Spicer, Hitler och det där med att gasa sitt eget folk

Bästa läsare!

Beklagar min frånvaro från nätet, men jag har haft en hel del privata angelägenheter att stå i. Bara som ett litet livstecken – och föra i bevis att följande post inte är författad i förhand och publicerad i efterhand via schemaläggning – så tänkte jag reflektera lite över det uttalande som Vita Husets talesman Sean Spicer gjorde nyligen. Han kommenterade det aktuella påståendet om att Syriens ledare Bashar al-Assad skulle ha attackerat med stridsgas i förra veckan med orden: ” – Inte ens Hitler gasade sitt eget folk”.

Detta uttalande är intressant ur många perspektiv.

Det första är att Hitler är en väldigt god markör som indikerar vad en politiker har för agenda. Är det en politiker i beslutsfattande position – t.ex. en till presidenten närstående eller en ledande partifunktionär – så är publika referenser till Hitler en signal om att man tänker angripa den person som är föremål för epitetet. Eventuellt militärt.

Exempel på detta är att Hitler-retorik dök upp kort före invasionen av Irak som ledde till Saddam Husseins avsättande. Samma sak med Khadaffi som anklagades för att ge sina soldater Viagra för att de skulle kunna våldta undersåtarna bättre, eller hur nu propagandan löd. Hillary Clinton utnämnde den ryske presidenten Vladimir Putin till en Hitler-gestalt, vilket kanske var så pass magstarkt att många amerikaner valde att rösta på Donald Trump istället bara för att slippa hamna i ett tredje världskrig med kärnvapennationen Ryssland. Och nu… Bashar Hitler al-Assad. Tada!

Det går snabbt undan i svängarna. Har det hunnit gå mer än två veckor sedan utrikesminister Rex Tillerson sa att man inte är ute efter att få al-Assad avsatt, till den påstådda gasattacken som den syriske ledaren tillskrivs skuld för, mitt i pågående fredsförhandlingar som ser ut att sluta med en någorlunda seger för den syriska regeringen? False flag? Jag tror inte att vi sett ett tydligare exempel någonsin, även om The Guardian anser sig ha goda bevis för motsatsen.

Det andra perspektivet med Sean Spicers uttalande är att det kommer som en frisk fläkt. Kan ni tänka er något liknande här i Sverige där självcensuren är mer eller mindre inskriven i grundlagen? ”Du skola icke förringa någon judisk persons lidande”, lyder budordet som leder svenskt rättsväsende att angripa den som till äventyrs vill sätta filosofiska perspektiv på historiska händelser. Men Spicer, han räds inte att öppna munnen.

Givetvis öppnar hans uttalande för en stormvåg av kritik fastän han lever i landet med yttrandefrihet, och naturligtvis på samma tema som skrämmer oss svenskar till tystnad. 90 döda syrier kan aldrig jämföras med 6’000’000 döda judar i Hitlers koncentrationsläger med tillhörande ättlingars ständiga lidande. Att t.o.m. fler människor dött av kommunism än nationalsocialism kan inte ens torgföras utan kritik om relativism utan att antisemit-kortet dyker upp.

Spicer sade: ” – Hitler didn’t even sink to the level of using chemical weapons. … He was not using the gas on his own people the same way that (Bashar al-)Assad is doing.”

Sant eller falskt?

Den amerikanska motsvarigheten till gratistidningen Metros ”viralgranskare” Politifact säger att detta är falskt. Och anledningen till detta enligt Politifact är att konventionen om kemiska vapen från 1997 inkluderar ”anordning som är avsedd att döda eller skada” med hjälp av kemiska preparat. Och Politifact vill inkludera gaskamrarna i Auschwitz och en rad andra kända koncentrationsläger. ”Pants on fire” är Politifacts dom.

Men vänta nu. Spicer pratade faktiskt om Hitler. Adolf Hitler. Der Führer. Om Spicer har fel i att ”Adolf Hitler inte sjönk så lågt att han attackerade sitt eget folk med giftgas”, så måste det betyda att Hitler också attackerade sitt folk med giftgas, inte sant?

Politifacts anför att judarna var tyska medborgare tills naziregimen berövade dem sina rättigheter. Ja, och det gjorde de innan de påstådda dödsgasningarna inleddes under Andra Världskriget. Så tekniskt sett så har Spicer faktiskt rätt där. Lägg därtill också det faktum att det inte finns några dokumenterade bevis på att Adolf Hitler personligen skulle ha beordrat gasning av judar, vilket är en viktig aspekt om vi skall hålla oss till Politifacts nivå av semantik.

Ja, detta förhållande om att det saknas dokumenterade kommenderingar om att gasa ihjäl judar från Führern har t.o.m. tvingar historiker att spekulera i att Hitlers kommando måste ha skett medelst telepati till sina underhuggare eftersom det inte finns något känt skriftligt bevis för att han avgett en sådan order.

Sett hur detta perspektiv skulle då Sean Spicer ha fullständigt rätt. Ja, under förutsättning att Bashar al-Assad verkligen gett order till sina generaler att använda bomber med stridsgas vid attacken mot den anläggning som man uppfattade som en ammunitionsfabrik tillhörande rebellerna.

Fast varför skulle han göra det när man går in i fredsförhandlingar, delvis som en vinnande part, och med ett halvt stöd från Vita huset att inte bli avsatt? Det finns ingen logik i detta.

Det faktum att FN övervakat Syrien för att säkerställa att dess armé inte har tillgång till kemiska stridsmedel är också ett argument emot påståendet om att al-Assad är skyldig. Men oavsett det så måste ju händelsen utredas innan man agerar med bestraffning. Det är en intressant fråga vad som händer ifall det visar sig att al-Assad är oskyldig och USA angripit Syrien militärt på felaktig grund.

Vad gäller Hitlers egen inställning till kemiska stridsmedel hade han personliga erfarenheter från det första världskriget, och han gillade det inte. Inte ens när Röda arméns trupper närmade sig Berlin ville han gå med på att man skulle släppa ut nervgas mot fienden. Detta är en sanning som jag misstänker att alla inte är nöjda med om den får spridning.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Historia, Medierna. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Spicer, Hitler och det där med att gasa sitt eget folk

 1. Läsare skriver:

  Är det en politiker i beslutsfattande position – t.ex. en till presidenten närstående eller en ledande partifunktionär – så är publika referenser till Hitler en signal om att man tänker angripa den person som är föremål för epitetet. Eventuellt militärt.
  _________

  Kusligt …

  Vet ej om detta är fake news eller ej, men det senaste skall vara att Trump sagt till Putin att om inte han är emot Assad, då är han emot Amerika, dvs en Ny Hitler.

  Om det är sant då eskalerar det snabbt nu.

  Annat: Hittade denna bloggen, kanske till nytta för dig Peter? Har noll koll, länkar endast.

  https://carlnorberg.wordpress.com/2017/04/11/tisdag-15/

 2. baravarat skriver:

  Kommer aldrig tro på något påstående där det pekas att Adolf skulle utrota någon, Utom bosjevikerna då..

  SEN MIN STRÄNGA ÖVERTYGELSE ATT NÄR NÅGOT ÄR FÖRBJUDET ATT IFRÅGASÄTTA, DÄRI LIGGER EN HUND BEGRAVEN!

  Jag har vart lite hård mot du, Peter när du var ”orättvis” mot Trump så här i efterhand. han lyfte usa i mina ögon igen , men drog dom ner i avgrunden likt stallin gjorde med världen… Kolla vilka som sponsrsde ryska revolutionen samma som styr världen ida

 3. Rolf Löfgren skriver:

  Denna artikel är mycket intressant.
  ”Det finns en undersökning under andra världskriget som nästan är unik i sin ärlighet och objektivitet, tre volymer från Internationella Rödakorskommittén om sin verksamhet under andra världskriget, Geneve, 1948. ”
  http://friasidor.is/roda-korsets-rapport-fran-1948-man-vill-dolja-for-oss/

  • baravarat skriver:

   Jepp de var swimmingpools bio orkester mm

   Däremot blec tyskarna försökt att utrota av allierade i sina fångläger efter krig.. Röda kors fick inte besöka ett enda av dessa klara sig från konventuoner då dom ändrade namn på fångar, avväpnade fientliga styrkor..

 4. hllviken skriver:

  ”Inte ens Hitler gasade sitt eget folk” –
  den mest troliga betydelsen är nog att: eget folk = germaner
  Då kan ändå påståendet att han beordrade gasning av andra folk stå kvar.

 5. hllviken skriver:

  THE POWER OF TRUTH – Jordan Peterson

 6. Risto Matinen skriver:

  Men UZA har gasat sitt eget folk och utsatt dem för grymma experiment: Hitler Never Gassed His Own People; but the US Did

  Och så en mutant?

 7. Risto Matinen skriver:

  Det är ingen fart här och inget av intresse. Fick ett telefonsamtal av en av mina närmaste grannar igår. Han berättade att han sålt sin parabol på rot.

  Varför ringde han mig? Han vet att jag vaktar området, och drar mig inte för att attackera angriparna…

  Jag råkade dessutom se när köparen tog ner antennen. Jag hade förmodligen konfronterat köparen om jag inte visste om köpet… …

 8. dolf skriver:

  Spicer sa ”chemical weapons”, och jag för min del har aldrig tänkt på gaskammare som ”vapen”, precis som jag inte tänker mig elektriska stolen eller galgen som ”vapen”. Jag har utvecklat det i mitt inlägg Spicer, Hitler, and the Semantics of “Chemical Weapons”.
  Det där med att ”Inte ens Hitler gasade sitt eget folk” kom väl lite senare när han ställdes mot väggen för att just ha tagit upp Hitler, och då klargjorde han också, om än på ett väldigt svamligt sätt, att han hade syftat på mer militära operationer av reguljär typ, som att man skulle utfört gasattacker mot befolkningscentra.

  • Peter Harold skriver:

   När det gäller svenska mediers (och för all del de flesta andra länders medier) relation till Trump & co så gör man genuina ansträngningar till att misstolka och förvränga. Det går ju inte att missförstå vad Spicer syftar på, om man inte VILL missförstå. Det säger mer om de som blir indignerade över det hans äger än om honom själv.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s