Kusligt och mesigt

Bästa läsare!

Nej, jag kommer inte yppa ett ord om presidentvalet i Amerika idag. Låt oss inse att det finns annat än politik som kan beröra oss människor.

Det händer under cykelturen att jag plötsligt bestämmer mig för att vila röven en stund och ta en välbehövlig paus medan jag tittar på den intilliggande hästhagen. Inte sällan kan det då komma fram en kuse och ställa sig vid staketet och titta på mig. Jag säger naturligtvis ”Hej”, och hästen säger lika naturligt ingenting alls. Den tittar på mig, och jag tittar tillbaka. Jag säger hej igen och den blinkar – inte för att jag sade hej, utan för att den ville få bort en fluga eller broms från ögat. Mer än så sägs inget, men vi blir stående där och jag börjar känna mig obehagligt till mods.

Ja, det är något med dessa hästögon. Det är blicken. Jag kan inte säga att den är känslokall, för det är den inte. Möjligtvis uttryckslös, men samtidigt analyserande.

Där står jag och fattar inte vad kusen tänker på, och det är besvärande. Men jag kan samtidigt se att den läser av mig från topp till tå. Jag känner att den inte bara nöjer sig med att läsa av mitt yttre, utan blicken verkar penetrera mig till mitt innersta och min själ. Ja, att bli betraktad av någon som inte säger ett ord kan onekligen upplevas som dömande. Hästar är mästare på detta psykande.

Medan jag står där inför det obegripliga mysterium och känner jag mig oerhört dum – ty jag är säker på att hästen registrerar mina ord och åtbörder, medan jag själv inte ens kan gissa vad djuret tycker och tänker – så känner jag ändå att vi under detta ögonblick försöker oss på att kommunicera.

Problemet är att jag inte förstår språket. Uppenbarligen måste det ligga i ögonen, för något annat aktivt medium finns inte där kusen står och glor på mig utan en min eller annan rörelse än de som påkallas av insekternas uppvaktning. För hästen är det nog annorlunda, den vet nog vid det här laget och hundratals ridtjejer senare vad ”hej”, ”hoppla” och ”ptroo” betyder.

Jag känner mig dock mindre osäker när fåglar dyker upp och slår sig ner och plirar på mig från någon sten eller ett utomhusbord medan jag sitter och njuter av den friska luften. Jag kan ana att de är ute efter smulor.

Men jag har märkt att blåmesen verkar vara ute efter mer än spillda brödbitar. Den kan studsa fram några centimeter och vicka på huvudet och kvittra som om den hade ett budskap som är angeläget. Studs, studs kommer den längre fram och kvittrar likadant igen. Den är hästens raka motsats, för här låter det en massa, men det är fortfarande lika obegripligt och intetsägande för mig. Plötsligt sticker fågeln iväg, fastän jag knappt rört mig eller sagt någonting.

Det är då jag önskar att jag kunde tala med dessa djur.

Eller kanske inte. Vad skulle jag få veta av den där hästen som tittade på mig med undersökande blick?

Skulle jag få höra någon kommentar om att ”Jaha, du som kan röra dig fritt utanför staketet, hur ser det ut bortanför vägen som du kom ifrån?Är gräset grönare där, eller är det bara som ryktet säger? Ryktet, haha… förstår du? Man ryktar hästar, haha..!”.

Eller ”Det måste vara opraktiskt att behöva fara iväg till affären och handla mat och sen lägga den i en påse som du sen placerar i en väska och bär omkring på istället för att bara böja dig ner och ta ett bett av gräset som växer gratis på marken”. Eller kanske ”Jag såg dig förra gången när du stod och strilade vid dungen på andra sidan vägen. Inget av det lilla jag lyckades uppfatta imponerade särskilt mycket på mig.” Och så vidare.

Vad den kvittrande och huvudvickande blåmesen skulle kunna tänkas yppa tror jag blir information overload för mig. Dess snacksalighet talar nog ett sällskap som kan tala om allt och inget, och det hur länge som helst. Som en politiker.

Ok, jag sa att jag skulle undvika politiken. Det gick i alla fall så här långt…

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Naturvetenskap. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Kusligt och mesigt

 1. Hästarna retar sig förmodligen på att dom hårlösa aporna ofta tebderar att sätta sig på deras ryggar.

 2. Peter Sjöström skriver:

  För 2 veckor sedan sköt jag 2 hästar på gården . Det var döttrarnas hästar . De har tävlat med dem och sedan avlat fram fina föl . Nu var tiden ute . Döttrar och mor ville inte veta när det skulle ske . Man tar hästen i grimskaftet efter att ha pratat med den och tittat den i ögonen och leder runt den i sakta gemak . Vi utbyter blickar vi känner ju varandra sen många år . Hästen litar på mig . Hästen är lugn och man leder ut den och binder den . Låter den mumsa ur havrehinken . Sätter slaktmasken på hjässan till och från så hästen inte ryggar . Den tittar på mig och dyker ner i havrehinken igen . Masken på hjässan och Pang . Innan hästen når backen är den borta . Jag drar fingret över ögat som är nu grumligt och ingen reaktion , död . Hämtar nästa häst och samma procedur fast på ett annat ställe utanför stallet . Lugn och fridfull hädanfärd . Så hästars blick och vad de tänker äro outgrundligt . Mycket mycket trevliga djur . De vilar nu i en grav på gården .
  Mvh Sjöström

  • Ron skriver:

   Tack Peter för din beskrivning. Du är hästvän.
   Jag har inte haft hästar själv men min morfar hade flera stycken.
   Jag hade vallhundar förr om åren. Har tagit farväl av flera stycken (hos veterinären).
   De gillade att åka bil… så jag körde en ordentlig runda först med bilen.

   Efteråt var allt lugnt och fridfullt – outgrundligt är ett bra ord. Mina barn visste inte dag eller tidpunkt heller. En dag var det bara fixat.
   Det är inte lätt. Det kräver sin man.
   Mvh Ron

 3. Benny skriver:

  I USA blev det som väntat massivt valfusk mot Trump från ”demokraterna” och Deep State i en allians! Enligt uppgift så ska ca 1.8 miljoner döda också röstat på Biden men eftersom han ju ser ut som en vandrande zombie kanske det faller sig naturligt för döingarna att rösta på honom! Jag tror inte att det hela är avgjort på långa vägar om nu Trumps överklaganden går genom och rösterna räknas om. Vad vi bevittnar är ett samhälle i kaos och inget tyder på bättring snarare tvärtom. Vinnarna är som vanligt Israel som satsat på båda kandidaterna i vanlig ordning…Kan slå vad om att Netanyahu sitter kvar nu och slingrar sig undan rättvisan än en gång!

 4. Peter Sjöström skriver:

  Oroligheter och bråk är ju en strategi som passar de utvalda . De flyttar fram sina positioner i skuggan av det . Klantänkandet och det etnoagresiva agerandet i sin helhet smyger framåt . Spektaklet må fortgå . Mvh Sjöström

 5. Björn Sveninge skriver:


  Demokratiska partier, nyspråk.
  Förbjud sossepartiet, det räcker med djävulskap!

 6. Björn Sveninge skriver:

  Den här bilen har många franska hästar…
  Jag vill tipsa om en annons på Blocket: Citra xm turbo CT vsx https://www.blocket.se/vi/93768253.htm

 7. Benny skriver:

  Har ni sett det vidriga PK-kräket Marcus Oskarsson på TV4 yttra sina korkade floskler om Trump, Putin och andra ledande nationalister i världen? En riktigt läskig, med brinnande ögon, propagandist för krig och sanktioner för Deep States agenda både i USA och Sverige…Allt som sionisterna kläcker ur sig anser denna slemhög vara dagens sanning och ristat i sten. Att han sällan har rätt bekymrar inte, påminner han mycket om ett annat kryp på AB Anders Lindberg…Man ryser!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s