Landar fredsduvan i Irak nu?

Bästa läsare!

Presidenten för Amerikas förenta stater juässoffäjj, Barack Obama, har hållit ett högtidligt tal till sin nation från Vita huset. Han säger att ”det är dags att vända blad” och hänvisar den amerikanska utmarschen ur Irak som sprungen ur att det är dags att tänka på amerikanarna som är utan jobb.

Jodå, det är en klok prioritering. Med över 4000 stupade amerikanare på irakisk mark så har dessa betalat ett högt pris för en enda uppgift: att göra sig av med en av den moderna tidens värsta despoter, Saddam Hussein. Det paradoxala är att merparten av de 4000 dött efter det att Hussein föll.

Det är inte korrekt att säga att det blev fel redan från början, ty invasionen av Irak var snabb och effektiv. Det gick kanske snabbare än vad ockupationsmakten själv tänkt sig eftersom man även samtidigt förstörde viktig inhemsk infrastruktur i landet, som t.ex. vattenreningsverk och andra civilia inrättningar. Sådana attacker är enbart nödvändiga om man fruktar ett utdraget krig, och behöver göra motståndarna lite ”möra”. Men i själva verket föll diktaturen i en oväntad hastighet.

Det som gick fel var det som skedde efter att Saddam Hussein flytt och hans staty raserats. Invasionsstyrkan avskaffade polisväsendet och det fanns ingen fungerande administration. Att ockupationsmakten skulle mäkta med att sköta en hel nation blev för mycket. Lägg därtill att Irak inte är ett homogent land, utan uppdelat i minst tre särspräglade områden med folk som hatar varandra.

Någonting säger mig att USA:s utmarsch ur Irak (eller snarare flytt till Afghanistan) innebär att vi (i väst) kommer intressera oss allt mindre för irakiernas välbefinnande och medborgarnas kamp för demokrati. Varje sprängattentat mellan shia och sunni kommer att minska till korta notiser, även om det flyger 200 personer i luften av smällen. Utan amerikanskt blod på Bagdads gator kommer vi att blunda för irakiernas verklighet i striden mellan två islamistiska falanger.

Förhoppningsvis har vi lärt oss att man inte invaderar en diktatur utan att ha en fungerande plan för att förvandla den till en fungerande demokrati. Något att tänka på nästa gång vi skall städa bort mörkermakterna. Som t.ex. Irak. Eller Burma. Eller någon annanstans där det finns olja och uran…

Hälsar eder Peter Harold

DN.
SvD

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s