Därför är rikspolischef Dan Eliasson den perfekta mottagaren av Sir Robert Peel-medaljen!

Bästa läsare!

Det råder väl ingen tvekan om var rikspolischefen Dan Eliasson står rent politiskt, men det är ganska ironiskt att han dels efter all kritik som chef för Försäkringskassan och numera som rikspolischef – där han kritiseras för sitt ledarskap – skall få den brittiska Sir Robert Peel-medaljen för ”enastående ledarskap inom evidensbaserat polisarbete”, och dels att medaljen är instiftad till ära av minnet efter den första ”moderna” konservativa premiärministern i brittisk historia…

Det är dock inte första gången som priset går till en omtvistad personlighet inom rättsstaten med politiska kopplingar. Första gången priset delades ut 2012 hette mottagaren Tony Bouza, en f.d. kritiserad polischef i Minneapolis som 1994 försökte bli guvernör i egenskap av kandidat för det lokala bonde/arbetarpartiet.

Pristagaren för 2014 års medalj gick till amerikanen Edward A Flynn, vars bidrag till ledarskap inom polisen bl.a. bestod i att han som första polischef i Milwaukee lyckades få förnyat förtroende för ytterligare en mandatperiod, främst på den meriten att brottsligheten minskat under hans ledarskap. Fast året därpå kom det fram att flera grova brott återrapporterats till FBI som ringa brott. Det handlade om omkring 500 misshandelsfall, dråp och barnmisshandel som exkluderades i statistiken över grova brott. Icke förty fann den kriminologiska institutionen i Cambridge-universitetet att Flynn förtjänade att mottaga utmärkelsen två år senare.

Pristagaren år 2013 – den brittiske polischefen Chris Sims som tjänstgjort i West Midland fram till pensionen två år senare – har fram tills nu hållit sig under skandalradarn. Det som skett nu är att han fått ett toppjobb som rådgivare för det nationella rådet för polischefer i Storbritannien. För detta tjänar han 2’000 pund om dagen, utöver sin redan gedigna pension. Detta sticker i poliskårens ögon, inte minst i skenet av att över 1’300 poliser tvingats lämna sina jobb p.g.a. nedskärningar som Chris Sims genomförde under sin tid som polischef (vilket är det motsatta förhållandet i jämförelse med Sverige där poliser bokstavligt talat gör strömhopp från Dan Eliassons polisorganisation).

I brist på mer information om själva motiveringen vid utnämning av prismottagare av Sir Robert Peel-medaljen låter jag mottagarnas karaktär och meriter tala för sig själva…

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Politik. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Därför är rikspolischef Dan Eliasson den perfekta mottagaren av Sir Robert Peel-medaljen!

 1. Hoppas han får den i form av ett armband.

 2. Carl Hildeman skriver:

  Tack för din info! Cambridge verkar inte så styva på källkoll.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, det skulle vara väldigt intressant att se hur det gick till när Dan Eliasson valdes ut. Jag har skickat en förfrågan om saken till Cambridge kriminologiska institution, och jag återkommer när jag får svar.

 3. gmiksche skriver:

  Cambridge lutar starkt åt vänster. I senaste valet till brittiska underhuset vann en socialdemokratisk fackpamp med liten marginal över den tidigare liberala ledamoten. Den konservativa kandidaten kammade hem 15 %. Det kanske påverkar valet av pristagare.

 4. Peter Harold skriver:

  Väldigt många besökare på denna blogg från Facebook de senaste dagarna. Vad är det för trevligt sällskap som länkar hit? 😉

 5. Ping: Polischef Eliassons medaljskandal: Fjolårets mottagare mörkade hundratals sexövergrepp! | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s