Någonstans borde man tycka att svenska folket skulle börja kräva mer frihet…

Bästa läsare!

En bekanting på nätet sade att ” – Det är inte så konstigt att Sverige är det första land som gör sig av med kontanterna”. Vederbörande behövde inte utveckla sin tankegång, och jag håller definitivt med honom. Vi svenskar gillar modern teknik och tycker om att prova nya saker. Om det sedan leder till vårt fördärv spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att vi alla gör likadant såsom vår styrande elit har påbjudit oss. Någon tanke på att friheten eroderas må icke uppehålla sig i vare sig det privata eller det offentliga samtalet; då är man ju en konspirationsteoretiker! Eller konspirationsteorist…!

En orsak till att ”utfasningen” av kontanter går så pass smidigt som det gör är att folk fortfarande har ett betalningsmedel som kan användas i nästan alla situationer. Det har inte varit någon större omställning att gå från mynt och sedlar till att ”svajpa” sitt kreditkort mot en låda vid kassan. Butiken tackar och bockar, även om jag inte vet ifall transaktionsavgifterna motsvarar de kostnader butikerna hade för att köpa in växelmynt. Men för staten är digitaliseringen av våra transaktioner rena rama julafton. Inte en enda krona har chansen att passera obeskattad. Och på köpet gör staten det besvärligt för folk att använda ”svarta” tjänster.

Det är det sistnämnda gällande folks beteende som jag reagerar på, nämligen att våra politiska ledare – och de ledare som inte är folkvalda men ändå styr i bakgrunden – vill ”styra upp” hur folk bär sig åt, även om alla inblandade parter är överens.

Jag tänker nu på en artikel jag läste i Samnytt som går till hårt angrepp mot den socialdemokratiska regeringen som fått Sverigedemokraternas stöd att kriminalisera tusentals svenskar genom att i lag förbjuda försäljning av hyreskontrakt och att hyra ut svart.

Visst, jag vet att många förbannar detta läge där staten fyller på landet med fler invånare än det finns bostäder i trakter med möjlighet att försörja sig/bli försörjd. Och många säger att man inte kan sälja någonting man inte äger. Fast jag invänder mot detta. Person A äger ett giltigt hyreskontrakt, och person B är villig att betala för detta kontrakt. Vi kan jämföra detta med lapparna i ICA-butikens anslagstavla där man kan se ”Trea bytes mot två ettor”. Inget tal om pengar, men för de parter som utför detta byte är samtliga (tre?) förhoppningsvis tillfreds efteråt därför att de fått vad de önskat. Om sedan någon betalar en ”belöning” eller ”svart” eller på annat sätt premierar produkten de vill ha kan inte vara någon utomståendes sak att döma över. Men staten har maktmedel, och staten – inklusive sverigedemokraterna – är inte sena med att dra fördel av sin maktposition på befolkningens bekostnad.

Statens maktlystnad gå igen och igen på punkt efter punkt.

I förra veckan fick jag veta att min anhörige var i så dåligt skick att personen måste ha hjälp med att dricka vatten. Ibland kommer en sjuksköterska direkt, men ibland måste patienten vänta länge innan strupen kan bli torr. Tänk dig själv att ligga i sängen och inte kunna släcka sin törst. Inte alls trevligt.

Min lösning på problemet – föreställde jag mig – var att gå till stan och köpa ett långt  s.k. party-sugrör som vi kan böja till så att min anhörige kan dricka sitt vatten genom att bara vrida på huvudet och suga. Raskt for jag och Lilla Fröken Harold till Södermalm för att plocka upp den begärda varan.

Teknikmagasinet hade vad jag trodde mig behöva, enligt deras hemsida. Fast väl på plats fick jag veta att den var slutsåld. Jag undrade när den kommer igen? ” – Aldrig. Den utgår från sortimentet p.g.a. nya EU-regler”. ” – Aha, EU har bestämt att folk inte ska ha roligt?”. ” – Nä, det är att sugrören förstör naturen och ökar beroendet av fossila bränslen…”.

Vi provade vår lycka på Köpenhamns Tiger (jag har glömt vad affären heter, men de säljer en massa krimskrams som kan göra tjejer hysteriska av lycka; saker man inte visste att man behövde men som man köper för att det inte framstår som hysteriskt dyrt förrän man kommer hem och upptäcker kvalitetsbristerna…). Vi gick till Clas Ohlson, och fick även där veta att deras roliga sugrör var utbytta mot metallrör (men fanns ej i butik). Buttericks? Javisst, vi gingo till Buttericks, vilket fick mig för att femtioelfte gången att skoja om Stjärt-Eriks.

Och räddningen hade kanske funnits där om inte party-sugrören var gjorda i hårdplast och omöjliga att rikta om. Men de gamla ”orm-sugrören” jag sökte var ett minne blott. Hur Stjärt-Eriks ska kunna fortsätta sälja sina party-sugrör vet jag inte.  Måste kännas underligt att som leverantör av skämtartiklar bli förbjuden att sälja sina varor. Det i sig låter ju som ett skämt. Tyvärr – den europeiska maktfullkomliga unionen är ett faktum. DU får INTE välja. EU väljer åt dig.

Nu vet jag att svenska folket säger unisont ”Äsch, jag behöver inga sugrör, så mig gör det inget”. For the fox sake, det handlar inte om sugrören, Andersson! Det handlar om din frihet. Det handlar om att staten fröjdas över att gång på gång styra ditt beteende, vare sig det är skadligt eller inte. Och staten är dessvärre duktig på att ge dig argument som du köper, t.ex. att alla plastsugrör du använder kommer hamna i havet…

Öppna ögonen, medborgare! Sluta upp med att anpassa er efter statens vilja. Stig upp ur grytan innan vattnet börjar koka och du inte kan göra det längre därför att makteliten kopplat ditt kreditkort till den sociala tillförlitlighetsskalan som efter kinesisk modell kanske plötsligt förhindrar din flykt ut ur landet, din rätt att köpa vissa böcker, din rätt att bo var du vill, din rätt att associera dig fritt med vem du vill, din rätt att få förfoga över din egendom, och så vidare.

Eller tänk åtminstone ekonomiskt. Det är inte många år sedan som regimen i Cypern bestämde sig för att ta 10 % av sina medborgares besparingar på banken. Staten rånade sina egna medborgare! Nu kan ju anföras att staten rånar även oss i form av skatter, men ibland generar sig staten inte alls. Och vad har du för motmedel mot statens beteende…?

I slutänden inga alls.

Tror du att du kommer vara en fri människa i ett sådant samhälle? Glöm det!

Så se till att kräva frihet. Köp inte argument som att ”SD tänker i alla fall göra någonting åt invandringen” (jaha, är du säker på det?) och därför är ett bättre alternativ till socialdemokraterna. Jag invänder. Man ska inte rösta på partier som bedriver socialistisk politik, såvida inte man är öppen för idén att bli styrd av socialister.

Ge inte politikerna mer makt – behåll den själv.

Hälsar eder Peter Harold

PS
När jag läste genom Samnytt-artikeln igen upptäckte jag att det låg 2 års fängelse i potten för den som hyr ut sin lägenhet svart eller köper ett hyreskontrakt. Den straffsatsen innebär att staten får rätt att bedriva avlyssning på alla misstänkta. Herregud! Man måste vara en idiot om man röstade för denna proposition! 😦
DS

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Politik. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Någonstans borde man tycka att svenska folket skulle börja kräva mer frihet…

  • Peter Harold skriver:

   Det där är märkligt agerat av polisen. Helt uppenbart att myndigheten engagerat sig ”lite extra” för att besvära journalisten och fotografen. Jag tror inte att det finns många exempel här i Sverige att svensk polis beter sig på detta viset mot journalister. Detta liknar faktiskt mer aktivism än polisiärt arbete.

 1. Conny Lundberg skriver:

  Tack för utmärkt artikel, Peter! Vi är just nu på väg in i den fullodlade diktaturen och den som väljer säkerhet istället för frihet kommer i slutänden att förlora båda två!

 2. Pingback: Någonstans borde man tycka att svenska folket skulle börja kräva mer frihet… — Peter Harold – Skrivarens blogg – Life, Death and all between

 3. Peter Sjöström skriver:

  Lysande , Harold . Håller med fullständigt och om att kontanterna håller på att minska i handel o vandel . Mycket oroväckande . Själv ( duktig ) så tar jag ut på banken/ automaten och betalar kontant . Känner en rysning när folk i kön på affären betalar med sina kort . Ibland frågar jag dem varför . Oftast blir svaret att det är bekvämt sedan risken för rån . Arma folk . Frågar dem vad de gör när kontokortet fryses av någon anledning . Det kan väl inte ske svarar de oftast . Strömavbrott är ju en anledning säger en del men då väntar vi för strömmen kommer ju tillbaka ?! Som sagt alla privata affärer på ”blocket ” hur slingra sig ur det med kortbetalning och dessa inte sedan stämmer med kontantberäkningen från Skattemyndigheten på deklarationen . Hej hå hej hå , staten till vår silvergruva kan obehindrat kan gå . Mvh Sjöström

  • Peter Harold skriver:

   Vi är statens silvergruva, och staten gräver ända till botten om den kan…! 😉

   Japp, jag funderar på att beställa rockknappar med något tryck för att påminna folk om vikten med kontanter.

 4. Björn Sveninge skriver:

  Jag är i Ryssland och kan rapportera följande, kontanter gäller och jag upplever folk här som mer levande än hemma.
  Man ser varandra i ögonen och hälsar med ett leende.
  Man känner sig betydligt friare än hemma eller jag bara inbillar mig?)
  Åkrarna här är enorma, fält 500 meter breda, skogsridåer emellan dikena och kilometerlånga.
  Jorden är svart och påminner om matjord köpt på påse för krukväxter.
  Krasnaja betyder svart på ryska, kanske därför det heter Krasnodar.
  Alla fält är nu skördade och de flesta är harvade och klara för sådd.
  Däremot så bor ingen ensam på landet utan i små byar där standarden är olika milt uttryckt.
  Idag var jag på marknad i Bela Glina(den vita leran).
  Där fanns massor av saker att köpa för billig peng.
  Matvaror, fisk, kött och grönsaker, kläder. mm.
  Skulle jag jämföra stämningen med Sverige skulle jag säga avslappnad jämfört med betryckt.
  Vi får se hur detta slutar)).
  Jag har visum för 20 dar till.
  Vädret är skönt o varmt, vintern är inte kallare än 6 plusgrader så humöret och klimatet korrelerar i detta fall.

  • Björn Sveninge skriver:

   Jag glömde berätta att jag tittade på rysk tv, (det är över 10 år sedan jag tittat i Sverige.)
   Man pratade länge om Greta Tunberg och jag hörde aschbergs, sjukdom, mm nämnas.
   Undras om man nämner det i Sverige.

   • Peter Harold skriver:

    Gretas diagnoser nämns bara om vit man säger att hon överdriver klimathotet. Då reser klimatalarmisterna ragg och skriker att man ska sluta med sitt hat mot den stackars flickan som trots sina besvär är stark och vill rädda världen. Typ.

  • Peter Harold skriver:

   Det låter riktigt intressant!

   Jag har själv i samband med att jag korrektur läst mitt gamla manus plockat upp GoogleMap för att se hur vyerna ser ut på de platser jag beskrivit i 1870-talsmiljö. Tydligen måste jag ha gjort bra research på den tiden, för jag har inte ställt till det med att placera berg där det är slättlandskap och vise versa. Dessvärre kom detta surfande att distrahera mig, så jag satt en hel kväll och ”reste runt” i Karelen. Bland iakttagelserna var hur husägarna såg till att nyttja sin tomtmark optimalt för att odla potatis och andra grönsaker. Nästan så de såg självförsörjande ut.

   Visst, byarna såg fattiga och underutvecklade ut, men inget klotter och ingen synlig vandalism på det som brukades av samtidens människor. Ödehusen var det väl förstås annorlunda med.

 5. Är det fler än mig som har märkt hur bankomater som förvunnit bara dom senaste åren? Sist jag besökte Lund hade ännu en plockats bort. Den som jag brukar ta ut pengar i när jag är i Lund. Lyckligtvis valde jag den här gången att ta ut redan vid stationen, för den var närmast. Några minuter senare såg jag att ”min” gamla automat också var borta. Gå tillbaka 10 år och en stad som Lund eller Helsingborg var i stort sett nedlusade med automater. Även i en mindre stad som Landskrona fanns det en viss valfrihet om än jag inte vill använda ordet nedlusat i det sammanhanget.

 6. Pingback: Någonstans borde man tycka att svenska folket skulle börja kräva mer frihet… – Suzie Weathers

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s