Tre minuter kulturmarxism? Mer än jag kunde tåla…

Bästa läsare!

Jag är just hemkommen efter en liten biltur. På grund av ett tekniskt problem på den miljövänliga – ha! –  tjänstebilen fick jag inte in radions P2 utan fick nöja mig med P1. Jag kom rätt in i Kulturredaktionens utsändning. En krönikör vid namn Mårten Arndtzén ansåg att det var på sin plats att problematisera kring den inställda konstutställningen Jamtli sedan de flesta deltagarna beslutat sig för att bojkotta utställningen som svar på konsthallchefen Henrik Insane’s beslut att boka av den omstridde Lars Vilks medverkan.

Lars Vilks skall ju som bekant medverka vid en islamkritisk konferens om någon vecka i USA och berätta om vad som skedde när hans karikatyrteckningar föreställande profeten Muhammed uppmärksammades utanför Sveriges gränser. Mårten Arndtzén jämförde konferensarrangörens retorik med nazi-Tysklands förberedelse av Förintelsen. Jag vet inte i vilken ände man skall börja i för att bemöta ett så befängt påstående, men det är bara att notera att han kommer få stå oemotsagd i etern. Han representerar Sveriges Radio.

Arndtzén nöjde sig inte med att göra kopplingar mellan Vilks och nationalsocialismen. Tvärtom. Hans mening var att de som lämnat Jamtli bryr sig alltför mycket om Vilks yttrandefrihet men inte om vad han står för. Besynnerligt nog tycks Arndtzén veta ALLT om allt i allmänhet och Vilks i synnerhet. Kanske därför han fått jobb på Sveriges radio, måntro? Arndtzéns slutsats var att orsaken till avhoppen fanns i konstnärernas namn, och inte därför att de soldariskt anser att även Vilks skall ha rätt att uttrycka sig. Konstnärerna har nämligen svenska namn!

Om det är ett problem att de avhoppade konstnärerna har svenska namn kan man ju vända på steken och kritisera utställarna för att de varit så rasistiska att de valt etniska svenskar som medverkande… usch och fy, Jamtli!

Inslaget efter Arndtzén handlade om Peter Fröberg Idlings nya roman ”Sång till den storm som skall komma”. Ulrika Knutson är lyrisk:

” – Sång till den storm som ska komma är ett konstverk med dokumentär ryggrad. Det som gör den till ett mästerverk är att den återigen visar skönlitteraturens potential som kunskapskälla.”

Jag personligen lägger stor omsorg om att använda fakta som ingredienser i mina romaner. Jag älskar att skapa en väv mellan fakta och fiktion. Men jag skulle aldrig be läsaren om att använda mina alster som en kunskapskälla. Tvärtom, just här kan man bli offer för en lömsk manipulation. Vad är fakta och vad är propaganda? Den saken kan man aldrig vara säker på såvida inte man är inläst på ämnet redan från början.

Jag tvivlar inte på att det var ett kärt återseende i det att Ulrika Knutsson ånyo fick möta en av de vänsterintellektuellas försmådda favoritdiktatorer – Pol Pot. Efter den första orgasmvågen förtsätter hon :

Människorna i hans triangeldrama har funnits på riktigt. Sam Sary, minister i en av prins Sihanouks regimer på femtiotalet, medan Saloth Sar var aktiv i den demokratiska oppositionen – och underjordisk kommunist. Långt senare känd som Pol Pot, en av historiens värsta folkmördare. Båda älskar den vackra Somaly, av kungligt blod, och även krönt till Miss Cambodga. Hon lever än idag, i exil i USA.

Författaren tvinnar deras öden under några heta septemberveckor 1955. Då är Pol Pot ännu en ung fransklärare, som härdar sitt hjärta. Alltför väl ska han lyckas. Sam Sary är en modern diktators effektive  medhjälpare. Han och hans hustru Em har skrivborden mitt emot varandra, precis som makarna Myrdal. Ett modernt par, en dynamisk arbetsgemenskap. Emellanåt knullar han skönhetsdrottningar och effektuerar tortyr av motståndarna – för att det är hans natur.

Är det en slump att en och samma radioredaktion inom loppet av två-tre minuter ifrågasätter de som står upp för yttrandefriheten och hyllar skönlitteratur som fokuserar sig på och mänskliggör kommunistiska massmördares passioner…? Var annars än i Sveriges Radio?!!

Jag kanske därför inte skall förvånas över att Kulturredaktionen nu bidrar till att rentvå islamisten Mohamed Omar som gjort avbön efter sin radikala period. Jag undrar därför lite försynt vad ”nazisten” och ”islamhataren” Lars Vilks skall behöva göra för att slippa bli föraktad av kulturmarxisterna på statsradions kulturredaktion…?

Hälsar eder Peter Harold

I mediebruset om Lars Vilks:
SvD: ”Med lite vidsyn kan man förstå andra”. Jag noterar att vänstern också tycker detta. Det är därför de kräver att ANDRA än dem skall förstå att vänstern har rätt.
Vilks.net: ”En krympande utställning”.
Newsmill: ”Lars Vilks: Konstvärden välkomnar terrorister men avvisar mig”. Ett problem är att Lars Vilks numera är ett konstverk i sig själv. Därmed har han fått ett tolkningsföreträde som jag avundas.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tre minuter kulturmarxism? Mer än jag kunde tåla…

 1. Stig Olsson skriver:

  I min egenskap av jämte sliter jag mitt hår i förtvivlan över att Jamtlichefen Henrik Zipsane än en gång gjort bort sig!

  Värre kräk får man leta efter och att göra det han nu gjort är näst intill oförlåtligt (från min synvinkel iaf)!

  Däremot vill jag slå ett stort slag av kärlek för det underbara Jamtliområdet med alla levande gamla byggnader som bara skänker en stor längtan tillbaka till tider när människor levde ett kvalitetsmässigt mycket bättre liv, trots hårda dagar med jordbruket etc…

  Satsa en vecka på Jamtli nästa sommar min vän, det är en mycket god investering!!! 🙂

  • Peter Harold skriver:

   Tack, Stig! Jämtland ligger faktiskt med i planen. Min far vill åka till Tromsö och jag vägrar ju att flyga, och Jämtland ligger ju så gott som ”i vägen” om man far med far per bil. Men först ska det bli vår igen…!
   😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s