Nu frågar sig förstås många vad centerungdomarna rökt…

Bästa läsare!

VI tar det här i rätt ordning. Hanna Wagenius är den enda centerpolitiker jag skulle kunna ta med mig på en öde ö. Inte för att jag skulle stormtrivas där, men om ödet tvingade mig att välja en enda centerpartistisk medpassagerare att följa med mig i livbåten från det sjunkande skeppet, då blir det Hanna. By the way, kan man döpa båtar till ”Centerpartiet”? Det verkar finnas ett sådant fartyg som heter så. Rejäl slagsida och står och stampar i motvinden. Vad gäller snuskigheter jag kan tänkas göra med Hanna på den obebodda ön överlåter jag åt er att fantisera om, fastän jag är sexist och borde ägna resten av bloggposten åt dylikt tema. Men nu har jag byxorna på mig, så att säga. Kommentarsfältet är dock alltid öppet…

Hanna är som sagt inte perfekt. Nu i dagarna har hon gjort ett utspel i form av en debattartikel i Länstidningen (en Östersundstidning?). Hon vill att Systembolaget (Staten) skall få börja sälja cannabis.

Vi börjar med det största felet. En politiker som säger sig vara frihetlig föreslår Absolut Inte – om vitsen ursäktas – att Systembolaget ges ännu en vara att bedriva monopolhandel på.

Nu skall man dock inte göra misstaget och tro att Hanna och hennes ungdomsförbund är ute efter några frihetliga principer, för det är man inte. Istället handlar det om skademinimering. Allt fler kids proppar i sig en massa giftiga piller som vränger ut-och-in på deras hjärnor och gör dem knasigare än vad de var innan. Vissa har till och med dött. Eftersom många av kidsen gillar att göra korkade saker så tänker centerungdomarna att det minst dumma dessa kids kan göra är att röka lite ekologiskt odlad stats-brajja istället för att stoppa i sig tabletter som en skum typ sålt på Plattan. (Åk till Sergels torg och knyt skorna i höjd med där gamla konditoriet låg så får ni se vad jag pratar om)

Jag vet inte om detta argument hos centerungdomarna är hållbart. (Jag har varit på flera centerpartimöten, och jag kan därför inte låta bli att automatiskt korrekturläsa min text när jag skrivit orden ”centern” och ”ungdomar” i en och samma mening, för det känns så fel och onaturligt…)

Kids är nämligen korkade. I alla fall ett inte så försumligt antal av dem. De drivs av trots. Många av dem verkar drivas av egoism, men i verkligheten skiter de faktiskt i sig själva. De väljer att ta risker därför att de inte får göra det. Jag har svårt att tänka mig att de tänker rationellt fastän Hanna Wagenius vill att Systembolaget (eller kanske Statens Droghandel om inte namnet är upptaget…?) skall sälja momsbelagd fin-cannabis istället för att köpa ett obeskattat piller med smileymärke. Kidsen är redan förlorade. Låt Darwin ta vad Darwin vill ha, och hoppas att resten klarar sig.

Nej, de som gynnas mest av detta är faktiskt de som redan brukar cannabis. Vuxna brukare; folk som vet vad de gör. Dessa slipper under en Wageniusstyrd regim (förhoppningsvis) bli betraktade som brottslingar. Eller låt mig omformulera mitt påstående: De slipper vara brottslingar. Bara en sådan sak är faktiskt behjärtansvärt. Nu röker jag inte själv, men jag anser ändå att det är onödigt att fängsla och jävlas med folk som inte stör andra.

Vi har ju inte kriminaliserat förtäring av råttgift och tvättmedel. I dessa fall tycks staten fortfarande anse att folk skall få använda sitt omdöme. Varför inte tänka på detta sätt även om andra saker?

Japp, jag vet. Det är inte nice att skolbusschauffören kommer till jobbet med bongen i högsta hugg. Men se, redan idag är det olagligt att göra vissa saker i berusat tillstånd. Du får inte köra bil alkoholpåverkad. Men för den skulle har vi inte ett alkoholförbud i landet. Samma approach kan tillämpas med droger. Stoppa i dig vad du vill, men se till att du bara skadar dig själv. Eller helst, se till att du inte skadar dig själv. Brottet uppstår när du är i position att skada andra. Sitter du i ditt vardagsrum och röker på eller krökar finns det ingen anledning för staten att stoppa dig. Detta är ett så självklart förhållningssätt att jag egentligen är fascinerad av att Hanna Wagenius debattartikel kan väcka en sådan uppståndelse som den gjort.

Till Hannas försvar skall jag erkänna att jag själv en gång i tiden förespråkat både statliga coffee-shops och statliga bordeller. Sedan insåg jag att det är ett omoraliskt resonemang. Det är omoraliskt att låta staten ta sig friheter samtidigt som den förbjuder andra att göra samma sak.

Hälsar eder Peter Harold (drogliberal nykterist och ickerökare som använder 70-kronorsviner till den hemkokta rödvinssåsen)

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

38 kommentarer till Nu frågar sig förstås många vad centerungdomarna rökt…

 1. Sofia skriver:

  ”Follow the money” –
  jag tror att det är Big Pharma och Big Business som ligger bakom den hårda repressionen mot att människor får använda substanser som de vill.
  GOD betyder för Världshärskarna
  Gold – Oil – Drugs
  Tänk på Opiumkrigen på 1800-talet och nu i Afganistan. Vem betalar vaktandet av vallmo-odligarna?

 2. Läsare skriver:

  Idiotlandet Swedistan. Bara i Örebro har hundra bilar brunnit.

  100 bilar brann i Örebro under förra året

  http://na.se/nyheter/orebro/1.2477639-alltfler-bilbrander-och-minst-halften-anlagda

  Vad diskuteras då?

  Bredband på landet. Aktuellt hade ett tio minuter långt inslag. Just nu tjatar dom bredband på Karlavagnen P4.

  https://www.flashback.org/t2554529

  Varje dag år efter år brinner en skola ner i Sverige. Ny skottlossning på Hisingen idag. Bilar brinner i alla städer. Men den viktigaste inrikespolitiska frågan är bredband på landet. Som sagt, idiotland. Jag börjar på allvar förakta svenskarna för att de är idioter på riktigt.

  • Risto Matinen skriver:

   Inte brinner en skola ner varje dag, möjligen brinner det i någon skola varje dag. Så illa/bra är det inte…

   Inte visste att bredband på landet är en högprioriterad fråga. Tror inte det är sant heller. Dock ser jag ytterst sällan på antisvensk ful-TV, då det inte är bra för blodtrycket. Nej, det verkar vara viktigast för antisvenskarna att trycka in så mycket pack från tredje världen, det bara går.

   Sedan får jag bekänna att mitt namnminne är skralt. Var tvungen titta på wiki vems ansikte Hanna Waginius tillhör, och då kände jag igen henne. Tja, hon torde tillhöra de minst dåliga socialisterna inom centern. Dock lär hon vara för månggifte, vilket förfaller konstigt för mig. Kan det vara så att fler och fler kvinnor inte hittar sina alfahannar och därför kan tänka sig dela på en? Så vi betahannar får det svårare, för att inte tala om horderna av gammahannar från tredje världen som invaderar landet. Men de senare tar inte sällan till våldtäkt, men det är ju delvis därför de välkomnas hit av våra folkförrädare till politiker. Upp med brottsligheten, söndra och härska…

   • Läsare skriver:

    Anlagda bränder

    År 2012 angavs Sverige vara ”i särklass världsledande på bränder i skolor och förskolor.” Inget annat land angavs komma i närheten av Sverige. Bränderna och förebyggande åtgärder kostade stora resurser och orsakade problem för skolundervisningen. Även om trenden hade varit något nedgående de senaste åren så hade antalet bränder mer än fördubblats på 10 års sikt.[61]

    År 2014 angavs det inträffa ungefär 500 skolbränder per år i Sverige. Minst 40-50% var anlagda och siffran kunde vara mycket större p.g.a. mörkertalet. Kostnaderna för skolbränder var större för Sverige än för hela USA.

    http://sv.metapedia.org/wiki/Brottsutvecklingen_i_Sverige#Anlagda_br.C3.A4nder

    Det är 365 dagar på ett år och om 500 skolor brinner då är det mer än en skola som bränns ner per dag. Välkommen till det Nya Swedistan.

    • Risto Matinen skriver:

     ”Skolbränder” betyder inte att skolor brinner ner! Utan att det brinner någonstans i skolor. Det kan vara i en papperskorg eller mer sällsynt en hel skola. Det är inte svårt att förstå, om man tänker före!

     Å andra sidan är antisvenska skolan så dålig, att jag kan tycka att de får brinna ner och ur askan kan något betydligt bättre uppstå om den antisvenska staten tar bort sitt klåfinger eller tvingas därtill! Tyvärr lär det krävas en statskupp för det eller att vi svenskar beväpnar oss ordentligt. Staten ska frukta folket, inte tvärtom!

     • Peter Harold skriver:

      Det jobbiga är om några oskyldiga kids brinner inne eller skadas. Och sen är det kostnaden. Räkningen går till skattebetalarna. Och jag känner mig för varje år allt mindre motiverad att pynta till våra politiker.

     • Anna skriver:

      Haha- rätt kul med en finne som kallar sig svensk! Kram på dig, Risto!

      • Risto Matinen skriver:

       Risto M är bara mitt finska alter ego. Jag är pursvensk genetiskt, men finne till sinnelaget. Frugan är dock finska…

       • Anna skriver:

        Aha- tack för info! Det såg bara så komiskt ut… Själv är jag genetiskt norsk till en fjärdedel men har inte grävt i rötterna så värst djupare än 4 generationer…

       • Peter Harold skriver:

        Som i den berömda snappsvisan till melodin ”Memory”. ”Mitt minne, jag har tappat mitt minne, är jag svensk eller finne”. Enda snappsvisan jag kan… 😉

        • Risto Matinen skriver:

         Tack för den! Har jag inte ens hört talas om, och är ju rolig. Hittade hela texten:

         MINNET

         Minnet, jag har tappat mitt minne,
         är jag svensk eller finne
         kommer inte ihåg…

         Inne, är jag ute eller inne
         jag har luckor i minnet,
         sådär små ALKO-HÅL
         Men besinn er,
         man tätar med det brännvin man får,
         fastän minnet och helan går.

         Bekänner dock att jag inte tål några större mängder starksprit, utan att bli packad och ankrar. Det är inte kul, så en eller två snapsar får räcka för min del.

         Finnar lär ha en jämförelsevis hög andel personer med våldsgenen som hittats. Bland annat därför klarade de sig så bra i kriget mot Sovjetunionen. Tyvärr har den hemsida jag kunde länka till om det, raderats. Jag ”förhandlar” med den som innehaft sidan om jag kan få överta texten. Kan förvisso återskapa det mesta via https://web.archive.org/ men det tar mer tid…

         Min fruga verkar ha den genen. Hon slår mig inte, för jag är större och starkare, men hon är satans så aggressiv och grälgenererare. En rejäl utskällning kan få henne att sansa sig. Jag är dock lugnet själv, med ett jämt och stabilt humör. Det tar emot att brusa upp, men jag har förlikat mig med att ha mer eller mindre kontrollerade verbala utbrott i självförsvar…

         Ursäkta för denna utvikning…

         För den som vill förkovra sig i konsten att flyta ovanpå kan läsa boken: Makt som hobby, skriven av matematikern Tönis Tönissons. Den finns att läsa som OCR-bok här: http://zrajm.org/nerd/makt_som_hobby/makt_som_hobby.html

         Observera att gratisversionen är OCR-inläst och det finns en del fel kan jag konstatera genom att jämföra med originalet, samt enstaka konstigheter.

         Jag har originalutgåvan (1978) och läste den redan samma år den kom ut. Finns numera att köpa som nyutgåva med tillägget ”konsten att bli förklädd gud”, vilket jag finner något töntigt.

    • Peter Harold skriver:

     Plus ett mörkertal.

   • Peter Harold skriver:

    Om jag skall ge Hanna en komplimang så är det nog möjligt för henne att ha flera hanar till sig själv, vilket skulle kunna förklara månggiftestanken. Fast uppriktigt sagt, jag bryr mig inte om någon vill ha flera äkta hälfter. Däremot tycker jag att en kyrka skall ha rätt att inte äkta par ifall deras religion inte motsvarar det kyrkan predikar om. Allt sånt skall vara en angelägenhet för respektive samfund, inte statens angelägenhet.

  • Peter Harold skriver:

   Känns lite som kampanjjournalistik det där om bredband.

 3. Anna skriver:

  På sonens skola har det bara denna termin varit utrymningar pga brandlarm sådär i runda tal 20 gånger av vad jag kan se i min maillista från rektorn. Varav flertalet av de varit ”falsklarm” pga att en brandvarnare i taket på hemkunskaps-salen, varit kaputt. Konstigt bara att brandmännen som varit där- inte åtgärdade eller bytte ut larmet… 5 gånger sådär var det ungdomar (varför i h-e slår de ihop ettagluttare med högstadiet?) som hade tuttat på papperskorgar. De var väl uttråkade som tonåringar brukar vara… En av gångerna blev det en riktig brand som utvecklades, där en hel sal blev eldhärjad. Dock ser man liksom ingen skillnad nästan, för skolan ser ut som skräp från början. De ska tydligen lägga gummimatta på skolgården och byta ut allt på skolgården, för 1,5 miljoner- medans utrymmena inomhus inte får en spänn. Golvet är trasigt, ventilationen undermålig, fönster saknas lite här och där, innertaket saknar isolering på sina ställen (såna där 4-kantiga rutor), toaletterna görs rent endast en gång per dag kvällstid och dammet ligger som en mjuk matta över allting. Om jag hade varit elev där hade jag varit rätt sugen på att krypa upp i taket (kvällstid då skolan är tom) och anlägga en fin liten brasa innanför takplattorna. Då hade de varit tvungna att renovera! Bränn skiten , säger jag!

  • Peter Harold skriver:

   Det låter onekligen som om skolkåken är rivningsvärdig. Slår vad om att rektorn ändå betalar dyra slantar till fastighetsägaren (förmodligen ett kommunalt förvaltningsbolag).

   • Anna skriver:

    Solna Stad. Som gillar stooora skolor. De har precis lagt ner fridhemsskolan som var en mycket bra liten skola i solna, och trängt in de ungarna i skytteholmsskolan, som är typ- renoveringsobjekt…

    • Peter Harold skriver:

     Då kanske de nu har råd att ta emot några hundra nya ensamkommande barn… 😉

     • Anna skriver:

      Det är väl det som är planen- riva skolan- så har de ju redan en uppdaterad och kravmärkt skolgård- och bygga en flyktinganläggning där med. Kommunerna verkar lägga en färdig skiss på framtidsscenarion i sthlm: De låter byggnader förfalla, tills att det bildas en opinion som anmäler kåken som icke bruklig för ändamålet, varpå kommunen väljer att lägge ner pga brist på resurser. Och så vips (!) så har de ännu en plats att bygga flyktinganläggning på, vilket ger dubbelt så mycket budgetering för staden… Därför som det hade varit bättre om kassan varit densamma som betalat. Som förut.

 4. Anna skriver:

  Apropå röka, ja- vore intressant att kartlägga hur mycket tid och energi brukare av drogen lagt ner på att hitta nya gömställen där de kan ha sina grejer ifred. Tricket med att ha en fungerande bärbar dator med sig och en annan där det istället för batteri, låg en deg av ”röka” är väl rätt gammal vid det här laget. Jag brukade tänka när jag var tonåring och umgicks med ”rökare” att de var så jäkla lata och omotiverade för det mesta, men var jäkligt imponerad över hur driftiga de var så fort vissa saker nämndes. Släng, knatch och affär, då var det drag under tofflorna! Brukade faktiskt undra över vad de hade gjort om de inte levt för att röka på och istället rökt för att leva… Kul det där med politiker.

  Har inte ens tänkt på ngn politiker såsom sexig, fastän de kan vara rätt snygga på sistone. Det är lite peddo-varning på dig, Peter! Höhö. Åkesson är den enda jag känt mig attraherad av sådär på bild, fast mest för att han varit så mobbad. Han ser ut som en fågelunge som ramlat ur boet och modersinstinkten liksom slår på. Han vore dessutom kul att diskutera med. Särskilt om frågor som det här- droger alltså. Om man nu vill kalla röka för drog egentligen. Jag tycker att gräs är en mjuk drog medan haschet kan vara lika märkligt som LSD- eller det där doppade gräset i Amsterdam som satt i under flera veckor. Jösses! Nej, det var inte min grej det där. Kände att det var psykakuten nästa. Men kul att ha provat! Hur man reagerar på olika ämnen är sjukt olika- det får man inte glömma när man diskuterar droger. Det som någon mår bra av kan en annan få psykos av hur lätt som helst!

  • Peter Harold skriver:

   Ha ha, jag var frispråkigare för tio år sedan, tro mig. Då haglade alla möjliga varningar över mig.

   Ja, jag tror att det där med att botanisera bland droger kan vara en intressant erfarenhet. Jag såg ju bara hur det var när jag åt smärtstillande efter min operation i armen. Har nog aldrig mått så prima som när jag egentligen mådde som sämst, så att säga… 😉

   • Anna skriver:

    Ja, man mår prima till en början. Sen kan kodeintabletter (morfinbas) ge en enorm tomhetskänsla. Den som känner sig själv väl ser igenom det här och slutar med smärtstillande då de inser rätt snabbt att det är bättre att ha lite ont än att vara deppad fastän du är omsluten av nära och kära.

    Slutar du inte då och du kanske hamnat i en annan fas i livet då du redan är sjukskriven- tar ditt liv en annan -otrevlig- vändning. Man ska inte ta droger för att få vara i annan värld. Man ska ta de för att man vill förstärka det härliga livet som redan finns. Tillsammans med andra. Det går aldrig att ta genvägar till ett liv som du inte redan lever i. Det livet existerar bara i hjärnan. Likt det livet du ser i futuristiska filmer. George Orwells filmer slutar aldrig bra…

    • Peter Harold skriver:

     Långpromenader är en väldigt fin drog. 🙂

     • Anna skriver:

      Om man inte har ont i fötterna ja. Fan- avskyr att var en gnällspik. Men fötterna dödar mig. Började med Hallux valgus operation. Sen efter några kilos övervikt var det hälarnas tur att protestera. Sen hela foten som blivit rund under… Fan. Precis vad jag behövde just nu- precis då jag hade börjat se hyfsad ut och skulle börja ragga killar igen så skulle mina fötter behöva plankor ! skitsexigt! Stora tuttar och pensionärstuttar!

 5. Anna skriver:

  Legalize stupidity! Nejvisstja- det är ju redan lagligt… Alkohol är den enda drogen jag fastnat i. Hur kan egentligen något så vanebildande bli normen för ett helt samhälle? Alkohol och prestige. Varumärken är A och O för de i toppen. De i toppen är väl Kina numera. För oss i västerlandet är A och O hur politiskt korrekt du är- ju mer krigskramande du är (läs supporter av de krig som ger flyktingar som har frisedel hit) desto större karriärsmöjligheter ges du. Ja, Peter- det här med att frihetströstande individer inte går att sammanföra i en ”klan” eller ”förening” eller ”parti” är nog den största styrkan samt också den svagaste länken…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s