Vad kommer efter demokrati?

Bästa läsare!

En bekant till mig försvarade Sverigedemokraternas politik. Vederbörande är anarkist i ett intellektuellt mått mätt (men absolut inte en stenkastare), och tycker om att ställa utmanande frågor. Givetvis kom mothugget: ” – Hur kan du försvara ett anti-demokratiskt parti?”. Stämningen var ganska tryckt, och enda sättet att förhindra att de två meningsmotståndarna rök samman var att jag blandade mig in i diskussionen för att distrahera dem.

” – Eh, ursäkta mig”, pep jag. ” – Men jag tror faktiskt att jag är mer anti-demokratisk än Anders”. Jag försökte se så oskuldsfull ut som möjligt, fastän jag var väl medveten om att de två kombatanterna nu kunde göra gemensam front mot mig.

Det finns två sätt att se på demokrati utifrån ett historiskt perspektiv. Det ena är att påstå att vi bara haft demokrati i mindre än 100 år (tydligen uppfattar vissa människor att man inte infört demokrati förrän den kvinnliga rösträtten förverkligats, vilket innebär att Lichtenstein inte blev demokratiskt förrän 1984…).

Det andra sättet är att hävda att demokrati som styrelseform har gamla anor som kan spåras ända tillbaka till antikens Grekland. Även romarna sägs ha använt sig av demokrati. Och faktiskt även mesopotamierna, en tid på några tusen år före grekerna. Men det är så svårt att säga ”redan på de gamla mesopotamiernas tid” att vi hellre säger ”redan på de gamla grekernas tid”.

Oavsett hur man ser på demokrati utifrån ett historiskt perspektiv så påstås denna styrelseform vara höjden av en civilisations förmåga till att leva efter humanitära principer med medborgerliga rättigheter och folkmakt och bla-bla-bla. När ett land har ett demokratiskt statsskick, och där myndiga medborgare får välja sina ledare, så finns det en föreställning om att man uppnått den bästa av alla tänkbara styrelseskick. Sverige är en demokrati.

Visserligen må 87% av Sveriges väljare tro att det finns 13% som är i färd med att störta demokratin och ersätta den med… ja, vad säger man om SD, förutom att de äter bebisar till frukost efter att de ritualmördat sina egna mödrar…? Men fråga istället nu en av de 13% som röstat på SD om vad de skall ersätta demokratin med. Som t.ex. Anders här ovan. Mm, just det. Avskaffandet av demokrati verkar inte finnas på hans agenda – inte heller hans opponent, den distingerade elektrikern med sympatier för FI.

Så med andra ord; här sitter jag ensam i min ömkliga anti-demokratiska skepnad.

Låt mig först av allt förklara att jag ser på saken ur ett filosofiskt perspektiv. Jag vägrar att tro att demokrati är det bästa styrelsesättet eftersom vi har demokrati idag, och världen är ett skämt. Ett dåligt skämt. Jag säger dock inte att jag tycker att diktatur, teokrati, fascism eller andra former av envälde är bättre. Tvärtom. Historiens vittnesmål förskräcker. Däremot befarar jag – eller snarare hoppas jag – att morgondagens människor också skall se tillbaka till 1900-talet och 2000-talet med samma överlägsenhet som vi gör när vi skrockar över de blodtörstiga revolutionärerna som trodde sig vara demokrater genom att hugga huvudet av adelsmän och sedan konspirera mot sina forna medrevolutionärer.

Kanske har medborgarna anno 2074 ett helt och hållet annat styrelseskick som får vårt eget koncept med parlamentarism och s.k. folkrepresentation att kallas för ”ett bokstavligt förmynderi”? Vem vet.

När det kommer till den infekterade frågan om (SD) har det höjts röster om att partiet borde förbjudas att ställa upp i allmänna val eftersom ”de är antidemokratiska”.  Jag skall inte säga någonting om att jag inte delar den värderingen, men däremot är påståendet direkt problematiskt för mig personligen eftersom jag ju umgås med tankar om att ersätta demokrati med någonting annat. Varför skall jag berövas den rätten? Att skriva in i grundlagen att en person förlorar sina rättigheter därför att han eller hon ifrågasätter idéen om att demokrati är det rättvisaste styrelsesättet som finns, och att demokrati per se skall betraktas som någonting oomkullrunkerligt, det är ju… ganska odemokratiskt.

Vad jag vill ha istället för demokrati? Tja, jag försökte förklara för Anders och elektrikern att man borde utgå från den individuella friheten. Ni vet, som jag brukar göra på den här bloggen. Till min förvåning svarade de att det är just det som är poängen med demokrati.

Sure…

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Vad kommer efter demokrati?

 1. MartinA skriver:

  För att fritt citera radio Mises, poängen är inte att det är så kul att gå och lägga en papperslapp i en låda vart fjärde år. Poängen är att medborgarna skall vara fria från förtryck och säkra sina negativa rättigheter. Och här har demokratin problem. Den som uppnår 51 procenten har ett enormt mandat att förtrycka de övriga 49 procenten. Eller, rent praktiskt, i vårt system, att förtrycka de övriga 99 procenten i de 51 procentens namn. Ett annat problem med demokratin är pengar. Demokratiska system korrumperas av pengar. De statsbärande klasserna reduceras till klientstatus, över tid. Detta är likasant i vår era som det var under den romerska republikens dagar.
  Har jag ett bättre system? Egentligen inte. Förutom att jag vill att så många som möjligt förstår att skatt är våld. Att lagar är våld. Och att alla system degenererar till oligarki. Jag vill minska legitimiteten i nuvarande system. Så kanske våra härskare får litet mindre mandat att förtrycka?

 2. MartinA skriver:

  Det enda som var inspirerat av radio mises var alltså:
  ”…poängen är inte att det är så kul att gå och lägga en papperslapp i en låda vart fjärde år. Poängen är att medborgarna skall vara fria från förtryck och säkra sina negativa rättigheter…”

  Och jag misstänker för all del att inte ens det var något särskilt bra citat.

 3. Majsan skriver:

  Det där med att SD är odemokratiskt har dyker upp titt som tätt genom åren (senast Birgitta Dahl som har det som argument varför SD inte ska få en talmansplats), men jag har ALDRIG sett något exempel på vad det skulle vara. Jag har antog att det handlade om dess historia, som partiet på 90-talet som var skinnskallar, bög- och invandrarknackare.

  Men så en dag … på statsvetarens Heinös blogg hittade jag ett (det enda?) svaret. 2011 skrev han att odemokratiska kommer av SDs förslag att ”försvåra vägen till medborgarskap parallellt med att man vill förstärka skillnaderna i rättigheter mellan medborgare och icke-medborgare”.
  http://andreasjohanssonheino.blogspot.se/2011/06/darfor-anser-jag-inte-att-sd-ar-ett.html

  Duuuuuuuuuuuuuuuh. Jag fattar inte att dagens politiker antingen är ohyggligt okunniga (de borde väl veta bättre?) eller klarar av att se sig själva i spegeln. På fullaste allvar dömer man ut just alla andra länder, utom möjligen något enstaka, som mer odemokratiska än … Sverige. Vidare var visst Sverige väldigt odemokratiskt för några decennier sedan då …

  Jag har inte sett denna förklaring eller någon annan sedan dess.

  • MartinA skriver:

   Nej, det handlar inte om deras historia. Det handlar om att härskarklassen har omdefinierat vad demokrati betyder. Sverige är inte längre en representativ demokrati. Det är en värdegrundsdemokrati. Detta innebär att om du inte tycker som härskarklassen så är du odemokratisk.

  • Peter Harold skriver:

   Detta skulle göra väldigt många demokratier väldigt odemokratiska om man gick efter detta kriterium. Jag vet inte om politikerna är okunniga, eller om de nöjer sig med att rabbla upp samma saker som de hört andra säga. Och det ligger väl liksom i politikens natur att om en majoritet säger att månen är blå, då är den det enligt all god demokratisk ordning.

   • Anna skriver:

    Det handlar nog snarare om att alla svenskar är rädda för att bli av med sina jobb. Du måste minnas ibland Käre Herr Harold, att inte alla är begåvade med ett intellekt och ett arbete där just ditt intellekt behövs. De flesta medborgare är bara marionetter som måste ryckas med i rörelsen. Annars byts du ut med kort varsel. Enligt naturlagen är ju kvinnorna de som tar hand om barnen och därmed är de fortfarande skyddade objekt från det här fenomenet. Men bara så pass att de klarar sig utan man, inte som du- har tid och ork över till politiskt uppviglande.

    Jaja, ska lugna ner mig nu. Ska gå ut och köpa mat. Fasen vad skönt det var att kunna ´stanna hemma och ”housa” lite innan inköpet. Min version av att parta nuförtiden. Kommentera Peter Harolds blogg men en päroncognac på bordet… lyx á la carte!

    • Peter Harold skriver:

     Dessvärre är det lite si och så med min ork. Det känns som att det är en enorm uppförsbacke framför en. Och ett stup efter krönet.

     • Anna skriver:

      Köp ett kilo kalciumkarbonat. Blanda en matsked i varmt vatten och drick varje dag. Kan inte vara farligt. Det som inte behövs kissas ut. Alla äldre behöver kalciumkarbonat. Den kalcium som du får i dig med mjölkprodukter tar inte kroppen upp. Kostar en hundring. Värt att prova!

      • Peter Harold skriver:

       Ja, jag skall kolla det. Dock har jag ingen övervikt att bekämpa. Hoppas jag inte försvinner helt av detta tillskott…! 😉 Tack för tipset.

       • Anna skriver:

        Det handlar absolut inte om att bekämpa ÖVERvikt! Var har du fått detta ifrån? DEt handlar om att kroppen drar på sig sjukdomar pga försurningar. Detta kan ske antingen pga medicinintag, alkohol, drogintag eller pga genetiskt betingade sjukdomstillstånd. Eller för att kroppen inte fått i sig rätt näring. Även djur har påträffats sjuka pga skelettskörhet pga försurad mark (älgar dvs djur som betar av mark i försurade skogar) och det har att göra med att skelettet hos såväl djur som människor är beroende av att hålla ett basiskt ph-värde för att bibehålla skelettet och därmed bibehålla ett gott immunförsvar.

        Jag låter som en evangelist, men jag har själv inte köpt det här trots att jag borde ha gjort det. Men det beror på att jag är lat och jag har inte sökt upp de hälsokostbutiker som säljer detta. Åkte ut till ett indiústriområde vid Gullmarsplan förut och köpte flera kilo i taget. Då för tiden. Nu för tiden har jag slutat känna efter, men kommer förmodligen få betala för det med buller och bång när jag väl slutar att kippa efter luft.

        DEt här med ph-värde är ju egentligen det bästa bastipset någon kan ge, eftersom allt handlar om ph-värde. Ju mer försurad kroppen är desto sjukare blir den. Då ställer ju mediciner bara till ännu större problem.

  • KZ skriver:

   Att sedan samma Birgitta Dahl har mage att uttala sig om vad demokrati är, hon som hyllade Röda Khmererna och Pol Pot! I samband med Per Almarks bok ”Det öppna såret” där bl a Dahls tidigare uttalanden om Röda khmererna och folkmordet i Kambodja uppmärksammades kom Dahls demokratiska trovärdighet och lämplighet som talman i riksdagen att diskuteras. Dahl skrev efter detta en debattartikel i Dagens Nyheter, i vilken hon bland annat förklarade:

   ”Problemet var att jag – och andra – samtidigt ändå trodde oss veta att mycket av det som skrivits om Kambodja varit lögn eller spekulation. Vi trodde – felaktigt – att det ingick i propagandan att beskylla den nya regimen i Kambodja för ännu värre brott än de som tidigare hade begåtts. Jag hade också svårt att föreställa mig att något så gräsligt kunde vara sant. Det finns därför några uttalanden av mig som jag ångrar djupt. Sedan den förfärliga sanningen stod klar för mig har jag plågats av att jag inte tillräckligt snabbt begrep och tog avstånd från Pol Pot-regimens grymheter.”
   (källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Röda_khmererna_i_svensk_inrikespolitisk_debatt)

   Jag har en benämning för den sorts personer som Birgitta Dahl representerar, men det behåller jag för mig själv.

 4. Anna skriver:

  Ja, det blir intressant nästa vecka vad SD säger. Jag ska höra av mig till de då jag tänkte få deras hjälp med att anmäla diskriminering då jag blivit solklart åsiktsstigmatiserad. Myndigheter motarbetar oss som av just den här värdegrundsdemokratin vi lever i- anser att de har rätt att tom misshandla barn då de väljer att vända ryggen till mobbing då de anser att det är försvarbart för alla att mobba ut de som inte delar rätt åsikter. Jag tror att det blir ett bra statement om jag får ut detta till media. Det är precis nu som denna opinion är ”het” och det måste finnas någon som vågar ta upp detta. Jag ska banne mig hitta någon jurist som kan hjälpa mig gratis, för en god sak.

  • Peter Harold skriver:

   Jag hoppas de visar sitt intresse. Ibland får jag en känsla av att SD är ”kontrollerad opposition” med tanke på deras märkvärdigt stränga nolltolerans.

   • Anna skriver:

    Ja, jag bär inga större förhoppningar vad gäller SD och att de kommer att inse vilken massmedial fördel det hade inneburit för partiet, att göra gemensam sak med det som Åkesson gång på gång har deklamerat i media; den sociala stigmatisering sympatier med Sverigedemokraterna innebär. Jag har förut varit välkommen men även jag har blivit totalratad då jag körde med öppna kort och meddelade att jag även blivit medlem i SVP då jag blivit besviken på deras totalomsvängning i invandringspolitiken. De har som du säger, nolltolerans. Eller som jag säger, vänder kappan efter vinden. De som vänder ryggen mot sina vänner som varit vänner genom djupt rotade skäl, är inga vänner alls om du frågar mig.

    Jag hade förstått deras skäl bättre om det handlat om partiets överlevnad och att jag hade varit i en betydande position. Nu sökte jag ju en helt betydelselös plats såsom fas 3 ”praktikant”, villket jag får genom AF om jag vill då jag fortfarande inte har en fast tjänst och som sådan fortfarande är arbetssökande per definition. Jag hade nog inte kunnat åsamka de någon större skada, tänker jag. Men si- så tänkte inte de!

    Jag tänker däremot- att vore de kloka hade de tagit chansen nu när jag har en fasligt massa bevis för att jag verkligen blivit socialt stigmatiserad. Inte bara upplevd sådan alltså. Sonen har ännu fler bevis för detta då han blivit utsatt för mobbing pga mina åsikter. Eller vishet. Eller bevis som inte går att motbevisa. Det är nu som SD verkligen kunnat göra gemensam sak med staten och dess underordnade myndigheter.

    Jag har inte haft tid att ringa de ännu. Onsdag är jag ledig och tänkte ringa då. Jag uppdaterar gärna dig och dina ovanligt öppensinnade läsare.

    Ha det gott och snälla , snälla – fortsätt skriva! Vi behöver DIG!

    • Peter Harold skriver:

     Du får jättegärna uppdatera mig och andra läsare om hur den kontakten går med SD. Ha dock inte alltför stora förväntningar på dem. De är ju trots allt politiker! 😉

     • Anna skriver:

      Uppdatering nr 1: (Tackar för intresse!) Pratade med kontoret i dag (pinsamt nog minns jag aldrig namn sådär i telefon) och han som svarade visade intresse och svarade precis som jag vetat förut, Att förtursutskottet till lägenheter i riksdagen inte ännu hade kunnat tillsätta en post eftersom SD fått mandat så nyligen. Så min ansökan om förtur är inte beaktat av någon representant från SD. Eftersom jag går nästan dagligdags till en kund som är en pensionerad kvinna som en gång representerade moderaterna, har jag ändå av henne fått lov att ge hennes referens till den som begär detta, för att få förtur till annan lägenhet. Eftersom hon trots hög ålder och sjukdom, faktiskt frågat mig vad som fattats mig det senaste året då jag helt synligt blivit mer livlös än vad hon bvlivit, på väldigt jort tid. Och jag har gett henne ett svar och samtidigt tvivlat på att jag gjort rätt som gett henne ett svar utifrån min person och inte som hemtjänstpersonal.

      Utifrån hennes tidigare liv har jag dock bedömt att jag gjort rätt i att ge henne inblick i mitt liv som person. För att hon är den person hon är, har ont men i övrigt inte kan anses som psykiskt instabil på ngt vis. Det som hon har och inte jag- som hon säkert förstått – är den pondus hon har genom att uttrycka sig på ett konfirmatoriskt sätt genom sin diplomatiska uppväxt.

      Uppdatering 2: Nej, jag tror inte att advokaten han talade om kommer att ringa upp mig. Jag har inte nämnt min ”referens” eftersom jag ogärna vill ha draghjälp från någon. Jga gör dock garanterat det om vi riskerar att bli uppsagda från lägenheten pga det som svenska bostäder hittills refererat till såsom ”felaktiga påståenden av bostadens brukbarhet”. Svebo har ju Sveriges mest betalda jurister. Den som jävlas med de och som inte har råd med jurist kan råka illa jävligt ut.

      Jag tycker som sagt var att hade jag legat med stadens bästa jurister hade jag inte tvekat att använda kontakten. Men eftersom jag bara jobbar i hemtjänsten och har tacksamma kunder som har tilllräckligt jävla nog med sina egna lidanden och stridanden med myndigheter redan, vill jag mer än ogärna dra med de i striden….

      • Peter Harold skriver:

       Ja, det är fel folk att ligga med i hemtjänsten. Du kan bara hoppas på att karma biter de djävlarna i bostadsbolaget i häcken en vacker dag.

       • Anna skriver:

        Jag har nu skrivit ansökan om byte, men det skulle inte förvåna mig om det okarismatiska bostadsföretaget avslår det pga ogiltigt skäl. Skulle det hända har jag faktiskt sparat en hacka som oavkortat går till att anlita jurist. Och sedan tar jag kontakt med media. Har en kontakt där redan som väntar på klartecken. Det här med stigmatisering är något som Åkesson verkar tro bara drabbar honom. Men han är ju rätt uppenbart också en bokstavskombination… Han liksom övriga partiets närmaste är fast övertygade om att de vinner på att utesluta alla som inte är exakt som de. Medans det är uppenbart att de hade fått ännu fler procent i valet om de hade visat empati och inte uteslutit folk. De hade helt klart fått upp till 19% om de inte hade gjort det här. Nästa valet kommer det vara ännu färre som inte känner sig delaktiga i att bli sedda. Ännu fler kommer tillhöra psykvården i stället för att jobba, av de svenskfödda.

     • Anna skriver:

      Tömde i dag brevlådan vilket jag inte gjort på ett tag. Kände på mig att den innehöll oönskad post. Svenska bostäder meddelar att Politikerna beslutat att stoppa alla ombildningar som inte haft köpestämma tom valdagen dvs 20140914.

      Därmed är vårt byte till centrala Sundbyberg där sonen går i skolan, blivit borta med vinden. Skolan fungerar bra och sonen är glad och det har äntligen känts som att vi kan börja leva på riktigt. Jag har fått fast jobb på deltid. Jag kan nu i och med detta inte jobba så här eftersom jag reser 4 timmar varje dag och sonen reser 2 timmar till och från skolan. Jag har nu försökt allt, men det är systemet som bestämmer vad vi kan göra. Jag får ge upp jobbet och bara koncentrera mig på att försöka passa hans tider. Det är ingen ide´att försöka jobba med tanke på att muppbostaden ovanför väcker oss vid 3-4 varje morgon och störningsjouren har bestämt att mobba oss- de vägrar att komma ut efter beslut av svenska bostäder. Jag har även försökt att ringa 112 men de lägger också på luren… Efter att ha frågat mig om jag utgör ett hot mot sonens liv och väl eller mitt eget liv då det är förbjudet enligt svensk lag att ta livet av sig…

      Bostadsförmedlingen har meddelat att jag inte kan söka förtur igen efter ideliga avslag.

      Jag har försökt göra rätt för mig, Käre Herr Harold. Jag har kämpat och kommit på benen, fått tag i fast jobb på dagtid efter 8 års tid. Bara för att bli nerslagen på knäna av politikerna som beslutat att vi inte kan få komma hem dit vi känner oss som hemma och där jag varit uppvuxen. De tycker att såna som vi ska bo bland invandrarna i Tensta och Rinkeby om vi behöver större utrymme än 50 kvadrat. Och gå i en skola som vi gillar och trivs.

      • Peter Harold skriver:

       Ja, räkna inte med att ”de goda” i Södermalm och Östermalm bjuder in dig. Nåväl, det här är vad som sker när vänstern får styra. De är bara genuint intresserade av att dirigera folk att göra som denna elit vill.

 5. cark1 skriver:

  Ordet demokrati är väldigt misshandlat och misstolkat. För mej är demokrati i första hand rätten att yttra sej, röra sej och göra som man vill inom de gränser som vår art satt upp från början. Det vill säga man dödar inte i onödan, man kränker inte någon annan fysiskt eller verbalt och man förhåller sej generellt till andra som man själv förväntar sej att bli behandlad, på ett rent artighetsmässigt plan. Kort sagt, man är hygglig mot varandra.

  Att rösta är inte demokrati. Det är ett utslag av rätten att yttra sej. Ett parlament är egentligen inte heller demokrati. Det är en grupp representanter för parlamentarismen, dvs den typ av människor som anser att representativ demokrati är den enda formen av demokrati som fungerar.

  För övrigt, orden monarki och republik är felaktigt använda. Fråga mej vid tillfälle vad jag menar eller leta på min blogg.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, du har skrivit minst två artiklar på ämnet. Jag tror att jag skall fila på en replik när jag tänkt klart den tanke jag burit på under ett tag. Studerar en del 1700-talslitteratur just nu… 😉

 6. KZ skriver:

  Vad kommer efter demokrati?
  Svar: 7-klövern och journalistpartiet

 7. Gubben skriver:

  Bäste herr Skrivare!
  Med all respekt för Dig och Dina kommentatorers (mig själv undantagen) uppfattning om demokratins innersta väsen – det är ändå Arto som bestämmer!
  Gubben

 8. Anonym skriver:

  På tal om demokrati, så läste jag på Ron Paul’s hemsida att schweizarna kommer folkomrösta om krav på en guldreserv hos centralbanken.

  ”On November 30th, voters in Switzerland will head to the polls to vote in a referendum on gold. On the ballot is a measure to prohibit the Swiss National Bank (SNB) from further gold sales, to repatriate Swiss-owned gold to Switzerland, and to mandate that gold make up at least 20 percent of the SNB’s assets.
  http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2014/september/14/will-the-swiss-vote-to-get-their-gold-back.aspx

 9. Pingback: demokrati 2.0? | Therese Mabon

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s