Nej! Man jagar ett äkta flygplan. Och stadens polischef!

Bästa läsare!

DN sätter en personlig prägel på ett TT-telegram: ”Ryssland jagar spökplan”. Logiken bakom denna rubrik är att ett en rysk dubbeldäckare av typ Antonov AN-2 startade utan tillstånd från ett nedlagt(?) flygfält i Serov den 11 juni, och att räddningsarbetarna senare hittade ett sex år gammalt vrak av ett liknande flygplan. Spöken? Nej, inte alls.

Ett ryskt flygplan som utan tillstånd lyfte från en nedlagd landningsbana i staden Serov i Uralbergen den 11 juni är fortfarande spårlöst försvunnet.

Däremot har de som söker efter planet hittat ett annat plan av samma modell – Antonov An-2 – som störtade för sex år sedan. Dessutom hittades vrakdelarna av en kraschad helikopter i närheten, något som fått sökandet efter det försvunna planet att ta en ny, oväntad vändning.

Ända sedan planet försvann har den lokala befolkningen varit påtagligt förtegen, något som fått polisen att undersöka teorin om att det försvunna planet i själva verket har ”lånats” av några flygsugna stadsbor. Lokala myndigheter uppger dock att de senaste vrakfynden inte har något som helst samband med det försvunna Antonov-planet.

Lånats och lånats. Man har i så fall ”lånat” flygplanets pilot Khatib Kashapov också. Kvar på marken är andrepiloten tillika mekanikern. An-2:ans otillåtna start och försvinnande anmäldes nio timmar efter att planet lyfte (planet lämnade Serov vid 10-tiden på kvällen). Starttillstånd? Inte stor poäng att be ett obefintligt flygtrafikledartorn om starttillstånd, i synnerhet inte om flygfältet är nedlagt. Om det nu verkligen är det. Jag tror att TT kan ha fel på den punkten.

Vad DN inte förtäljer är att flygningen föregicks av en i ryska mått mätt hyfsat blöt fest på flygfältet där man uppenbarligen har flygplan uppställda och dessutom kan tanka och underhålla dem. Enligt en källa kom någon på idén att ta planet (som officellt används till att söka skogsbränder men som dagligen används som olovlig flygtaxi) och fara iväg för att bada bastu och jaga lite. En annan hävdar att sällskapet tänkte flyga tio mil norrut och titta på ett vattenfall. I Ural finns det många goda jakt- och fiskemarker. Vapen hade man säkert med sig, ty vilka reste i sällskapet? Jo, en av stadens polischefer, tre polisofficerare, flygfältets vaktchef och en väktare, samt en arbetslös yngre man, en pensionär och ägaren till en av stadens telefonbutiker. Även två kvinnor i 20- eller 30-årsåldern följde med.

Inte undra på att de ryska myndigheterna är så förtegna om vad som skett. Däremot är det underligt att DN publicerar så banala telegram och tramsiga rubriker när det trots allt finns en ytterst intressant story bakom det försvunna flygplanet. En fråga till redaktionen: vattnar ni ur även de svenska nyheterna innan ni publicerar dem?

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nej! Man jagar ett äkta flygplan. Och stadens polischef!

 1. Josef skriver:

  Håller med blogg skribenten.
  Gammelmedia är död , länge leve bloggen och internet.

 2. kallepelle skriver:

  DN lär ha en sjudjäkla hög vattenräkning och fler bakfötter (att få något om) än man kan räkna! Vetenskräpsredaktionen under Bojs drar ett tungt lass! 🙂

  • Peter Harold skriver:

   Hon är otäck på flera plan. Jag har sällan mött en ”journalist” som saknar självdistans såsom hon. Skulle väl vara Göra Greider då i så fall….

   😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s