jr som anonym tryckt på en ”gilla”-knapp skulle han troligtvis ha haft sitt jobb kvar. Jag kan inte garantera det. Det finns en möjlighet – trots allt – att en regim kan se vad du skriver och tycker på Internet, oavsett vilket nom de plume du använder på nätet. Allt som behövs är en organisation som FRA vilken arbetar på uppdrag av t.ex. svenska regeringen. Det fungerade även analogt när IB hörjade som värst.

Problemet är givetvis demokratiskt. Vi har inte för mycket anonymitet. Det är snarare tvärtom; vi har för lite anonymitet. Det finns nog flera exempel på svenska motsvarigheter till Daniel Ray Carters – människor som berövats ära, anseende och arbete för att de uttryckt en åsikt som andra inte skulle trycka på ”gilla”-knappen för.

Trots det – trevlig helg, kära läsare!

Häslar eder Peter Harold

 

I mediebruset:
DN: ”Avskedas efter ‘gilla’ på Facebook”.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Och så klagar de på anonymiteten på nätet…

  1. cark1 skriver:

    Så ens åsikt får en sparkad? Jag får känslan av att vissa arbetsgivare lever kvar på 1800-talet. Då var det fritt fram att göra så här mot de anställda.

    • Peter Harold skriver:

      Ja, det krävs egentligen inte så mycket ens här i Sverige. Det var inte många år sedan en förskolelärare hade ett foto på sitt Facebook-konto med en semesterbild där han var iförd en skjorta med trycket ”Pornstar” (undrar hur duktiga förskolebarnen är på att läsa?). Sedan hittade jag en referens till att en lärare blivit uppsagd därför att han var Sverigedemokrat. En kristdemokrat arbetade på LO tills det updagades vilket parti han sympatiserade med. Den tyska rodderskan Nadja Drygalla har fått lämna OS p.g.a. att hennes POJKVÄN är medlem i ett invandringskritiskt parti. Und so weiter. Detta var vad jag fann under 90 sekunders googlande. det finns säkert mer. 1800-talet är tillbaka.

  2. Stig Olsson skriver:

    Tyvärr går det bara utför med anonymiteten och som svar på det du skrev Peter så kan alla myndigheter få fram alla uppgifter om oss.

    Det sägs att det ska ansökas om tillstånd för att få ut registerutdrag eller ”avlyssna” en/flera personers mail, telefon etc, men detta är sannolikt inte sant eftersom FRA i sig är en statlig myndighet som är så genomkorrupt att det vore märkligt om de tog sin uppgift på allvar, dvs hålla våra privatliv ”hemliga” för alla andra!

    Tror dock inte att detta är genomförbart längre, korruptionen är för utbredd helt enkelt.

    • Peter Harold skriver:

      Ja, det var väl på FRA de ansvariga cheferna gick fria p.g.a. inkompetens sedan man lagrat insamlat material långt över tiden. Hade det varit i en annan bransch skulle vederbörande tjänstemän varit bakom lås och galler…

  3. Kinks skriver:

    haha, vad lustigt! jag tänkte också (innan jag läste din kommentar) på den där incidenten om han förskoleläraren med den ”opassande” t-tröjan(hmm jag skriver t-tröja för det hade jag för mig att det var, även om det egentligen inte spelar nån roll i sammanhanget). Om jag minns rätt så hade han väl tröjan på sin fritid och inte på förskolan framför de stackars små barnen? Kan man verkligen få sparken för en sådan sak här i Sverige? Vårt land vill framstå som ett land där man är fri att uttrycka sin åsikt och det är säkert så många utifrån uppfattar Sverige kan jag tro.Ett land där man inte förföljs, straffas etc etc.
    Men jo jag tänker Kina, diktatur och censur. kanske långsökt fast varför då förresten? I Kina kanske man iofs avrättas med nackskott eller straffas med husarrest om man yppar en åsikt som man inte får ha, här får vi sparken eller avlyssnas. Och vore det 1800-tal (som ni nämner ovan), så hade det väl blivit giljotinen? Men det är väl ändå illa?!

    Och hur gick det för den där stackars korvmojägaren i Skåne? Han med den sexistiska korvreklamen där en kvinna suger på en varmkorv som omsluts av hennes rödmålade läppar? Den fick ju plockas ned omgående efter protester bl.a. från Gudrun Schyman som ju också nästan alltid har illrött läppstift, fast hon kanske inte suger på nån korv då förstås.. och det kanske är just det som är hennes problem.. att hon inte.. censur censur. 😉

    Godnatt och tack för ordet!

    P.s det kanske inte ens var i Skåne den här incidenten utspelade sig. Men jag är dålig på geografi och har minne som en, skall vi säga varmkorv?

    • Peter Harold skriver:

      Tack själv för ditt ord, Kinks! 🙂

      Ja, det var många av hennes forna partikamrater som ansåg att läppstiftet var det rödaste på henne, i alla fall sedan hon blev delägare i en krog i Gamla stan i Stockholm och företagare. Visst ja, hon är visst företagare nu också. Hela hon är ett enda stort företag… 😉

      Fast korvmojägaren i skånska Simrishamn (Tobisviksbadet) tror jag fick väldigt brett stöd från allmänheten som såg det lustifika i affischen.

      Själv har jag varit ute på safiri under helgen och fotograferat andra märkligheter med erotiska undertoner. Får se om jag lyckas tanka över från kameran till datorn…

  4. Anonym Linus skriver:

    ”Att kräva namn på alla som deltar i debatten leder antingen till ökad självcensur (vilket ju är dagstidningarna önskemål), eller att någon är oförsiktig och säger sin uppriktiga åsikt och bestraffas i någon form för detta antingen av omgivningen, arbetsgivaren eller meningsmotståndare.”

    Tycker din slutsats till varför tidningarna endast tar FB-konton (som iofs går att fejka om man är nojig) är felaktig. Det ska väl snarare motivera folk att inte spy galla i samma dimensioner och hålla en respektfull ton, något som anonyma forum och debatter saknar likt den benlöse hästen saknar hastighet.

    • Peter Harold skriver:

      Visst ser det otrevligt ut när folk spyr galla, men å andra sidan kan en sådan debattör knappast räkna med att vederbörandes åsikt blir hörd. De skämmer ut sig själva helt enkelt.

      • Anonym Linus skriver:

        Jo, men av den anledningen tycker jag att anonymiteten är dålig. Men som det kända citatet ”jag delar inte din åsikt, men jag skulle dö för din rätt att uttrycka den”. För övrigt var agerandet i USA självklart överdrivet, men tror inte åtgärden ligger i att anonymisera sociala medier!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.