Jag vill inte bli stur, som Pippi sa

Bästa läsare!

Dagens Nyheter skriver idag – liksom Svenska Dagbladet – att de flesta som föds idag väntas bli 100 år gamla. Mm, jag minns faktiskt att teorin framfördes redan när jag var i 10-årsåldern i slutet av 70-talet och fröken berättade om hur medellivslängden ökade för var ny generation.

Nu tycker jag inte att man skall lura i folk falska förhoppningar. Det finns faktorer som motsäger att medellivslängden per automatik kommer att öka. Ett exempel är att fler ungdomar än förr är så pass sjuka att de inte kan försörja sig själva. Ofta rör det sig om mentala sjukdomar. Lägg därtill att de som tillhör min generation skall under våra bästa *ha, ha, ha* år försörja den grupp som Pär Nuder kallade för ”köttberget” samt våra egna barn. Demografiskt sett har 70-talisterna det ganska tufft. Lägg därtill att 80-talisterna och 90-talisterna enligt vissa undersökningar anser att det finns andra prioriteringar än jobb, karriär och självdisciplin. Jag väljer här att recitera mina farföräldrars generation: ” – Suck, dagens ungdom…!”

Komplettera gärna med politiska faktorer/komplikationer. Om vi betänker att miljöpartister och dylikt folk får som de vill kommer svenska folket snart att bli av med energikrävande men inkomstbringande industri för att ”rädda klimatet”. Industrin flyttar till Kina och Indien. De svenskar som vill jobba kommer få svårare att hitta jobb. Och de som har jobb skall alltså försörja resten, helst så länge som möjligt – det talas ju om höjd pensionsålder till 70 år. Gissa att det är min generation man tänker på…

Sett ur detta perspektiv kanske man närmast skall vara glad över att man inte kommer bli 100 år gammal. Jag tänker på Pippi Långstrump som sa ”Jag vill inte bli stur”.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Biologi, Hälsa, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Jag vill inte bli stur, som Pippi sa

 1. Anonym skriver:

  Bevare mig väl för höjd pensionsålder!
  Jag är en tidig 70-talist som har haft kroppsarbete sen jag gick ut gymnasiet och känner redan att jobba till 65 kommer att bli tufft.

  /Henke

 2. Peter Harold skriver:

  Jag tror att det är många 70-talister som kommer ha antingen kroppen eller psyket utslitet långt innan 70-årsåldern. Kanske både ock. Har vi riktig otur är det vår generation som får äran att bryta trenden för ökad medellivslängd.

 3. BengtB skriver:

  Svenska Dagbladets rapportering får en att reflektera över om det här med att bli så gammal som möjligt är något att stå efter. Bibelns Methusalem/Metusela/Metushelach blev 969 år gammal – hur kul var det? ”Here we go again” – varje morgon i 969 år … något enformigt, väl?
  Och varför inte göra som de glada grekerna: låta folk gå i pension vid 55 (kvinnor:50) – och sedan låta tyskarna betala! Grekerna använde ju 55/50-principen för ”ansträngande yrken”, och hittade fler och fler – bland de sista på listan lär ha varit frisörer och radioreportar. Sedan … Att bli äldre och äldre är en sak. Men blir vi intelligentare och intelligentare? Eller dummare och dummare? – när datorerna numera tänker åt oss …

  • Peter Harold skriver:

   Jag undrar bara vem tyskarna kommer att ta betalt av…?!! 😉

   Vad gäller åldrar i Gamla Testamentet har jag en stark misstanke om att skriftens författare tuggade roliga svampar eller lärt sig att röka på långt innan den första Havannah-cigarren var uppfunnen. För Mr. M:s ålder kan inte förklaras med matematisk analfabetism (och inte heller med månvarv istället för 365-dagars år eftersom han i så fall skulle avlat barn innan testiklarna ramlat ner i pungen).

   Logiken i Bibeln är i mycket inte alls olik den logik man kan höra från rusiga farbröder i Gullmarsplan på väg till eller från härbärget på andra sidan ödekyrkogården. Därmed inte sagt att man alltid hör sanningen från fyllon och småbarn… 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s