Finns det något mönster i antalet jordbävningar?

Bästa läsare!

Som gammal speleolog är jag ganska intresserad av underjorden. En av de första kapitelböcker jag tvingade mig själv att läsa genom var Jules Vernes ”Till jordens medelpunkt” (tidigare hade mina lärare tvingat mig att läsa böcker, och det dröjde till upptäckten av Jules Verne innan den egna motivationen kom). Därför är jag ganska nyfiken på alla dessa jordskalv som inträffar här och var.

Numera som frekvent läsare av böcker med historiskt tema finner jag beskrivet att det under vissa perioder sker fler jordbävningar än annars. Ser vi till under 2010 har vi haft jordbävningen i Haiti i januari (kanske 200’000 döda), i Chile under februari, och igår i området mellan Tibet och Kina (i skrivande stund är dödstalet begränsat till något 100-tal, men siffran ökar sannolikt när informationsflödet återetableras i regionen).

Av jordbävningskatastroferna före det senaste i  Kina, Chile och Haiti har vi ett tidigare skalv i Kina 2008 (c:a 90’000 döda) och Kashmir 2005 (över 85’000 döda) och Indiska Oceanen 2004 (c:a 230’000 döda). Fast man skall inte stirra sig blind på dödstal. Jordens rörelser söker sig inte efter var människor finns. Det skulle däremot vara intressant att se ifall alla jordbävningar följer något mönster ifråga om periodicitet och styrka.

Jag tror att det kan vara av stor vikt för den globala samhällsordningen ifall det går att konstatera att (de större) jordbävningarna på något vis har ett samband med varandra. I detta bör man givetvis inkludera vulkanutbrott,vilka kan ha en väsentlig inverkan på vårt klimat (många stora vulkanutbrott sänker temperaturen globalt och lokalt).

Med andra ord: med ökad kunskap om geologi i ett statisktiskt sammanhang kanske vi kan få en bättre bild av hur t.ex. världsekonomin påverkas av jordklotets inre.

Hälsar eder Peter Harold

Läs mera på SvD, DN, Expressen, China Daily News och  Wikipedia

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Naturvetenskap, Nyheter, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s