Svensk vapenexportdebatt kontra Vita husets vapenexport under fredspristagaren Barack Obama

Bästa läsare!

I Sverige har vi under stundom en ganska intensiv debatt om svensk vapenexport. Svenska vapen får inte säljas till länder som befinner sig i krig. Och definitionen av ”krig” kan tvinga fram en del hårklyverier. Ett konkret fall är om huruvida vi skall exportera vapen till Saudiarabien eller inte. Några som säger att vi inte skall exportera dit menar att det är fel att sälja vapen till diktaturer. Och de som säger att vi bör exportera vapen till Saudiarabien menar att ”gör inte vi det så gör någon annan”.

I sak har de sistnämnda helt rätt. Under president Barack Obamas åtta år vid makten har USA exporterat vapen och vapensystem till Saudiarabien för 115 miljarder dollar. Man har sålt stridsplanet F-15, attackhelikoptern Apache, transporthelikoptern Blackhawk, diverse missilsystem, bepansrade fordon, bomber och missiler, m.m. Och Barack Obama är inte färdig med detta; under resten av året skall han leverera  stridsflygplan till Kuwait, Qatar och Bahrain för 7 miljarder dollar. Det militärindustriella komplexet måste bara älska fredspristagaren Obama.

Det är intressant att notera att exporten till Saudiarabien ensamt under de gångna  7½ åren motsvarar något mindre än all vapenexport under företrädaren George W Bush. Det är som jag trodde, det var någonting lurt med att Barack Obama fick Nobels fredspris.

Saudiarabien bedriver med assistans av USA krig mot bl.a. Jemen där man systematiskt angriper civila mål. F.n. pågår en utredning om huruvida någon ansvarig person på den amerikanska sidan skall kunna ställas inför svars för brott mot mänskligheten p.g.a. attackerna. Hittills försöker Vita huset svära sig fria från anklagelser genom argumentet att Saudiarabiens attacker som resulterade i hundratals döda civila ”bara var misstag”. USA hävdar att man bekämpar rebeller, men de långvariga och omfattande saudisk-amerikanska attackerna har inneburit stor förödelse av städer och infrastruktur, allt för att göra landet handlingsförlamat. Samtidigt har de saudiska krigsledarna visat på strategisk oförmåga, och den amerikanska närvaron är efterfrågad för att hålla tillbaka inre splittring i Saudiarabien enligt al Arabiya.

Utöver kriget i Jemen har Saudiarabien försörjt IS med vapen, ammunition och pengar, direkt och indirekt via de andra al-Qaidaassocierade rebellrörelserna i Syrien som haft stöd från USA och Storbritannien under kriget mot president Bashar al-Assad.

Hälsar eder Peter Harold

Källa: DefenseOne.com

P.S.
Jag hade tänkt att svara på kommentarer ikväll, men dessvärre blir jag av med datorn nu, så jag skall läsa från mobilen, och kommer inte kunna svara alla. Det är massor av kloka tankar i kommentarsfälten.
D.S.

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Svensk vapenexportdebatt kontra Vita husets vapenexport under fredspristagaren Barack Obama

  1. Vi säljer vapen till diktaturer men har ingen egen armé. En klar inbjudan till diktaturerna att ta över Sverige.

  2. Herr Flick skriver:

    ”Spänningen ökar i Östersjön, tolv kränkningar hittills i år”
    Bara det att elva av dem var NATO-flyg. En var rysk…
    Vill man att ”spänningen” ska öka så kan man ju be sina goda grannar om lite lagom kränkningar, eller hur?
    Men om svamlet kan få politikerna att ta sig i kragen och bygga upp försvaret igen, så fortsätt ljug föralldel.

    • Peter Harold skriver:

      Det gäller ju att passa sig så att vi inte hamnar i samma situation som de amerikanska skattebetalarna som måste bekosta en massa vapensystem som egentligen inte behövs (och i vissa fall inte fungerar ens).

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.