Rysk aggression? Putin vägrar erkänna fribrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk.

Bästa läsare!

Det enda som kommer upp i svenska mediers radar avseende inbördeskriget i Ukraina är a) USA medger inte att sanktionerna mot Ryssland upphör, b) alla beskjutningar som är värda att nämna kommer från rebellsidan.

Från EU och Vita huset fortsätter man den inslagna politiken som fastställdes av de neo-konservativa, i vart för stunden. Trumps tal under presidentvalet om att öppna en dialog med Putin har än så länge inte gett några konkreta resultat. Frågan är visserligen inte bortlyft från agendan, men Trump avser att låta sanktionerna mot Ryssland ligga kvar som en komponent som skall användas i samband med en kommande förhandling om kärnvapennedrustning.

Under tiden fortsätter inbördeskriget, även om man beskriver det hela som ”brott mot vapenvilan”. Oavsett hur man än benämner kriget så dör civila och soldater. Jag finner ingen anledning att vara likgiltig inför soldaters död eftersom de ofta är familjefäder, och på rebellsidan har vi många frivilliga kvinnor som är med och kämpar för att deras nya republiker inte skall falla för Kievs och oligarkernas arméer.

Frilansjournalisten Graham W Philips som arbetar i området – och som nu skall granskas av Ukrainas åklagarämbete som anklagar honom för att ha kontakter med ryska myndigheter via sin mobiltelefon – har nyligen uppmärksammat att Ryssland inte erkänt utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. Däremot har den ryska regeringen beslutat att erkänna passhandlingar som utfärdats av myndigheterna i dessa f.d. distrikt i den ukrainska federationen.

Medan svenska och västerländska medier är upptagna med att läsa tweets av Donald Trump och göra alla hans ord till skandaler så missar man en annan producent på Twitter som inte verkar lägga band på sig själv. Det är Kievregimens ledare Petro Poroshenko som skickar bittra tweets:

Putin hates Ukraine by deeply and sincerely. But It would be a mistake to think that the Russia’s appetites are limited to Ukraine only

[länk]

We want freedom – Russia wants us punished for that

Den korruptionsanklagade president Poroshenkos icke helt statsmannamässiga språk har fått både Philips och många andra att reflektera över möjligheten att twittrandet skett under influens av någon stark brygd, vilket inte är otänkbart eftersom presidenter med vänskap till vodka brukar föredras av oss i väst.

Det är underligt att man fortfarande talar om rysk aggression i östra Ukraina, och påstår att Putin hotar med att ockupera landet – när han inte ens går med på att erkänna utbrytarrepublikerna, vilket vore det första logiska steget om han nu över huvud taget önskade en annektering av området!

I övrigt har vi för ett par veckor sedan nåtts av nyheten att man funnit mer vrakdelar efter det nedskjutna MH017 i området. Men värst av allt är att man också hittat kvarlevor efter de omkomna, trots att myndigheterna uppgett att allt samlats i Holland. Reaktionen på underrättelserna var från såväl ukrainsk som holländsk sida förnekelse, men rapportörerna klargjorde att objekten inte var fynd ute i naturen, utan bestod av behållare som OSSE lämnat kvar utan att ta med sig till Holland och haveriutredningen.

För vissa familjemedlemmar kan det nu bli frågan om att genomföra en tredje begravningsceremoni.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Rysk aggression? Putin vägrar erkänna fribrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk.

  1. Vauen skriver:

    http://www.globalresearch.ca/the-dangerous-deception-called-the-trump-presidency/5559634

    Får se om Trump gör nått åt denna situation, F William Engdahl verkar inte tro det blir någon ny politik trots allt.

  2. Benny skriver:

    Det känns som Trump får härja ganska fritt med inrikespolitiken medan den för Deep State långt viktigare utrikespolitiken ligger fast dvs endast smärre avvikelser får förekomma. Kanske är detta dealen som Trump får leva (bokstavligen) med om han inte lyckas manövrera ut CIA och ett otal andra skumma organisationer och figurer som styr USA. Putin kan tyckas ha en enklare sits men det ryska folket sätter upp mycket strama ramar för vad de kan gå med på och att Krim skulle återbördas till Ukraina är ju helt utsiktslöst. Detta vet man i USA men man har Krim som ett slagträ som man inte vill avhända sig i första taget. Nato vacklar ju betänkligt och det finns minst fyra medlemmar i Nato som inte alls är intresserade av vapenskrammel eller sanktioner mot Ryssland och försvinner Hollande och Merkel lär det ju bli än värre för konfliktivrarna inom Nato. Det blir väl bara Polen och smygmedlemen Sverige som av historiska skäl vill fortsätta bråka. Putin är inte alls intresserad av att bekosta återuppbyggnaden av Luhansk och Donetsk som ju får tyskarnas kostnader för DDR att framstå som fickpengar, sönderbombade som dessa provinser numera är av den ukrainska militären, som trots sin inkompetens i alla fall lyckas träffa bostadsområden och andra lättare mål.

    • Björngunnar skriver:

      OSCE en inte alltför populär organisation?
      Vem ligger bakom dem?

      • Peter Harold skriver:

        Det är faktiskt såsom representanten för OSCE nämnde, att man också beskriver Ukraina-sidans beskjutningar, men som jag beskrev i en tidigare bloggpost så är språket sådant att man betonar rebellsidans beskjutningar, plus att systemmedierna i väst utelämnar omfattningen av den ukrainska sidans attacker, och även underlåter att berätta när den ukrainska sidan bryter vapenvilan (vilket är oftare än motsatt förhållande).

        OSCE kontrolleras av FN.

        • Björngunnar skriver:

          Jaha FN.
          Det förklarar saken!
          Sedan är det väl stor skillnad att skjuta på fienden som transporterat fram vapen och beskjuter civilbefolkningen i din stad och , eller om Lugansk/Donetsksidan beskjutit Kiev eller Kharkov.
          Damen från OSCE tyckte tydligen att detta kunde jämställas.
          En annan iakttagelse, befolkningen i Öst verkar vara vid gott mod trots sina svårigheter men den sida jag vill kalla för ond verkar kräla i sina spyor.
          ( Stulet från känd publikation ).

          • Peter Harold skriver:

            Tveklöst kan man tala om offervilja och patriotism när det kommer till folket i östra Ukraina. Samtidigt så känner jag djupt i hjärtat att det detta folk behöver är fred, och de förtjänar fred. Kriget är inget som de har valt.

    • Peter Harold skriver:

      Jag håller med dig i stort, men vad gäller inrikespolitiken får vi inte glömma att det finns många mäktiga intressenter som lever och frodas och som vill fortsätta göra det. Hur kommer det gå med att dränera träsket på Wall Street som har kontroll över USA:s Federal Reserve Systems? Kommer de stora försäkringsbolagen acceptera den lukrativa Obamacare-reformen som tvingar in kunderna till bolagen? Jag är väldigt rädd för att man kommer övervaka och dirigera Trumps inrikespolitik också. Det är väldigt svårt att ändra på den amerikanska regeringen om man inte byter ut en massa människor. Och även om Trump på allvar önskar dränera träsket så har han för få på sin sida som kan ställa upp.

  3. Anonym skriver:

    …. och så kom jag plödsligt på att söka efter dig igen och det känns tryggt att du fortfarande har glöden att skriva.

    K soppa 😉

  4. Sofia skriver:

    Trump har jobbigt med dessa:

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.